۲۸ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۰
کد خبر: ۱۰۲۲۶۲

راه‌اندازی بزرگ‌ترین کتابخانه دیجیتالی جهان اسلام در مشهد

خبرگزاری رسا ـ رییس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها ومرکز اسناد آستان قدس رضوی از راه‌اندازی بزرگترین کتابخانه‌ی دیجیتالی جهان اسلام در مشهد خبر داد.
كتابخانه ديجيتال
به گزارش خبرگزاری رسا، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی، محمد هادی زاهدی در مصاحبه با خبرنگار ما با بیان این مطلب افزود: تاکنون حدود 400 هزار منبع مطالعاتی شامل نسخ خطی، اسناد تاریخی کتب چاپ سنگی و سربی و عکس‌های قدیمی سازمان کتابخانه‏ها، موزه‏ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی‌ دیجیتال‌سازی شده است.

وی هدف از راه‏اندازی کتابخانه دیجیتالی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها ومرکز اسناد آستان قدس رضوی را ارائه خدمات اطلاع‏رسانی سریع و آسان، ارتباط مداوم و مستقیم اندیشمندان و کتابداران، حل مشکلات پژوهشی و آموزشی در تمام ساعات شبانه‏روزی، ایجاد امکانات دسترسی به منابع با ارزش موجود همچون نسخه‏های خطی،کتب چاپ سنگی وچاپی، اسناد، مطبوعات بر شمرد.

وی تصریح کرد: حدود یک دهه از عمر «دیجیتال‏سازی کتابخانه‏های سنتی در دنیا می‏گذرد ولی این تکنولوژی مدرن و جوان در حال حاضر به شدت رو به توسعه و گسترش است»

زاهدی ادامه داد: برای اجرای این پروژه ضمن مطالعات نظری توسط کمیته‏ای متشکل از مسئولان و متخصصان، برای نخستین‌بار در حوزه کتابخانه دیجیتالی در ایران کتابی با عنوان«کتابخانه دیجیتالی: مبانی نظری، محتوا ،ساختار، سازماندهی، استانداردها و هزینه‏ها» از سوی سازمان چاپ و منتشر شد و مورد استقبال مراکز علمی، پژوهشی و فرهنگی کشور قرار گرفت.

زاهدی همچنین از ایجاد«انجمن کتابخانه‏های دیجیتالی اسلامی » خبر داد وافزود: ضمن تدوین اساسنامه، تفاهم‏نامه همکاری با موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت(ع) و مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی حوزه علمیه قم منعقد شد.

زاهدی خاطرنشان کرد: کتابخانه دیجیتال پدیده اطلاعاتی جدیدی است بطوری‌که از راه‌اندازی نخستین و مطرح‏ترین کتابخانه‏های دیجیتالی دنیا همچون کتابخانه دیجیتالی کتابخانه کنگره وکتابخانه دیجیتالی جهانی بیش از یک دهه نمی‏گذرد.

وی در ارتباط با مزیت کتابخانه دیجیتال نسبت به کتابخانه سنتی گفت: در این فناوری اطلاعات مدرن علاوه بر سهولت و دسترسی محققان و پژوهشگران به منابع اطلاعاتی از راه دور و برخورداری از امکانات قدرتمند جستجو و مرور منابع، کتابخانه‏های دیجیتال پایه‏ای برای خدمات دارای ارزش افزوده نیز محسوب می‏شوند.

زاهدی افزود: تبدیل کتابخانه سنتی به کتابخانه دیجیتال بسیار پر هزینه است و در این پروژه حجم عظیمی از منابع اطلاعاتی کاغذی به منابع دیجیتالی تبدیل شده و در فضایی مجازی در دسترس محققان و پژوهشگران قرارمی‏گیرد.

زاهدی برگزاری سه همایش ملی کتابخانه دیجیتالی و برگزاری ششمین نشست انجمن کتابخانه‏های دیجیتالی اسلامی با شرکت مسئولین مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی، موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل البیت علیهم السلام در سازمان کتابخانه‏ها، موزه‏ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی را از دیگر اقدامات این سازمان ذکر کرد. و افزود همچنین ده دوره کارگاه آموزشی در حوزه کتابخانه دیجیتالی در سازمان برگزار شده است.

وی در مورد اولویت بندی دیجیتال سازی منابع سازمان کتابخانه‏ها، موزه‏ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار داشت: آثار نایاب، کمیاب، آثار تالیف شده پیرامون حضرت رضا (ع)، آثار مربوط به معرفی تاریخ اسلام و ایران و معرفی مشاهیر و شخصیت‏های علمی، فرهنگی و مذهبی کشور بویژه خراسان، آثاریکه مورد استفاده بیشتر قرار می گیرندو نیز آثاری که ارائه مستقیم و فیزیکی آنها ممکن است منجر به آسیب دیدگی منبع اصلی شود از اولویت های عمده در دیجیتال سازی منابع در سازمان مذکور می باشد.

وی گفت: کتابخانه دیجتالی سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در حال حاضر به عنوان قسمتی از وب سایت سازمان در خدمت محققان و پژوهشگران قرار دارد.

رئیس سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی افزود: پایگاه کتابخانه جامع دیجیتالی امام علی(ع) نیز با بیش از 200 هزار منبع دیجیتالی شامل کتاب، نشریه، فیلم و عکس، پایگاه کتابخانه کتاب‌های لاتین با حدود 20 هزار کتاب دیجیتالی لاتین با عناوین و موضوعات متعدد ساماندهی و در شبکه سازمان راه‌اندازی شده است.

زاهدی ادامه داد: به منظور ارتقای خدمات به محققان وپژوهشگران 80 نرم افزار مشتمل بر نرم افزارهای مرکز کامپیوتری علوم اسلامی نور، مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان، هیأت امنای کتابخانه‌های عمومی کشور و کتابخانه‌های دیجیتالی امام علی(ع) و منابع لاتین و نرم افزار نمایه نشریات ادواری بر روی سیستم کتابخانه‌های الکترونیکی سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نصب و دسترسی به آنها فراهم شده است./968/د101/س
ارسال نظرات