۱۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۵:۲۱
کد خبر: ۱۰۹۹۹۲

کارگاه نمایه‌سازی و ساختاردهی به اطلاعات قرآنی برگزار شد

خبرگزاری رسا ـ کارگاه نمایه‌سازی و ساختاردهی به اطلاعات قرآنی در بخش پژوهش نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برگزار شد.
نمايشگاه قرآن کريم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کارگاه نمایه سازی و ساختاردهی به اطلاعات قرآنی، سه شنبه یازدهم مرداد‌ در بخش پژوهش نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.

در ابتدا، حجت الاسلام ‌سید محسن سادات فخر، کارشناس محقق و نویسنده مرکز فرهنگ و معارف قرآن با اشاره به این نظام‌بخشی اطلاعات زمان کوتاهی است که در حوزه دین وارد شده است، ابراز داشت: کارها‌ی آموزشی و نظریه‌پردازی گسترده‌ای باید صورت بگیرد.

وی با بیان این که در بین اذهان این سوال مطرح است که وضعیت موجود اطلاعات دینی چه مشکلی دارد که شما به سراغ نظام بخشی اطلاعات دینی می روید، اظهار داشت: پاسخ این سؤال ارزش فعالیت نظام‌مندی اطلاعات را روشن خواهد کرد.

این محقق مرکز فرهنگ و معارف قرآن در ادامه خاطرنشان کرد: وضعیت فعلی نظام اطلاعات معارفی امروز در حد مطلوب نیست و با رجوع به کتابخانه های بزرگ صحت این مطلب روشن خواهد شد.

وی با اشاره به این که ساماندهی اطلاعات مطالب مشخص و نزدیک به هدف را به فرد ارائه می‌دهد، اظهار داشت: نبود سازماندهی شده اطلاعات فرد را در مقابل منابع فراوان قرار می دهد که انسان دچار سردرگمی می‌شود.

حجت الاسلام و المسلمین سادات فخر بیان داشت: متاسفانه دانش اطلاع رسانی در حوزه با مقاومت روبه رو شده است.

وی در بیان ضرورت نظام سازی اطلاعات گفت: حجم اطلاعات داده شده از سوی بانک‌های اطلاعاتی به جست‌وجوگر نشان‌دهنده این است که بدون سازماندهی شده هیچ کمکی به کاربر نمی‌کند.

این نویسنده مرکز فرهنگ و معارف قرآن رسیدن سریع و آسان به غایت جست وجوگر، جلوگیری از تحیر انتخاب اطلاعات و انتخاب دقیق جایگاه اطلاعات در تحقیق فرد را از پیامدهای نظام واره گی و ساماندهی اطلاعات معرفی کرد.

وی با اشاره به این که اطلاعات در مرحله اول از ذهن فرد به فضای خارجی تولید می شود، اظهار داشت: محقق در مرحله بعد به ذخیره سازی اطلاعات متفرق و گسسته بر اساس اهداف سازمانی یا اهداف سازمانی و مخاطبان یا فراتر از اهداف سازمان ها می پردازد که در حوزه دین نیز این سه اساس وجود دارد.

حجت الاسلام سادات فخر بازیابی اطلاعات را مرحله بعدی محقق دانست و گفت: این مسأله دارای دقت زیادی است.

در ادامه سید حسن حیدری موسوی، یکی دیگر از کارشناس کارگاه استفاده از نمایه سازی و اصطلاح نامه ها را بهترین روش ساماندهی اطلاعات برشمرد و افزود: وقتی انسان می‌خواهد یک متنی را برای ذخیره‌یابی و بازیابی کند اول باید فیش‌برداری و موضوع نگاری متن بپردازد همانند کاری که در تفسیر راهنما شده است.

وی با بیان این که در مرحله بعد از موضوع‌نگاری محقق به سراغ نمایه‌زنی می‌رود، ابراز داشت: نمایه سازی وسیله است برای سازماندهی اطلاعات در مقام دخیره‌سازی که خود انواع مختلفی دارد.

این کارشناس مرکز فرهنگ و معارف قرآنی نمایه‌سازی آزاد، همارا و طبیعی‌ را از اقسام نمایه‌سازها معرفی کرد و گفت: در نمایه‌سازی طبیعی باید از الفاط خود پدیدآورنده استفاده شود و با توجه به سلیقه‌های گوناگون اختلافاتی در نمایه‌سازی مشاهده می‌شود.

وی با بیان این که نمایه‌سازی همارا بهترین نمایه زنی است، ابراز داشت: این نمایه یک زبان کنترل شده است و نمایه زن در انتخاب کلید واژه آزاد نیست و وابسته به اصطلاح نامه است.

حیدری موسوی با اشاره به این که اصطلاح نامه گنجینه واژگانی هستند که سه رابطه اعم و اخص و متعارف و وابسته در آن مشخص شده و در استفاده از واژه به کاربر کمک می‌کند، اظهار داشت: اصطلاح نامه در ذخیره‌سازی اطلاعات مسأله‌ای لازم است.

وی محدوده استفاده از کلید واژه‌ها، جلوگیری از ابهامات اصطلاحات و جلوگیری از استفاده از معنای‌های مترادف و حلقه واسط‌بودن بین کاربر و نمایه‌ساز در استفاده از واژه‌ها را از مزایای استفاده اصطلاح‌نامه برشمرد و گفت‌: در مرکز فرهنگ معارف قرآن نیز اصلاح نامه‌ای تدوین شده است.

حیدری جهان‌بینی، شناخت شناسی، شریعت، قرآن‌شناسی و آخرت‌شناسی را از سر فصل‌های نظام‌سازی معارف قرآن برشمرد.

قابل ذکر است، نشست علمی مبانی فهم روایات تفسیری در تفسیر المیزان چهارشنبه، دوازدهم مرداد ماه در بخش پژوهش  با حضور حجت الاسلام نیکزاد عیسی زاده از ساعت 21:30 برگزار خواهد شد.

گفتنی است، نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم از ساعت 17 تا ساعت 24 تا چهارم شهریو‌رماه مورد بازدید علاقه‌مندان قرار می‌گیرد./921/پ202/س
ارسال نظرات