مسؤول حلقه های علمی حوزه علمیه قم:
آثار علمی و پژوهشی طلاب جوان رشد مناسبی داشته است
خبرگزاری رسا ـ مدیر مطالعات علمی و پژوهشی حوزه علمیه قم با ابراز خوشحالی از این که در برخی جشنواره ها و فعالیت های حوزه همچون جشنواره کتاب سال حوزه میانگین سن شرکت کنند گان در حال کاهش است اظهار داشت: این مسایل نشان می دهد که طلبه های جوان حوزه های علمیه در حال رشد و پیشرفت و تولید آثار علمی و پژوهشی هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، هفتمین همایش حوزه و تحول 24 اسفندماه در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.
حجت الاسلام محمدساجدی، مدیر مطالعات علمی و پژوهشی و مسؤول حلقه های علمی حوزه علمیه قم در این همایش با بیان این که به تعبیر امام خمینی حوزه های علمیه و روحانیت باید نبض تفکر و نیاز های آینده جامعه را در اختیار داشته باشند تصریح کرد: باید بر روی سرمایه نیروی جوان در این زمینه حساب ویژه ای باز کرد و تجربه انقلاب اسلامی نشان داده رهبران انقلاب به ویژه امام (ره) با نگاه نسبت به آینده کشور را رهبری کردند و حرکت جهادی آنها که توام با مجاهدت علمی بود منجر به استقرار جمهوری اسلامی شد.
حجت الاسلام ساجدی تصریح کرد: اگر برهه زمانی اواخر دهه 30 و اوایل دهه 40 را بررسی کرده و برنامه های علمی امام خمینی(ره) را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهیم متوجه می شویم که امام در آن سال ها که دوران جوانی خود را طی می کرد، در اوج شکوفایی فکری قرار داشته و نظریه های معروفی مثل نظریه ولایت فقیه را مطرح کرده است.
وی ادامه داد: دیگر بزرگان انقلاب نظیر شهید بهشتی و مطهری نیز به عنوان فضلای جوان حوزه در آن سال ها به موازات مبارزات سیاسی خود، منابع لازم برای استقرار نظام سیاسی اسلامی را مطرح می کردند. که حاصل این تلاش ها منجر به انقلاب اسلامی به عنوان انقلابی بی بدیل در جهان بود .
حجت الاسلام ساجدی با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب برآینده فکری و ظرفیت نیروی جوان در حوزه های علمیه اظهار داشت: برنامه ریزی ها در حوزه علمیه باید بر اساس منطق علمی و تدبیر علمی باشد تا با آینده فکری بتوان این برنامه ها را توسط طلاب جوان اجرایی کرد.
عضو هیأت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) بیان داشت: نیروی جوان و فرصت جوانی موقعیتی ممتاز برای جامعه است که باید حداکثر استقاده از آن صورت گیرد تا جوانان به ویژه در حوزه های علمیه بتوانند نقش اجتماعی خود را در جامعه ایفا کنند.
وی اظهار داشت: تجربه ها و نمونه ها نشان می دهد که جوانی بهترین فرصت برای هر حرکت اصلاحی و تحول در جامعه است.
وی در بخش دیگر از سخنانش با اظهار تاسف از این که در کشور ما فرهنگ از آموزش عالی منفک شده است خاطر نشان کرد: در گذشته واژه فرهنگ در عنوان وزارت فرهنگ و آموزش عالی وجود داشت که بعدها با تغییر نام این وزارت خانه به آموزش و تحقیقات و فناوری واژه فرهنگ از این وزارت خانه جدا شد که این نگرش جدایی فرهنگ از آموزش عالی محل تامل و نادرست است.
این مسؤول فرهنگی حوزه تصریح کرد: در کشور ما متاسفانه تعریف درستی از مقوله پژوهش وجود ندارد به همین دلیل برای نخستین بار در حوزه علمیه قم، سندی را تهیه کردیم که تعریف مشخصی از پژوهش را ارائه می دهد و مصادیق آن را مشخص می کند با افرادی که مراجعه می کنند بر اساس آن سند آثارشان سنجیده شود. به نوعی ما استاندارد سازی پژوهشی انجام می دهیم که در نوع خود بی سابقه است و حتی آموزش عالی فاقد چنین سندی است که بر اساس این سند اولویت ها و نیازهای پژوهشی اعلام می شود.
وی ادامه داد: ما به دنبال آن هستیم تا سال 1390 مدلی از توسعه علوم حوزوی و اسلامی را در سندی منتشر کنیم تا نیازهای امروز جامعه و انتظاراتش از حوزه مشخص شود چنان که کسانی مثل علامه طباطبایی در فلسفه اسلامی و شهید مطهری در کلام شیعی مباحث نویی را مطابق با نیاز جامعه و ذائقه مخاطب مطرح کردند.
مدیر مطالعات علمی و پژوهشی حوزه علمیه قم با ابراز خوشحالی از این که در برخی جشنواره ها و فعالیت های حوزه مثل جشنواره کتاب سال حوزه میانگین سن شرکت کنند گان در حال کاهش است اظهار داشت: این مسایل نشان می دهد که طلبه های جوان حوزه های علمیه در حال رشد و پیشرفت و تولید آثار علمی و پژوهشی هستند.
وی با اشاره به تعبیر امام خمینی(ره) که حفظ نظام از اوجب واجبات است تصریح کرد: به نظر ایشان اگر حوزه های علمیه در اجرای احکام و معارف اسلامی موفق عمل کنند اسلام سربلند می شود و اگر آن ها موفق نشوند ضربه ای به اسلام وارد می شود که قابل جبران نیست.
حجت الاسلام ساجدی به تشکیل انجمن های علمی در حوزه علمیه قم اشاره کرد و گفت: این انجمن ها در حوزه علمیه قم تأسیس شده اند که تعدادشان نسبت به کل انجمن های علمی در سطح کشور محدود است در آن از حضور اساتید حوزه و دانشگاه در آن ها بهره می گیریم.
وی افزود: آخرین دستاوردهای علمی در حوزه های مختلف در این انجمن ها مطرح می شود و اعضا در آن به تبادل اطلاعات خود در موضوعات مختلف می پردازند و 24 عنوان فعالیت پژوهشی، آموزشی و تبلیغی برای این انجمن های علمی در حوزه علمیه قم تعریف شده است.
حجت الاسلام ساجدی به برخی ویژگی های این انجمن ها اشاره کرد و گفت: این انجمن ها در حال حاضر بیش از دو هزار عضو دارند که حدود هزار عضو آن ها اعضای پیوسته انجمن ها هستند که دارای تحصیلات عالی حوزه به اضافه تحصیلات دانشگاهی در مقطع دکترا و ارشد می باشند که هم چنین این انجمن ها دارای اعضای افتخاری هستند که برخی شخصیت های علمی برجسته در آن عضویت دارند و اعضای وابسته نیز که سطح علمی شان پایین تر است و در حد سطح دو حوزه یا کارشناسی دانشگاه در این انجمن ها عضویت دارند.
وی با اشاره به ویژگی های متمایز انجمن های علمی حوزه علمیه قم گفت: این انجمن ها در زمینه های میان رشته ای فعالیت می کنند که در آن هم حوزویان و هم دانشگاهیان فعالیت می کنند و این فعالیت در شاخه های جزیی و تخصصی است. علاوه بر آن متخصصانی از حوزه و دانشگاه در آن عضویت دارند که این باعث بالندگی انجمن ها می شود. این انجمن ها در یک ساختمان مرکزی تجمع دارند که ما در حال توسعه این ساختمان نیز هستیم.
حجتالاسلام ساجدی در پایان اظهار امیدواری کرد زمینه راه اندازی انجمن علمی در حوزه علمیه مشهد نیز فراهم شود./968/پ202/ص
ارسال نظرات