جمود فکری مهمترین دلیل مخالفت درون حوزوی با تحول است
حجت الاسلام سید عبدالرضا دریاباری، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با گرامیداشت سالگشت سفر مقام معظم رهبری به شهر قم بیان داشت: حوزه های علمیه در زمان گذشته بر روال سبک مدرن حرکت نکردهاند اما بدون شک ادامه این روند تحصیل و تدریس سنتی مطلوب نیست، از این رو همواره نیازمند تحول هستیم.
وی با اشاره به اینکه مردم در گذشته دارای اطلاعاتی محدود بودند، گفت: امروز دسترسی مردم به اطلاعات بالا رفته است و به دلیل وجود و توسعه وسایل ارتباط جمعی همچون ماهواره و اینترنت، دانش مردم بیشتر شده و به موازات همین مساله انتظار از حوزههای علمیه بیشتر شده است.
این محقق حوز علمیه قم بیان داشت: امروز ارتباطات صنعتی، تحصیلی، اقتصادی و ... مردم را با فرهنگها و عقاید سایر ملل آشنا کرده است و از حوزهای علمیه توقع دارند تا جوابگوی مسائل اخلاقی و فرهنگی آنها باشند.
وی ادامه داد: حوزه های علمیه برای ارائه پاسخهای در خور، نیازمند تحول و تغییر هستند و باید برنامه یزی های لازم در جهت آشنایی با سبک زندگی مدرن به وجود آید.
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری داری فکری جامع و آینده نگر هستند، گفت: بعد از اتمام جنگ نظامی عراق علیه ایران، مقام معظم رهبری با آینده نگری و آگاهی کامل به مسائل، خطر فرهنگی را هشدار دادند.
وی با اشاره به اینکه تاکیدات ایشان پیرامون مبارزه با تهاجم فرهنگی در آن سالها با ساده انگاری برخی افراد همراه شد، گفت: امروز باید تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی را پیرامون تحولی عمیق در حوزه های علمیه جدی بگیریم.
این استاد حوزه و دانشگاه یا تاکید بر ضرورت پاسخگویی حوزه های علمیه به شبهات موجود در جامعه گفت: هم اینک طلاب باید با ابزار جدید آشنا باشند تا بتوانند در مقام پاسخگویی، به طور کارآمد عمل کنند.
این استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه روند تحول در حوزهای علمیه رو به جلو است، گفت: روزگاری امام خمینی(ره) از بدرفتاری با اهل فلسفه در قم مینالیدند اما امروز حتی شاهد هستیم که علوم جدید در حوزههای علمیه بررسی و تحلیل و تدریس میشود.
وی با اشاره به اینکه کاروان علم و آگاهی روز به روز توسعه پیدا میکند، گفت: امروز علوم رشته بندی و گرایش های متعدد پیدا کرده که این امر تخصصی شدن آموزش در حوزهای علمیه را طلب میکند.
این کارشناس مسائل اسلامی بیان داشت: طلاب در تحصیلات تخصصی می توانند هرچه بیشتر با حوزههای مختلف دانش آشنا شده و ضمن ریشه یابی دقیق مسائل، تحقیقاتی عمیقتری ارائه دهند.
وی مانع بزگ پیش روی تحول در حوزه های علمیه را مانع فکری عنوان کرد و گفت: انجماد فکری و همپا نشدن با تحولات جهان امروز مهمتری دلایل مخالفت درون حوزوی با تحول است. /909/ت302/ع