نگاهی به فعالیت های اجتماعی حضرت عبدالعظیم حسنی و لزوم الگوپذیری طلاب از سیره ایشان

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، بازخوانی سیره حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام برای طلاب و فضلای حوزه های علمیه در عصر حاضر، میتواند به عنوان یک منبع الهامبخش و الگو برای زندگی دینی و اجتماعی آنان مورد توجه قرار گیرد.
حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام یکی از شخصیتهای برجسته تاریخ اسلام و از نوادگان امام حسن مجتبی علیهالسلام است. سیره ایشان شامل ابعاد مختلفی از جمله علم، تقوا، دیانت و فعالیتهای اجتماعی است که میتواند درس بزرگی برای طلاب و فضلای حوزه های علمیه باشد.
علم و دانش
حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام شخصیتی است که به عنوان یک عالم و فقیه شناخته میشود و طلاب میتوانند از سیره ایشان در اهمیت علمآموزی و تلاش برای کسب دانش بهرهبرداری کنند؛ چراکه ایشان همواره به دنبال یادگیری و انتقال علم به دیگران بودند. این نکته میتواند به طلاب یادآوری کند که علم، نه تنها برای خودِ آنان، لازم و ضروری است؛ بلکه برای خدمت به جامعه نیز یکی از ملزومات خدمت رسانی و ایفای نقش موثر طلاب است که باید مورد توجه فضلای حوزه های علمیه قرار گیرد.
تقوا و دیانت
زندگی حضرت عبدالعظیم علیهالسلام مملوّ از تقوا و دیانت است و ایشان با رعایت اصول اخلاقی و دینی، الگویی برای طلاب در راستای تقویت ایمان و عمل به دستورات دینی فراهم میآورد. طلاب باید به این نکته توجه داشته ویژه باشند که تقوا و دیانت، باید در تمام ابعاد زندگی آنان نمایان بوده و جاری و ساری باشد.
فعالیتهای اجتماعی
توجه به فعالیتهای اجتماعی و سیاسی نیز یکی از سیره رفتاری حضرت عبدالعظیم علیهالسلام است که ایشان در عصر خود در راستای ترویج حق و عدالت تلاش های ماندگاری را از خود برجای گذاشت که طلاب علوم دینی میتوانند از این جنبه سیره ایشان نیز الهام گیرند تا به مسئولیتهای اجتماعی خود توجه بیشتری داشته باشند.
برخی از فعالیتهای اجتماعی و دینی حضرت عبدالعظیم حسنی به شرح زیر است:
ترویج معارف اسلامی
حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام به ترویج معارف اهل بیت علیهمالسلام و آموزههای اسلامی پرداخته و در این راستا به تألیف کتابها و نوشتن نامهها به دیگر علما و شخصیتها می پرداخت.
نقش آفرینی در تحکیم روابط اجتماعی
آن حضرت به عنوان یک شخصیت معتبر در میان مردم، نقش بسیار موثری در تحکیم روابط اجتماعی و ایجاد همبستگی میان مسلمانان ایفا می کرد.
مبارزه با انحرافات
حضرت عبدالعظیم علیهالسلام در برابر انحرافات فکری و اعتقادی زمان خود ایستادگی می کرد و به دفاع از اصول و ارزشهای اسلامی می پرداخت.
تأسیس مراکز علمی
حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام با فعالیتهای علمی و دینی خود، تأثیر عمیقی بر جامعه اسلامی گذاشت و به گسترش معارف اهل بیت علیهمالسلام و علوم دینی کمک کرد.
اگرچه اطلاعات دقیقی درباره تأسیس مراکز خاص به نام ایشان در تاریخ موجود نیست؛ اما میتوان به تأثیرات و فعالیتهای آن حضرت در این زمینه اشاره کرد که تربیت شاگردان و دانشپژوهان مختلف، تدریس و نشر علوم دینی، نگارش و تألیف آثار علمی، ایجاد ارتباطات علمی و فرهنگی میان مسلمانان، از جمله فعلیت های آن حضرت در این زمینه می باشد.
توجه به زیارت اهل بیت و احترام به آنان
حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام به زیارت و احترام به اهل بیت علیهمالسلام اهمیت زیادی میداد و خود نیز به زیارت امامان معصوم میرفت.
صبر و استقامت
مطالعه زندگی حضرت عبدالعظیم علیهالسلام نشاندهنده صبر و استقامت ایشان در برابر مشکلات و چالشها پیش روی است که آن حضرت، استواری و استقامت در برابر مشکلات را سرلوحه فعالیت های الهی خود قرار می دادند که طلاب می توانند از این ویژگی الهام گرفته و در مواجهه با سختیها و چالشهای زندگی، صبر و استقامت را سرلوحه کار خود قرار دهند.
بازخوانی سیره حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام میتواند به طلاب و فضلای حوزه های علمیه کمک کند تا با الگوگیری از زندگی ایشان در مسیر علم، تقوا، فعالیتهای اجتماعی و صبر و استقامت گام بردارند؛ چراکه این سیره میتواند به عنوان یک راهنمای عملی برای زندگی دینی و اجتماعی طلاب در عصر حاضر مورد استفاده قرار گیرد.
مهمترین شاخصه حضرت عبدالعظیم حسنی
مهمترین شاخصه در سیره حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام را میتوان «تقوا و دیانت» دانست و این ویژگی در تمام ابعاد زندگی ایشان مشهود است.
نویسنده: سعید چراغی