«مقاومت» راهبرد قرآنی در مواجهه با کفار و دشمنان

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید محمدعلی فقیهی استاد حوزه علمیه در نشست علمی «بررسی تبیینی آیات مقاومت و دفاع در قرآن» که عصر امروز در خبرگزاری رسا برگزار شد، با استناد به آیات قرآن کریم، نگاه اسلام به مقوله صلح و جنگ را برخلاف برخی برداشتهای سهلانگارانه مبتنی بر اصل مقاومت، و قاطعیت دانست.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه تحلیل دقیق آموزههای قرآنی در مسئله صلح و جهاد، راهبردهای قرآنی مقاومت اسلامی را آشکار میسازد، تصریح کرد: در آیات قرآن کریم تنها در دو مورد از موضوع صلح سخن به میان آمده و آن هم با شروط بسیار سخت و محدود است.
قرآن، درخواست صلح را به دشمن واگذار کرده است
حجتالاسلام فقیهی نخستین مورد را آیهای از سوره محمد(ص) دانست که به صراحت مؤمنان را از آغاز دعوت به صلح نهی میکند و گفت: «در این آیه شریفه آمده است که تا زمانی که دست بالا در میدان نبرد را دارید نباید شما آغازکننده صلح باشید؛ این یعنی صلح از موضع ضعف در منطق قرآن جایی ندارد.
وی افزود: مورد دوم مربوط به آیهای در سوره انفال است که خداوند میفرماید اگر دشمن ابراز تمایل واقعی به صلح کرد میتوان آن را پذیرفت؛ البته این نیز مشروط به احراز صداقت دشمن است و مشروط به مراقبت دائم چراکه همانطور که در سوره نساء آمده اگر دشمنان نشانهای از ضعف در شما ببینند فتنه و دشمنی را از سر خواهند گرفت.
این استاد حوزه تصریح کرد: قرآن مؤمنان را دعوت به صلابت، قاطعیت و ایستادگی در برابر کفار کرده است.
وی ادامه داد: آنچه قرآن از مؤمنان میخواهد، شدت و غلظت در میدان مقاومت است. این شدت تنها نظامی نیست بلکه عرصههای مختلف فکری، اعتقادی و فرهنگی را نیز شامل میشود. بهویژه در شرایط جنگ شناختی باید در جبهه اندیشه و گفتمان نیز با دشمنان مقابله کرد.
آمادگی همهجانبه برای ایجاد رعب در دل دشمنان
حجتالاسلام فقیهی با اشاره به آیه شریفه «وأعدّوا لهم ما استطعتم من قوة...» گفت: این آیه کلیدواژه آمادگی استراتژیک امت اسلامی است. قرآن بر تجهیز کامل امت در برابر دشمن تأکید دارد؛ نهفقط از حیث تجهیزات نظامی بلکه از حیث نیروی انسانی، ایمان راسخ، همبستگی اجتماعی و قدرت نرم نیز باید قدرتنمایی کرد.
وی با تصریح بر اینکه این قدرت باید بهگونهای باشد که در دل دشمنان خدا و دشمنان امت اسلام، وحشت ایجاد کند، افزود: ما باید از ابزارهای مختلف بهره بگیریم تا دشمن جرأت تعدی نداشته باشد. این نگاه، نگاه قرآنی است؛ نه صرفاً تکیه بر بازدارندگی مادی یا امید به مذاکره.
این کارشناس قرآنی در تفسیر آیه «اشداء علی الکفار رحماء بینهم»گفت: قرآن مؤمنان را دعوت میکند تا در برابر کفار، شدید و سختگیر باشند و در درون امت اسلامی با رأفت و مهربانی رفتار کنند.
وی افزود: در منطق قرآنی باید بغض دشمنان خدا را در دل داشت، و این بغض باید به اقدام و مقاومت منتهی شود. آمریکا و رژیم صهیونیستی نه دشمنانی مقطعی بلکه دشمنان تمامعیار امت اسلامی هستند و نمیتوان به هیچ سطحی از آنان اعتماد کرد یا بر هیچ وعدهای از سوی آنان حساب باز کرد.
وی ادامه داد: این دستور قرآنی نشان میدهد که غفلت از دشمن در هیچ شرایطی جایز نیست. مراقبت مستمر، رصد دائمی و حضور میدانی در جبهههای مقاومت جزء ضروریترین وظایف امت اسلامی است. این منطق قرآن نقطه مقابل راهبردهایی است که روی گفتوگو و مصالحه با دشمن حساب میکنند.
فلسطین؛ مصداق مقاومت قرآنی
این استاد حوزه علمیه با تحسین مقاومت مردم فلسطین، گفت: ملت فلسطین با نثار خون و فداکاری، آموزههای قرآنی مقاومت را عینیت بخشیدهاند. آنان نشان دادند که ایستادگی نهتنها ممکن بلکه ثمربخش و عزتآفرین است.
وی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی در این نبرد 12 با جمهوری اسلامی ضربهای سخت و استراتژیک دریافت کرد و تمام دستگاههای امنیتی و نظامیاش از شدت ضربات مقاومت به لرزه افتاد. این همان معنای إِرْهاب در قرآن است؛ دشمن باید از شدت مؤمنان بترسد.
حجتالاسلام فقیهی با اشاره به آیه «وقاتلوا أئمة الكفر» اظهار داشت: مبارزه با کفر نباید تنها در سطح عملیاتی باشد. امروز آمریکا سردمدار اصلی جبهه استکبار است؛ بنابراین شعار «مرگ بر آمریکا» باید بهصورت عملی با نفرت از سیاستمداران و تصمیمگیرندگان آن همراه باشد.
وی ادامه داد: مرگ بر ترامپ، مرگ بر صهیونیسم نه شعار احساسی بلکه تجلی آموزههای عمیق قرآنی است که با صراحت میفرماید: با سران کفر بجنگید، چراکه به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیستند.
تسلیم دشمن شدن محصول ضعف است
حجتالاسلام فقیهی در بخش پایانی سخنان خود تأکید کرد: قرآن صلح را فقط در صورت پیشنهاد دشمن و احراز صداقت او جایز میداند، آنهم بهشرط مراقبت. بنابراین هرگونه رویکرد به مذاکره و مصالحه اگر از موضع ضعف باشد با مبانی قرآنی در تعارض است. امروز راه نجات امت اسلامی، مقاومت است، نه سازش و راهبرد جبهه مقاومت در منطقه برآمده از همین منطق قرآنی است.
وی افزود: اگر میخواهیم نصرت الهی شامل حال ما شود باید به نسخه قرآن عمل کنیم؛ یعنی جهاد، مقاومت، آمادگی همهجانبه، شدت بر کفار و رأفت دروندینی. تنها در این صورت است که عزت اسلامی تحقق خواهد یافت.