۵ برنامه برای رشد امنیت غذایی و تامین سفره مردم تدوین شد
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی امروز در مراسم افتتاحیه بیست و سومین نمایشگاه بین المللی دام و صنایع وابسته ایران گفت: با توجه به وضع موجود برای تامین معیشت مردم ۵ اولویت تدوین کردهایم.
نیکبخت افزود: اولویت اول افزایش تولیدات کشاورزی با حفظ ذخایر و منابع است، در اولویت دوم تلاش میکنیم که تنوع در تولید ایجاد شود و ضرر و زیان کشاورزان به حداقل کاهش یابد.
وی افزود: اولویت سوم تعادلبخشی به بخش تولید است یعنی مشخص شود که کدام بخش به چه میزان منابع نیاز دارد و بهرهوری در بخشها چگونه است.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی تولید صادرات محور از دیگر اولویتهای بخش کشاورزی است، معتقد هستیم اگر تولید صرفاً برای تامین داخل باشد به بنبست خواهد رسید و باید برنامهریزی صادرات انجام شود.
وزیر جهاد کشاورزی اولویت پنجم را توجه به کشاورزی دانش بنیان عنوان کرد و گفت: آموزش و تحقیقات و ترویج کشاورزی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: این ۵ اولویت با توجه به وضعیت موجود است اما در ادامه میتواند اولویتهای جدیدی اضافه شود.
نیکبخت تاکید کرد که در حوزه سرمایهگذاری هم بخشهای دام طیور و شیلات از اولویتهای جدی وزارتخانه است. مخصوصاً در حوزه آبزیپروری تنها از ۱۰ تا ۱۵ درصد ظرفیتهای موجود استفاده شده است.
وی ادامه داد: موضوع پرورش ماهی در قفس و پرورش ماهیان گرمابی و سردابی از اولویتهای ما است و ۵۰۰ هزار حلقه چاه مجوزدار در اختیار این بخش قرار دارد که یک مزیت محسوب میشود.
به گفته نیکبخت صنایع غذایی هم در اولویتهای سرمایهگذاری در این بخش قرار دارد که میتواند از خام فروشی جلوگیری کند.
وی توسعه گلخانهها و گیاهان دارویی را از اولویتهای دیگر سرمایهگذاری در این بخش عنوان کرد و گفت فرصتهای بسیار زیادی در این حوزهها وجود دارد.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد که ۸ محصول اساسی برای افزایش تولید انتخاب شده است. که یکی از آنها افزایش تولید نهادههای دامی است.
وی گفت: در حال حاضر بیش از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن ذرت در انبارهای کشور وجود دارد و نزدیک به ۲ میلیون تن کنجاله سویا وجود دارد که بیش از ۴ ماه نیاز کشور را تامین میکند.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: امروز وضعیت بحرانی نهادههای دامی عبور کردیم و در حال برنامهریزی برای تامین نهادههای دامی برای نیمه دوم سال هستیم.
نیکبخت گفت: در تولید مرغ و تخم مرغ به مرحله صادرات رسیدهایم به فکر تثبیت و پایداری تولید و افزایش صادرات هستیم. سال گذشته ۱۴۰ هزار تن تخم مرغ صادر شده و از ابتدای امسال بیش از ۵۰ هزار تن تخم مرغ صادر شده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: برنامه ما محولکردن امور به تشکلهای بخش کشاورزی است، که در مرغ و تخم مرغ این کار صورت گرفته و در بقیه بخشها هم این کار انجام خواهد شد.
وی درباره تولید گوشت قرمز گفت: در سالهای گذشته دامهای مولد را از دست داده بودیم و اکنون در حال احیا و بازسازی دامهای مولد هستیم که اگر لازم بود با ارز ترجیحی وارد میکنیم.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: شاخصهای بخش کشاورزی نشان میدهد که وضعیت این بخش رو به بهبود است نرخ ارزش افزوده در بهار ۱۴۰۲ منهای ۴.۶ درصد بود و در زمستان ۱۴۰۲ به ۶ دهم مثبت رسید و پیشبینی میشود که در سال جدید هم به نرخ مثبت برسیم.
به گفته نیکبخت تراز تجاری بخش کشاورزی بیش از ۲ میلیون دلار در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ بهبود پیدا کرد.
۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شد
وی افزود: برای دومین سال پیاپی نیاز ۱۰۰ درصدی کشور به گندم را تامین کردیم؛ تا به امروز بیش از ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان کشور خریداری کردیم، اگر در همین روال کار ادامه یابد، حدود ۱۸ درصد نسبت به مشابه سال گذشته تولید بیشتر میشود.
به گفته وزیر جهاد کشاورزی امسال نیاز کشور و ذخایر استراتژیک از گندم داخلی تامین میشود و نیاز به هیچ گونه واردات نخواهد بود. نرخ تورم در بخش کشاورزی هم با استناد به مرکز آمار زیر میانگین کشوری است.