شهید دهقانی با قرآن به قلههای معنویت رسید

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید محمد امیر علوی مسئول پژوهش و جمعآوری مطالب کتاب «ظهر روز اربعین» در نشست رونمایی و تجلیل از کتاب «ظهر روز اربعین» که روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در سالن اجتماعات خبرگزاری رسا که به نام این شهید والا مقام نامگذاری شده، درباره چگونگی شکلگیری کتاب و شخصیت شهید محمدحسن دهقانی کرمانی سخن گفت.
وی اظهار داشت: شهید دهقانی سالهایی از عمر خود را در شهر بابک گذراند و سپس به یزد بازگشت. ما تنها شناختی اجمالی از وی داشتیم و همیشه برایمان این پرسش وجود داشت که چگونه به چنین جایگاهی از معنویت و اثرگذاری رسیدهاند.
حجت الاسلام علوی ادامه داد: نقطه آغاز نوشتن این کتاب از جایی بود که جمعی از دوستان مدرسه حقانی برای زیارت اربعین به کربلا رفته بودند. پس از بازگشت خبر شهادت حجتالاسلام دهقانی از سوی یکی از همحجرهایهایم اعلام شد. داغ این خبر تازه بود و فرصت سوگواری نیافته بودیم. یکی از دوستان پیشنهاد داد هر کسی اگر خاطرهای از شهید دارد بازگو کند تا شناختی عمیقتر از وی حاصل شود.
رنجها و رستگاری یک طلبه؛ از روزهای سخت تا قله علمی
حجت الاسلام علوی در ادامه بیان کرد: شهید دهقانی در کلاس میگفت: دلیل اینکه هیچگاه درس تجوید را رها نکردهام، این است که این درس برای من چیزی جز عشقورزی با قرآن نیست.
وی تاکید کرد: مصاحبه با دوستان دوران دبستان و خانواده شهید ابعاد تازهای از شخصیت این شهید را برای ما روشن کرد. برادر بزرگ وی میگفت مادرشان ارادت خاصی به روضه حضرت رقیه (س) داشت و همسر شهید که اهل مشهد بود همواره زیارت حضرت رضا (ع) را در زندگی خانوادگیشان گنجانده بود.
حجت الاسلام علوی تاکید کرد: شهید دهقانی از کودکی در مجالس انس با قرآن شرکت میکرد و علاقهاش به حجتالاسلام حسن عرفان جرقهای شد برای ورود به مسیر طلبگی. دوستان مسجدی نقش مهمی در جهتدهی به آینده او داشتند و دو نفر از آنها به شدت تشویقش کردند که طلبه شود.
وی افزود: شهید دهقانی با حمایت حجتالاسلام عرفان وارد مدرسه علمیه کرمانیها شد. سال اول طلبگی سختترین دوران زندگیاش بود؛ فقر مالی، نداشتن شهریه و نمرات ضعیف، مشکلاتی جدی ایجاد کرده بود، اما او با ارادهای محکم دگرگونی درونی را تجربه کرد که شبیه به توبه بود. از آن پس با جدیت درس خواند و با کسب نمرات عالی مسیر علمیاش را تا جایی ادامه داد که به یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم تبدیل شد.
توانمندی علمی و روحیه جهادی شهید دهقانی
حجتالاسلام علوی در ادامه به ابعاد علمی و جهادی شهید محمدحسن دهقانی پرداخت و گفت: شهید دهقانی در درس احکام از توانمندی بالایی برخوردار بود و در حوزه ادبیات عرب نیز فعالیتهای چشمگیری در مدارس علمیه داشت. تفسیر قرآن نیز بخشی جدی از حوزه علمی ایشان به شمار میرفت.
وی بیان کرد: علاقه قلبی شهید دهقانی به مقام شهادت ریشه در خاطرات کودکیاش داشت. شنیدن روایتهای رزمندگان دفاع مقدس و شرکت در مراسم تشییع شهدا شعله این اشتیاق را در دل او برافروخت.
وی افزود: با ورود ایشان به بسیج این علاقه جنبه عملی پیدا کرد. از آنجا که برادر بزرگتر شهید، بیسیمچی زمان دفاع مقدس بود، ایشان نیز همین مسئولیت را در بسیج بر عهده گرفت و با توجه به اینکه برادرش از رزمندگان مدافع حرم بود، مسیر حضور در میدان جهاد را از طریق او آموخت.
دیدار با حاج قاسم و نقشآفرینی در جبهه فرهنگی و نظامی
حجت الاسلام علوی در ادامه گفت: در مقطعی از فعالیتهای جهادی شهید دهقانی، حتی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی خواستار دیدار با ایشان شد تا از دیدگاهها و پیشنهاداتش بهرهمند شود. یکی از مهمترین اقدامات شهید دهقانی در جبهه، آموزش احکام شرعی به رزمندگان و تقویت انگیزه معنوی میان آنها بود. تأثیر این حضور چنان بود که گروهک تروریستی داعش اذعان کرده بود: اگر یک روحانی را به شهادت برسانیم، گویی دهها رزمنده را از پای درآوردهایم.
حجت الاسلام علوی تصریح کرد: شهید دهقانی تنها در ایام تبلیغی به جبهههای مدافعان حرم اعزام میشد و بقیه سال را به تدریس و فعالیتهای علمی در حوزه علمیه اختصاص میداد.
وی خاطرنشان کرد: برای چاپ کتاب زندگینامه این شهید بزرگوار با ناشرهای متعددی مذاکره کردیم اما همکاری لازم صورت نگرفت و در نهایت با حمایت خانواده شهید و پشتیبانی آیتالله اعرافی موفق به انتشار این کتاب شدیم، البته باید گفت حتی در مرحله توزیع نیز با بیمهری برخی نشریات مواجه شدیم و بیشتر مسیر بهصورت خودجوش و مردمی طی شد.