معیار خاصی برای ارزشگذاری کتاب های دینی وجود ندارد
حجت الاسلام علی رضا سبحانی نسب، مدیر انتشارات جمال در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: انتشارات جمال با چند عنوان کتاب جدید در زمینه کودکان و نوجوانان و برزگسالان در نمایشگاه بین المللی قرآن کریم شرکت می کند.
وی در ادامه افزود: انتشارات جمال چندین سال است که در نمایشگاه قرآن شرکت می کند، نمایشگاهی که با توجه به جابه جایی های مکانی و مدیریتی حال و هوای خاص خود را داشته است و در برهه ای از زمان بعضی از انتشاراتیها آن را تحریم کرده اند یا حضور کمرنگ تری در آن داشته اند اما نشر جمال هر ساله در این نمایشگاه شرکت کرده است.
حجت الاسلام سبحانی نسب با بیان این که در کار نشر کتاب گاهی ضرر و زیان مالی و گاهی هم سود وجود دارد گفت: با این حال تمام سعی خود را به کار برده ایم تا بر رشد کمی و کیفی کارهای مذهبی و قرآنی بیفزاییم.
وی خاطر نشان کرد: سال گذشته در نمایشگاه قرآن 18 متر فضا در اختیار داشتیم و امسال درخواست 24 متر فضای نمایشگاهی داشتیم و بر اساس این متراژ برنامه ریزی کرده بودیم، اما متأسفانه پنج روز مانده به شروع نمایشگاه مدیران نمایشگاه اعلام کرده اند که بیش از نه متر فضا در اختیار ما قرار نخواهند داد.
مدیر نشر جمال یادآور شد: این تاخیر در مدیریت کار فضای فکری کار را به هم ریخته و ما مردد هستیم که در نمایشگاه شرکت کنیم یا نه و اگر شرکت کنیم چگونه شرکت کنیم.
وی ابراز داشت: این نشان دهنده حاکم بودن یک نگاه کمی در وزارت ارشاد است و چون قصد دارند 110 ناشر را در فضای مشخصی جای دهند، فضا را به صورت یکسان و فشرده تقسیم کرده اند؛ این نگاه به احساسات، شعور و خلاقیت ناشران احترام گذاشته نمی شود.
حجت الاسلام سبحانی نسب تأکید کرد: باید بین ناشری که چند سال حضور جدی و موفق در نمایشگاه داشته با کسی که تازه از گرد راه رسیده تفاوت قائل شد، و این عدالت فرهنگی نیست بلکه نشانگر نوعی بی تدبیری است.
وی تصریح کرد: ظاهرا برخی افراد در وزارت ارشاد دغدغه کیفیت کتاب برایشان مهم نیست و تا کنون حتی از سوی آنان نصابی برای تولید و انتشار کمی و کیفی کتاب تهیه نشده است.
این ناشر حوزوی بیان داشت: در سال های گذشته شاهد بودهایم که بدون توجه به محتوای کتاب و تنها از روی نام، یک کتاب را از نمایشگاه جمع کرده اند و کتابی را که سراسر خرافات بوده بر اساس نام آن، جزو کتاب های قرآنی قرار داده اند.
وی با انتقاد از نبود معیار در نشر کتاب ابراز داشت: نصاب و معیار خاصی برای طرح جلد، محتوا، صحافی و این که کتاب دینی چگونه باید منتشر شود وجود ندارد و ناشر خوب یا بد را در زمینه شکلی و محتوایی در حوزه دینی و غیر دینی نمی توان تشخیص داد.
مدیر نشر جمال خاطر نشان کرد: در خارج از کشور برای نوشتن کتاب و تدوین فیلم معیار دهی شکلی و محتوایی دارند و کتاب نویس یا فیلم ساز شیعه ایرانی بر اساس این که کن یا هالیوود بر چه اساس و معیاری جایزه می دهند فیلم می سازد یا کتاب می نویسد.
وی افزود: البته در حوزه ادبیات در سال های گذشته با در نظر گرفتن جوایزی چون پروین و جلال معیار های خاصی تدوین شده، که در آن هم اشخاص را با معیار ها می سنجند نه آثار را.
حجت الاسلام سبحانی بیان داشت: در نمایشگاه بین المللی کتاب به غرفه آرایی جایزه می دهیم و معیاری نداریم که این ناشر برتر کجای فرهنگ را ارتقاء داده یا نشر را از نظر شکلی ارتقاء داده است.
وی با انتقاد از این فکر که «کتاب دینی فروش ندارد» ابراز داشت: تا زمانی که کیفیت کار به همین شکل باشد، کمیت هم به همین میزان است، پس چرا کتاب های ما به راحتی به فروش می رود، دیده می شود و مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
وی تأکید کرد: اگر می خواهیم مخاطب کیفی و کمی داشته باشیم به نظر می رسد بهتر است ارزش گذاری ها را به سمت معنوی و کیفی ببریم و از این حالت کمی فاصله بگیریم.
مدیر انتشارات جمال تصریح کرد: همه آثار این انتشارات قرآنی است و در حقیقت لزوما کتاب قرآنی به این معنا نیست که عنوان آن قرآنی یا شماره رده دیوئی آن 297 باشد و از اشتباهات ارشاد است که افراد را مجبور می کنند کتاب ها را تنها به دلیل حضور در نمایشگاه در رده دیوئی 297 قرار دهند.
وی اضافه کرد: کتاب هایی وجود دارد که موضوعا روح قرآنی دارد و در رده دیویی 297 گنجانده نمی شود، به صورت مثال کتابی در زمینه بهداشت نوشته شده و از آیات قرآنی و روایات در آن استفاده شده است و نام آن نیز بهداشت در قرآن نیست، آیا نباید این کتاب در نمایشگاه حضور یابد/919/ت302/ع