چرا تلآویو روی بمباران بیمارستانهای غزه متمرکز شده است؟
رژیم صهیونیستی که در روزهای نخست جنگ علیه نوار غزه مسؤولیت حمله به بیمارستانها و مناطق امنی چون مدارس آنروا و مراکز بهداشتی و مساجد را برعهده نمیگرفت، اکنون دیگر ابایی از این موضوع ندارد و در سایه عدم کارآمدی نهادهای بینالمللی برای توقف کشتار زنان و کودکان فلسطینی، همچنان در حال هدف قراردادن بیمارستانهای غزه است.
رژیم صهیونیستی ادعا میکند که جنبش حماس، در زیر این بیمارستانها تونلهایی برای ذخیره تسلیحات خود دارد و با همین ادعا، کشتار زنان، کودکان و مجروحان را در بیمارستانها توجیه میکند. این در حالی است که با قطع برق و اتمام سوخت، شماری از بیمارستانهای غزه، رسما از مدار خدماترسانی خارج شدهاند.
«عزمی بشاره» مدیر کل مرکز «پژوهشهای عربی و مطالعه سیاستها» در گفتوگو با روزنامه «العربی الجدید»، در خصوص جنگ کنونی در نوار غزه که امروز، ۳۸ روز از آغاز آن میگذرد، توضیحاتی ارائه داد و گفت که رژیم صهیونیستی با مقاومت مسلحانه بیشتری در نوار غزه مواجه میشود و شخص او یقین دارد که اسرائیلیها میدانند که نمیتوانند در غزه باقی بمانند.
این اندیشمند عرب و مسیحی که زمانی در کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) نماینده بود، در خصوص دلیل اصلی متمرکز شدن ارتش اشغالگر بر هدف قرار دادن بیمارستانها در نوار غزه تصریح کرد: این عمدتا به این امر باز میگردد که اسرائیل متقاعد شده که غیرممکن است بتواند مردم غزه را بدون تخریب بیمارستانها و مدارس که از آنها به عنوان پناهگاههای امن استفاده میکنند، به کوچ مجبور کند.
گواه صحت این تحلیل، بیانیه روز گذشته (یکشنبه، ۱۲ نوامبر) ارتش اشغالگر است که ادعا کرد که برای خارج کردن کودکان و بیماران از بیمارستانهای شفار، رنتیسی و ناصر در شمال نوار غزه آمادگی دارد و میتواند یک محور را برای انتقال آنها به سمت جنوب غزه باز کند.
با این وجود ارتش اشغالگر همچنان بر دلیل ادعایی خود برای هدف قراردادن بیمارستانها در غزه تاکید میکند و حتی در پنجم نوامبر پس از هدف قرار دادن یک بیمارستان در غزه، ویدئویی از یک گودال در محوطه بیمارستان مدعی شد که آن ورودی تونلِ حماس است. هرچند که صحت این ادعا بسیار زود زیر سوال رفت و یک تیم تحقیقاتی پس از بررسی تصاویر ماهورهای و ساختوسازها طی هشت سال اخیر در این بیمارستان، اعلام کرد که تلآویو مخزنِ آب بیمارستان را ورودی تونلِ حماس جا زده است.
«افیخای ادرعی» سخنگوی عربزبان ارتش اسرائیل پنجم نوامبر گذشته این ویدئو را در صفحه خود در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر و ادعا کرد که ارتش اسرائیل موفق شده، عملیات از جانب این تونل در بیمارستان «شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی» علیه مواضع خود را خنثی کند و آن را هدف قرار دهد.
پس از انتشار این ویدئو، مقامات اسرائیلی قطر را به حمایت از حماس و «تروریسم» محکوم کردند که با واکنش و تکذیبه شدیداللحن دوحه همراه شد.
سردرگمی تلآویو در حمله زمینی به غزه
بشاره در خصوص عملیات زمینی علیه غزه و تبدیل اولویتهای نظامی ارتش اشغالگر از تمرکز بر شمال و سپس انتقال به جنوب نوار غزه، به موضوع جدیدی اشاره کرد و گفت: پس از اتفاقی که در ۷ اکتبر رخ داد، مقامات اسرائیلی مجبور به تدوین یک طرح نظامی شدند و پس از آن، شروع به تطبیق واقعیتها با طرحی که عجولانه طراحی شده بود، کردند. به عنوان مثال، تمرکز بر شمال به آن دلیل بود که آنها در ابتدا تصمیم گرفتند جنگ را در شمال شروع کنند، اما شاید امروز متوجه شدهاند که رهبری حماس و اسرا در جنوب هستند نه شمال. شاید هم موضوع این نباشد و آنها برنامهای برای جابجایی مردم غزه از شمال به جنوب و از آنجا به سینا داشته باشند. شاید هم این امر بازتابی از سردرگمی اسرائیل در حمله زمینی باشد و این احتمال بسیار قویاست.
این تحلیلگر ارشد سیاسی در بخش دیگری از این مصاحبه تاکید کرد که کابینه نتانیاهو، هیچ طرحی برای «روز بعد» یعنی روز پس از غلبه بر حماس در صورتی که واقعا بتواند به آن برسد، ندارد. ضمن اینکه پیش بینی میکند آمریکا تنها یک ماه به اسرائیل مهلت داده باشد تا «ماموریت خود را انجام دهد».
فشار آمریکا بر تلآویو هنوز واقعی نیست
وی در خصوص موضع آمریکا در خصوص جنگ کنونی علیه غزه گفت:«آمریکاییها همچنان از اسرائیل حمایت میکنند و در اهداف آن در جنگ، یعنی از بین بردن حاکمیت جنبش حماس و توان نظامی آن، با تلآویو همراهی میکنند..اما دولت آمریکا اکنون با مشکلات داخلی و افزایش صداهایی در مخالفت موضع رسمی حزب چپ دمکرات و در میان یهودیان آمریکایی مواجه است و این موضوع مهمی است و آنها توانستهاند بر گفتمان عمومی دولت آمریکا اثر بگذارند و نتانیاهو اکنون مجبور است به سوالات آمریکا در خصوص حدود این جنگ و برنامه های آینده آن پاسخ دهد».
بشاره افزود: با این وجود، فشار رسمی آمریکا بر روی تلآویو هنوز واقعی نیست و در حد توصیه و مشاوره است و این فشار زمانی واقعی میشود که یک موضع عربی که عملاً بر آمریکا تأثیر میگذارد، در رابطه با روابط با اسرائیل، هماهنگیهای امنیتی و غیره ایجاد شود، اما این هنوز این اتفاق نیفتاده است.