۲۸ تير ۱۴۰۵ - ۰۰:۳۸
کد خبر: ۸۲۱۱۰۶

سیزدهمین سالگرد آیت‌الله مصطفوی در کاشان برگزار می‌شود

آیت‌الله سید محمدباقر مصطفوی حسینی
کاشان-مردم ولایت‌مدار کاشان، چهارشنبه سی و یکم تیر ماه برابر با ششم ماه صَفر برای بزرگداشت سیزدهمین سالگرد ارتحال عالم مشهور و مطرح این دیار مرحوم آیت‌الله سید محمدباقر مصطفوی حسینی به سوگ می‌نشینند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، مرحوم آیت‌الله سید محمدباقر مصطفوی حسینی از علمای ممتاز و منحصر‌به‌فرد کاشان اول اسفند سال ۱۳۱۰ در خانواده‌ای مومن و سرشناس در محله سر پله کاشان متولد شد. پدر ایشان آیت‌الله سیداحمد مصطفوی از علمای بزرگ شهر و داماد سیدمصطفی کاشانی پدر آیت‌الله ابوالقاسم کاشانی بود.

سید محمدباقر مصطفوی از کودکی هوشی سرشار داشت و پس از تحصیل در بهترین مدرسه شهر درصدد کسب علوم دینی برآمد، او هفت ساله بود که از نعمت حضور پدر محروم شد و در دامان پاک مادر و دایی خود تحصیلات ابتدایی و علوم مقدماتی حوزه‌های علمیه را در کاشان و زیر نظر آیت‌الله‌العظمی میرسید علی یثربی گذراند.

پس از سه سال مطالعه علوم حوزوی در کاشان، عطش بی‌انت‌های این جوان باهوش و مستعد او را به سمت افق‌های والاتری سوق می‌داد، بطوری که با شوقی تمام راهی حوزه علمیه قم شد. این شهر مقدس نیز با تمامی وسعت و علمش او را راضی نمی‌کرد و دستی او را با تقدیر نجف گره می‌زد، لذا پس از گذشت حدود دو سال رهسپار نجف اشرف شد تا ۲۳ سال از سال‌های جوانی خود را وقف کسب علوم دینی در آن دیار کند.

سید محمدباقر جوان، خود را در نجف میان دریای مواج فقاهت و اصول، شناور یافت و ۲۳ سال از محضر آیات عظام سید ابوالقاسم موسوی خویی، مجتبی لنکرانی، جمال بلاغی، سید عبدالاعلی سبزواری، میرحسین یزدی، عباس قوچانی، علامه عبدالحسین امینی و دیگر بزرگان حوزه علمیه نجف در فقه، اصول، تفسیر و اخلاق بهره‌ها برد. در عظمت استادان این عالم وارسته همین بس که علم کلام را نزد صاحب کتاب «الغدیر»، علامه امینی و فلسفه را نزد جانشین آیت‌الله سیدعلی قاضی طباطبایی، شیخ عباس قوچانی فرا گرفت. سید باقر در ابتدای ورودش به نجف وارد مدرسه سیدکاظم یزدی و در حجره نوه ایشان ساکن شد، اما پس از مدت کوتاهی با کمبود جا برای نوه سید کاظم یزدی راضی به مشقت او نشد و آنجا را به قصد مدرسه بخارایی ترک کرد.

وی در شرایط سخت و مشقت بار دوری از شهر و دیارش به کسب علم پرداخت، اما اوضاع نامساعد اقتصادی هیچگاه مانعی بر سر راه عاشقان علم اهل بیت نبود و عالمان نجف نیز از این مساله مستثنا نبودند. آیت‌الله مصطفوی در خاطرات خود از سید رضا تبتی طلبه هندی‌الاصل ساکن نجف یاد می‌کند که سال‌ها به دور از هیچگونه کمک مالی خانواده در مجاورت امیرالمومنین علی (ع) و با عنایات ویژه آن حضرت به تحصیل علوم دینی مشغول بود. وی در این باره می‌گوید: در آن روزگار وضع اقتصادی طلاب نجف بسیار نامناسب بود و افزون بر این، خانواده سید رضا هم که درگیر جنگ چین و تبت و محاصره بودند، امکان ارسال هزینه‌های تحصیلی به نجف را نداشتند. آیت‌الله مصطفوی در حجره‌ای محقر، اما گرم و صمیمی در کنار مراجع عظام همچون آیت‌الله سید علی سیستانی، ناصر مکارم شیرازی، وحید خراسانی، جعفر سبحانی و دیگر نوادر علمی روزگار پله‌های فقاهت و بینش را طی کرد.

وی در این سال‌ها با تدریس و تحصیل علم، اخلاق و درک محضر استادان بزرگ عالم تشیع همراه بود که این مهم، ذوق و شوق این عالم عاشق حقیقت را دوچندان می‌کرد. روح والا و جان جویای حقیقت آیت‌الله مصطفوی سبب شد که پس از برطرف کردن حکم تحریم از خواندن فلسفه، به آموختن این علم روی آورد، چرا که سال‌ها به فتوای نخستین مرجع شیعه یعنی آیت‌الله سیدابوالحسن اصفهانی مطالعه فلسفه در حوزه‌های علوم دینی تحریم شده بود. علت تحریم فلسفه، نبود ظرفیت و درک لازم در همه افراد و امکان گمراه شدن آنها اعلام و با گذشت زمان و شرایط روزگار، این حکم ملغی شد و آیت‌الله سید باقر مصطفوی نزد حاج شیخ عباس قوچانی فلسفه آموخت. آنچنان درس، بحث و مطالعه، سید باقر ۴۰ ساله را در دریای عمیق علم فرو برده بود که وضعیت نامناسب جسمانی را مانعی بر سر راه تحصیل و تعلیم نمی‌دید و همواره به دنبال شناخت حقیقت، پله‌های کمال را می‌پیمود. وضعیت نامناسب جسمانی او را به جایی رساند که استاد بزرگوارش آیت‌الله‌العظمی سید ابوالقاسم موسوی خویی بر او خرده گرفت، بازگشت او را تکلیفی دینی دانست و این عالم حقیقت‌جو را راهی شهر و دیار زادگاهش کرد، بازگشتی که برای او نه، اما برای مردم کاشان، شادی و برکت به همراه داشت و هر روز سیل مردم مشتاق، در آرزوی آموختن کلمه‌ای و دیدار با عالمی فرزانه به سوی او می‌شتافتند. بازگشت ناخواسته آیت‌الله سید محمدباقر مصطفوی به ایران و حضورش در زادگاهش کاشان، منشا خیرات و برکات زیادی برای این شهر بود.

آیت‌الله مصطفوی از سال ۱۳۵۱ با حضور در کاشان به اقامه نماز جماعت، تفسیر و خطابه پرداخت که حاصل فعالیت‌های علمی ایشان در این سال‌ها مجموعه‌های دست نویسی در زمینه «تفسیر»، «طهارات ثلاث» و کتاب «صلوه» است.

سرانجام این عالم فرزانه هجدهم آذر سال ۹۲ برابر با ششم ماه صفر ۱۴۳۵ قمری به علت کهولت سن به رحمت ایزدی پیوست و پیکر مطهرش پس از تشییع با شکوه بر دوش هزاران نفر از مردم کاشان در آرامگاه دشت‌افروز این شهر به خاک سپرده شد.

یادآور می‌شود، آیین بزرگداشت سیزدهمین سالگرد آیت‌الله سید محمدباقر مصطفوی حسینی چهارشنبه سی و یکم تیر ماه مصادف با ششم ماه صفر پس از اقامه نماز مغرب و عشا با حضور قشر‌های مختلف مردم به ویژه طلاب، روحانیون، مدیران و مسئولان در مسجد و حسینیه آن مرحوم واقع در خیابان ملاحبیب‌الله شریف کاشان، کوچه درب یلان برگزار خواهد شد. /۱۳۰۷/

خبرنگار: محمد ملک آبادی

ارسال نظرات
captcha