در اصفهان برگزار شد؛
نشست علمی خودآگاهی در فلسفه ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا
خبرگزاری رسا ـ نشست علمی تخصصی «خودآگاهی در فلسفه ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا» با حضور محقق دانشگاه یواسکولای فنلاند در اصفهان برگزار شد
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، یاری کاوکوا، استاد دانشگاه یواسکولای فنلاند در حضور محققین حوزوی و دانشگاهی رشتههای فلسفی، سخنرانی خود را با ارائة مقالهای دربارة مسئله خودآگاهی در فلسفة ابنسینا، سهروردی و ملاصدرا آغاز کرد.
مجید مهدوی معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با اعلام این خبر گفت: در این جلسه دکتر کاوکوا به ارائة دیدگاه خود و مقایسة بین دیدگاههای این سه فیلسوف مسلمان دربارة مسألة خودآگاهی پرداخت و استدلال کرد که ابنسینا، سهروردی و ملاصدرا با توصیف و تعریف مشابهی به خودآگاهی میپردازند.
وی گفت: دیدگاه دکتر کاوکوا این است که هر دو اندیشمند متأخر حتی در تعبیرات از ابنسینا تبعیت میکنند و منظر اولشخص ما را به متعلقات تجربههایمان خصوصیت تحویلناپذیر و ثابت تجربه میدانند.
اما با وجود این شباهت در مبنای پدیداری، تفاوتهای قابل ملاحظهای در کاربرد نظری آن وجود دارد که نهایتاً برای فهم تعریف صحیح پدیده لوازمی دارد.
معاون پژوهشی دفتر اصفهان افزود: این تحول از ابنسینا تا ملاصدرا، در صورتی جالب است که به شباهتهای میان گفتههای این فیلسوفان اسلامی قرون میانه و دغدغههای معاصر در فلسفة ذهن توجه کنیم.
مجید مهدوی بیان کرد: توجه تحلیلی به انواع خودآگاهی، پیوند آن با استدلالورزی روانشناختی و درگیری پدیدارشناختی با تعیین حدود صحیح بنیادیترین نوع خودآگاهی اموری هستند که برای فیلسوفان معاصر آشنایند.
وی ادامه داد: در واقع این شباهت گاهی چنان شدید است که یک مورخ محتاط فلسفه باید از خود بپرسد که آیا تفسیری که ارائه میدهد مشکلی دارد و آیا منابع به جهت فرضهای آناکرونیستی دربارة ابزارهای مفهومی و دادههای پدیداری موجود برای اندیشمندان تاریخی این بحث، زبانی اینچنین آشنا دارند.
معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان افزود: این موضوعی کاملاً جدی است، زیرا محققان برجستهای هستند که امکان مفهومی وجود سابجکتیویتی را به عنوان موضوع بحث فلسفی پیش از دورة جدید فلسفة اروپایی مورد تردید میدانند.
وی اظهار داشت: وی در جای دیگری تلاش کرد استدلالی کلی را علیه این مشکلات ارائه کند و معتقد بود که متونی که معرفی کردهاست این دیدگاه را تأیید میکنند که شعور بالذات ابنسینا، سهروردی و ملاصدرا از شهودهای ما دربارة خودآگاهی فاصلة زیادی ندارند، اگر آنها را در قالب التزامات فلسفی معاصر درآوریم.
لازم به ذکر است، محققین در جلسه با ادامه بحث و مناظرهای، نظرات خود را پیرامون مسائل مطرح شده بیان کردند و دکتر کاوکوا به پرسشهای مطرح شده پیرامون بحث پاسخ گفت./965/د102/س
ارسال نظرات