تطبیق احادیث عصر ظهور نیازمند دقت و احتیاط بیشتری است
حجتالاسلام جواد جعفری، معاون پژوهش موسسه آینده روشن در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اظهار تاسف از انتشار مستند «ظهور بسیار نزدیک است»، بیان داشت: در این رابطه باید بحث و بررسی شود که در زمان غیبت تا چه اندازه باید علائم ظهور مورد مطالعه و توجه قرار گیرد و چه وظیفهای نسبت به شناخت علائم ظهور داریم و ائمه معصومین(ع) نسبت به شناخت آن تا چه اندازه تاکید دارند.
وی ادامه داد: بعد از مطالعه این کلیات، باید بحث تطبیق علامات نقل شده در روایت بر افراد را مورد مدافه فرار دهیم و اینکه چه معیارهایی برای تطبیق صحیح وجود دارد.
حجت الاسلام جعفری اظهار داشت: ما معتقدیم در دوران غیبت امام زمان (عج) وظیفه شیعه آماده شدن برای ظهور و فراهم آوردن زمینه ظهور است.
وی با بیان اینکه علائم ظهور به دو دسته روشن و مبرهن و غیر واضح تقسیم می شود، گفت: بحث تطبیق تنها در دسته اول روایات قابل جریان است.
وی با اشاره به اینکه جزمی بیان کردن علائم ظهور و تطبیق به افراد مشخص یک آسیب جدی است، اظهار داشت: در برخی روایات در ذکر نشانه های ظهور علامت هایی برای افراد ذکر شده است که در تطبیق این صفات بر اشخاص تنها می توانیم یک احتمال را بیان کنیم.
این اندیشمند حوزوی بیان داشت: پرهیز از تطبیق های نادرست به معنای نفی نزدیک بودن یا دور بودن ظهور امام نیست و باید بین این مطالب تفکیک قائل شویم.
وی گفت: سید خراسانی در روایات فردی جوان معرفی شده است که در این نرم افزار بر مقام معظم رهبری که در حدود هشتاد سال عمر شریفشان است تطبیق شده است.
این محقق عرصه مهدویت ابراز داشت: در روایات بیان شده است که بر دست سید خراسانی یک خال وجود دارد که در این نرم افزار به خلل تعبیر شده است که عدول از ملاک های ترجمه صحیح است.
وی با اظهار تاسف از استناد بخشی به سخن مقام معظم رهبری در نرم افزار «ظهور بسیار نزدیک است»، گفت: حذف کلام «این شروع راه است» و نقل کلام «ظهور نزدیک است» جفا به کلام بزرگان است.
حجت الاسلام جعفری بیان داشت: در این نرم افزار به اوصاف شعیب بن صالح تکیه شده است در حالی که دراین مورد مطلب قابل اعتنایی در روایات شیعه و اهل سنت نداریم با این حال شعیب بن صالح در این نرم افزار بر دکتر محمود احمدی نژاد، رییس جمهور اسلامی ایران تطبیق شده است.
این محقق علوم اسلامی بیان داشت: در این مستند اظهار شده که شعیب از ری قیام خواهد کرد در حالی که پیرامون این مطلب حتی یک روایت هم نداریم.
وی با اشاره به اینکه حداکثر مطلبی که در این باره وجود دارد، سخنان شخصی حسن بصری است، گفت: این مطلب علاوه بر اینکه سخن معصوم نیست و قابلیت استناد ندارد، در کتب اهل سنت نقل شده ضمن این که اهل سنت درباره وی داوری به ضعف کرده اند.
این محقق عرصه مهدویت بیان شد: بسیاری از حدیث شناسان اهل سنت تعبیر ضعیف را در مورد این روایات بکار بردهاند.
وی اظهار داشت: اوصاف بیان شده شعیب بن صالح منتسب به سفیان کلبی و در کتاب فتن ابن حماد است که راوی و کتاب هر دو ضعیف هستند.
وی با انتقاد از اینکه تعبیر مجموعه روایات در این مستند به کار رفته است در حالی که روایت قابل اعتنایی در این مطلب وجود ندارد، بیان داشت: توسل به استعاره در اسامی از دیگر ضعف های این مجموعه است که شعیب را به معنای مردمی گرفته اند و ابن صالح را هم به معنای پسر فردی پرهیزگار عنوان کرده اند.
این محقق علوم انسانی با بیان اینکه مطالب این مستند یا دلیل ندارد و یا دلیل معتبر ندارد، گفت: در کتاب غیبت شیخ طوسی که از بزرگان شیعه است محل خروج شعیب سمرقند معرفی شده است.
وی بیان داشت: بحث های ما سیاسی نیست و می خواهیم جلوی این تفسیر ها و تحلیل های نادرست را بگیریم.
وی با اشاره به اینکه موسسه آینده روشن برای برگزاری مناظره آمادگی کامل را دارد، گفت: ما گفته ایم که افراد مورد نظر خود را برای انجام مناظره معرفی کنید و پشتوانه فکری و تحصیلات او را بیان کنید تا ما در همان سطح فردی را معرفی کنیم.
این محقق علوم اسلامی گفت: ما با روی گشاده از مناظره استقبال می کنیم و سوال ما هم این است که استنادات شما در این مطلب چیست؟
وی با اظهار تاسف از اینکه تهیه کنندگان این مجموعه به جای استناد به کتب روایی، می کوشند دلایلی اقامه کنند که فاقد اعتبار است، گفت: استناد به این مطالب که صد و سی هزار سایت اینترنتی، آقای احمدی نژاد را به عنوان شعیب بن صالح معرفی کرده اند و این نشان از الهامی الهی است، از جمله دلایل سخیف این گروه است.
این استاد حوزه علمیه قم در پایان با پرهیز دادن از کارهای نسنجیده در عرصه مهدویت بیان داشت: ضروری است تا در مقوله مهدویت با مطالب متقن و منابع معتبر سخن گفته شود و از مشغول کردن مردم با مشتی مطالب ضعیف پرهیز شود./909/ت301/ع