۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۶:۱۵
کد خبر: ۸۲۳۷۵۱
معاون خادمیاری کانون خدمت رضوی استان اصفهان:

شبکه خادمیاری رضوی؛ گسترش فرهنگ خدمت به مردم در سراسر ایران است

عباس آذرباد
کاشان- آذرباد با بیان اینکه فلسفه اصلی خادمیاری، صرفاً خدمت در حرم مطهر رضوی نیست، گفت: هر فرد با هر توانمندی، تخصص و مهارتی که دارد می‌تواند در شهر و دیار خود و به نام امام رضا (ع)، گره‌ای از مشکلات مردم باز کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، عباس آذرباد در همایش خادمیاران رضوی گفت: اسفندماه سال ۱۳۹۳، همزمان با انتصاب آیت‌الله شهید سیدابراهیم رئیسی به تولیت آستان قدس رضوی، در حکم ایشان که بعد‌ها به «منشور خدمت» معروف شد، بر ضرورت گسترش معارف قرآنی، مکتب اهل‌بیت (ع) و فرهنگ خدمت از محدوده حرم مطهر رضوی به سراسر ایران اسلامی تأکید شد.

وی افزود: در این حکم تأکید شده بود که آستان قدس رضوی ظرفیت فرهنگی عظیمی دارد که می‌تواند در فضای عمومی کشور و جهان اسلام اثرگذار باشد و این ظرفیت باید با کمک خبرگان و نخبگان فرهنگی توسعه پیدا کند؛ بر همین اساس، شبکه خادمیاری و خدمت رضوی در سراسر کشور بنیان‌گذاری شد.

معاون خادمیاری کانون خدمت رضوی استان اصفهان با بیان اینکه فلسفه اصلی خادمیاری، صرفاً خدمت در حرم مطهر رضوی نیست، گفت: هر فرد با هر توانمندی، تخصص و مهارتی که دارد می‌تواند در شهر و دیار خود و به نام امام رضا (ع)، گره‌ای از مشکلات مردم باز کند و به شکرانه توفیق خدمتگزاری در این مسیر، در جامعه خدمت‌رسانی داشته باشد.

آذرباد گفت: یکی از افتخارات خادمیاران، بهره‌مندی از فرصت خدمت و کشیک در حرم مطهر امام رضا (ع) است، اما هدف اصلی این است که خادمیاران در محل زندگی خود، نیازمندان و افرادی را که به هر نوع خدمتی احتیاج دارند شناسایی کرده و در حد توان برای رفع مشکلات آنان اقدام کنند.

وی با اشاره به ویژگی‌های شبکه خادمیاری رضوی گفت: نخستین و شاید مهم‌ترین ویژگی این شبکه، مردمی بودن آن است و این شبکه با محوریت حضرت علی بن موسی‌الرضا (ع) و با بهره‌گیری از معارف رضوی فعالیت می‌کند و در عین مردمی بودن، دارای ساختار منظم و تشکیلاتی است.

معاون خادمیاری کانون خدمت رضوی استان اصفهان تاکید کرد: آموزش مستمر و برنامه‌ریزی برای انواع خدمت از دیگر ویژگی‌های این شبکه است و برای نیاز‌های مختلف جامعه، خدمت مشخص تعریف شده است و در حال حاضر حدود ۲۱۲ عنوان خدمت در شبکه رضوی و در ذیل ۲۰ کانون تعریف شده که حوزه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی را پوشش می‌دهد.

آذرباد با اشاره به خدمات متنوع این شبکه اظهار داشت: در حوزه‌های تعلیم و تربیت، مشاوره و روانشناسی، مسائل حقوقی، خانواده، اردو‌های جهادی و بسیاری از نیاز‌های اجتماعی، خدمات مشخصی تعریف شده و تلاش می‌شود هیچ نیاز شناسایی‌شده‌ای بدون پاسخ و خدمت باقی نماند.

وی یکی از تفاوت‌های مهم شبکه خدمت رضوی را تعریف متفاوت از «نیازمند» دانست و گفت: در این شبکه، نیازمند صرفاً فردی نیست که مشکل مالی داشته باشد و ممکن است فردی از نظر اقتصادی در شرایط مناسبی قرار داشته باشد، اما به دلیل تنهایی، سالمندی، مشکلات روحی یا نیاز به همدلی، نیازمند خدمت باشد.

آذرباد افزود: ممکن است فردی در شهر یا روستا‌های اطراف از نظر مالی مشکلی نداشته باشد، اما یک سالمند در خانه تنها زندگی کند و اینکه خادمیار به منزل او برود و در کنارش بنشیند و با او گفت‌و‌گو کند و دقایقی همدل و غمخوار او باشد، خود یک خدمت رضوی ارزشمند است.

وی با تأکید بر اینکه هدف از ثبت آمار و گزارش فعالیت‌ها در سامانه خادمیاری، رقابت میان شهرستان‌ها یا کانون‌ها نیست، تاکید کرد: قرار نیست شهرستانی با شهرستان دیگری مقایسه شود و یا کانون‌ها برای کسب رتبه با یکدیگر رقابت کنند و همچنین فعال یا غیرفعال بودن یک خادمیار به معنای برتری یا ضعف افراد نسبت به یکدیگر نیست.

معاون خادمیاری کانون خدمت رضوی استان اصفهان بیان کرد: هدف از سامانه و ثبت مصادیق خدمت، احیای خدمت، نظم‌بخشی و ساماندهی فعالیت‌ها است تا بدانیم چه خدمتی در کجا انجام شده و چه نیاز‌هایی همچنان وجود دارد.

آذرباد با تشریح مفهوم «چرخه مؤثر خدمت» گفت: زمانی که خادمیاران در قالب یک برنامه امام رضایی وارد یک مدرسه، محله یا مجموعه‌ای می‌شوند، هدف فقط اجرای همان برنامه نیست؛ بلکه باید از این فرصت برای شناسایی نیاز‌های جدید استفاده شود.

وی افزود: برای مثال، اگر خادمیاران در یک مدرسه برنامه‌ای با محوریت امام رضا (ع) برگزار کنند، باید در گفت‌و‌گو با مدیران و اولیای مدرسه مشخص شود چه تعداد دانش‌آموز نیازمند کمک مالی هستند، چه دانش‌آموزانی ضعف تحصیلی دارند، چه خانواده‌هایی با مشکلات خانوادگی مواجه‌اند و چه نیاز‌های دیگری در آن محیط وجود دارد.

آذرباد افزود: پس از شناسایی این نیازها، خادمیاران می‌توانند برای هرکدام از آنها خدمت متناسب تعریف و اجرا کنند و به این ترتیب، یک برنامه فرهنگی به نقطه آغاز یک چرخه مؤثر خدمت تبدیل می‌شود.

وی تأکید کرد: فرهنگ خدمت رضوی زمانی به معنای واقعی محقق می‌شود که هر فرد با هر توان و تخصصی که دارد، خود را مسئول گره‌گشایی از مشکلات اطرافیان بداند و به نام امام رضا (ع)، حتی با یک گفت‌وگوی صمیمانه، یک همراهی ساده یا یک اقدام تخصصی، قدمی برای رفع نیاز مردم بردارد. /۱۳۰۷/

خبرنگار: محمد ملک آبادی

ارسال نظرات
captcha