۲۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۵
کد خبر: ۱۲۳۴۲۲
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:

پژوهش جمعی در حوزه های علمیه جدی گرفته شود

خبرگزاری رسا ـ عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: پژوهشگران حوزه دین با تمرکز فکری و کار جمعی، کارهای ارزشمند و غنی تولید کنند.
مباحثه طلاب در حرم حضرت فاطمه معصومه


حجت الاسلام محمد عرب صالحی، عضو گروه منطق فهم دین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و دبیر همایش بین المللی اعتزال نو در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری رسا اظهار داشت: پژوهش به معنای در جستجوی حق بودن و لازمه آن روش شناسی درست است.

این پژوهشگر حوزه علمیه قم با تاکید بر مهم بودن مطالعات روش شناختی در حوزه مطالعات دینی بیان داشت: برای به سامان رسیدن یک پژوهش دقیق باید راه رسیدن به نتیجه را کامل بدانیم تا مسیر درست را طی کنیم و مواظب لغزشگاه‌ها باشیم.

وی شجاعت و استقلال رای را در پژوهشگر امری مهم و لازم توصیف کرد و بیان داشت: شهید مطهری نمونه بارز یک پژوهشگر برتر حوزه دین است که با شجاعت و فکر خلاق، نظریه پردازی می‌کرد و با آگاهی به زمان و مکان توانست افق‌های جدیدی را در مطالعات دینی بازگشایی کند.

این محقق علوم اسلامی گفت: از علامه طباطبایی نقل شده است که باید هر سال تفسیری نو نوشته شود، زیرا اگرچه قرآن حرفش یکی است اما تبیین‌های متفاوتی می توان از آن ارائه کرد.

وی گفت: متاسفانه بسیاری از پژوهش های امروز به تقریرنویسی و رونویسی تنزل پیدا کرده و گاهی مواقع مطالبی از روشنفکران غربی نقل شده یا فقط دسته بندی مطالب تغییر پیدا کرده است.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه تحقیق دارای مشخصاتی همچون نوآوری و ابداع نظریه است، گفت: گرته برداری و جمع مطالب پراکنده و برداشت های غیرهدفمند باید از ساحت پژوهش دور شود.

این محقق حوزه علمیه قم بیان داشت: امروز برخی محققان در تحقیقات خود، موضوعاتی انتزاعی و ذهنی را انتخاب می کنند که کارآمدی بسیار پائینی دارد؛ محققان باید در انتخاب موضوع هوشمندانه‌تر عمل کند و انتخاب های خود را ارتقاء بخشند و به موضوعات روز و پر ابتلای جامعه نظر داشته باشند.

وی با بیان اینکه تحقیق در حوزه دین نیازمند نگاهی دقیق‌تر است، گفت: پایان نامه های حوزوی تا چند درصد پاسخگوی شبهات دگراندیشان و روشنفکران است و تا چه اندازه توانسته است پاسخی در خور برای سوالات نخبگان جامعه فراهم آورد و چه مقدار خوراک علمی جامعه پژوهشی را تامین کرده است؟

این محقق علوم اسلامی با اشاره به اینکه پژوهش جمعی در حوزه علوم دینی بسیار کم است، گفت: پژوهش جمعی امروز در پژوهشگاه ها در حال رواج است و حرکت در این زمینه رو به رشد است.

محقق حوزه علمیه قم گفت: پژوهش در سطح طلاب در دوره مقدمات و سطح بسیار کم است و در حوزه های علمیه بیشتر پژوهش ها در سطح بالا و در حد اساتید اتفاق می افتد و این نقصی است که برنامه ریزی درست آموزشی و پژوهشی می تواند آن را اصلاح کند.

وی با طرح این سوال که در این سال ها چند کتاب مرجع نوشته شده است، گفت: امروز پژوهشگران دینی باید با کارهای جمعی و تمرکز فکری، به کارهای ارزشمند و غنی دست زنند تا همت محققان در یک پروسه جمعی نمود پیدا کند و کاری ارزشمند تولید شود و در خدمت جامعه علمی قرار گیرد. /909/ت302/ع

ارسال نظرات