مدیر موسسه مطالعات راهبردی علوم اسلامی:
بینش سیاسی صحیح و ناب لازمه شخصیتی نماینده اصلح است
خبرگزاری رسا ـ مدیر مؤسسه مطالعات راهبردی علوم اسلامی درباره اجتهاد سیاسی نمایندگان مجلس تأکید کرد: نماینده باید ضمن شناخت جریان های سیاسی داخل و خارج، در ولایت فقیه نیز صاحب نظر بوده و بینش برجسته سیاسی صحیح و ناب داشته باشد تا بتواند هم خود نقش شایسته ای ایفا کند و هم بر سایرین اثرگذار باشد .
حجت الاسلام سیدمحسن دعایی، مدیر موسسه مطالعات راهبردی در علوم و معارف اسلام، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد در خصوص جایگاه شرعی و فقهی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: جایگاه مجلس در نظام سیاسی اسلام، شور و مشورت در ادبیات دینی ما است. وقتی خداوند به پیامبر(ص) می فرماید« وَ شَاوِرْهُمْ فِی الْأَمْرِ» و ایشان مأمور به مشورت با اهل حل و عقد است، طبیعی است که در نظام سیاسی اسلام جایی به نام مجلس شور مورد تأیید و تأکید باشد که اهل تخصص و تعهد جمع می شوند و با شناسایی دقیق مصالح اسلام و تطبیق احکام نظام اسلامی بر آن بتوانند کیفیت تدبیر جامعه را تشخیص داده و قوانین لازم را وضع کنند.
وی افزود: البته خروجی مجلس باید به تأیید ولی فقیه برسد که طبق قانون، این وظیفه را شورای نگهبان عهده دار است.
حجت الاسلام دعایی در پاسخ این سوال که آیا نمایندگان مجلس باید شرایطی بالاتر از وکالت فقهی داشته باشند، تصریح کرد: شرایط وکالت مجلس را قانون شرع و رهنمودهای امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب، مکررا مشخص کرده اند؛ در اینکه شأن مجلس، شناسایی مصالح نظام و تشخیص چگونگی تأمین این مسائل مبتنی بر دین است، تردیدی نیست. از سوی دیگر مجلس باید بر سایر قوا نظارت کرده و امانت دار صادقی برای تشخیص عملکرد و تعیین نقاط ضعف و قوت آن ها باشد لذا نمایندگی آن خارج از محدوده وکالت های معمولی، از نظر نوع مسوولیت بسیار سنگین است.
مدیر موسسه مطالعات راهبردی در علوم و معارف اسلام ادامه داد: فردی که به مجلس می رود، باید توانمندی تشخیص مصالح جاری نظام را در موضوع تخصص خود در بهترین سطح داشته باشد وکیفیت تعیین این مصلحت را مبتنی بر معارف اسلام تشخیص دهد تا قدرت نظارت بر عملکرد سایر قوا با شجاعت و آزادگی را داشته باشد.
وی در خصوص ضرورت برخورداری از اجتهاد فقهی و سیاسی برای نمایندگی مجلس، ابراز داشت: با تعبیه نهادی به نام شورای نگهبان که وظیفه آن تعیین میزان تطبیق مصوبات مجلس برشرع و قانون اساسی است، این ضرورت تا حدودی تعدیل شده است و لازم نیست نماینده حتما فقیه حرفه ای به معنای اصطلاح شرعی باشد؛ گرچه اگر فقیه صاحب نظر باشد در نقش آفرینی اش در قانون گذاری ها بسیار کارامدتر خواهد بود.
این استاد حوزه علمیه مشهد خاطرنشان کرد: اجتهاد سیاسی هم باید تعیین و تعریف شود؛ اگر منظور این است که نماینده تمام جریان های سیاسی داخل و خارج را کاملا بشناسد و در ولایت فقیه و صاحب نظر باشد، بله این ویژگی لازم است؛ با توجه به پیچیدگی معادلات سیاسی داخل و خارج، نماینده مجلس باید بینش برجسته سیاسی صحیح و ناب داشته باشد تا بتواند هم خود نقش شایسته ای ایفا کند و هم بر سایرین اثرگذار باشد .
وی با اشاره به تأکید امام خمینی(ره) بر انقلابی و بانشاط بودن نماینده مجلس اظهار کرد: مجلس در رأس امور و در حقیقت، عقل منفصل نظام است؛ کسی که می خواهد در مجلس حضور برجسته خود را به عنوان یک عضو تثبیت کند و نقش آفرین باشد؛ طبعا باید از نشاط، توان و فراغت لازم برای بررسی موضوعات و حضور فعال در کمیسیون ها برخوردار باشد.
حجت الاسلام دعایی افزود: نقش مجلس، تشخیص مصالح نظام و تعیین کیفیت استیفای این مصالح در مقطع رسمیت آن است؛ از این رو نماینده ای که نتواند در یکی از ابعاد، مصلحت نظام را تشخیص دهد بی تردید حضورش در آن کمیسیون حضوری سطحی و بی ثمر خواهد بود.
وی در خصوص تأکید امام راحل نسبت به انتخاب افرادی همچون مدرس برای نمایندگی، یاداور شد: شهید مدرس، اسوه و الگوی نماینده اصیل و جامع و واقعی است؛ تأکید امام به این دلیل است که وی امتیازات ویژه ای داشت که سبب اسوه شدن او شد. تسلط کامل بر فقه اسلام داشت به طوری که از فقهای برجسته ای بود که می دانست نظر دین در هر موضوع چیست.
مدیر موسسه مطالعات راهبردی در علوم و معارف اسلام ادامه داد: مدرس،شخصیتی آزاده بود که وقتی خارج شد کمترین تغییری در وضعیت زندگی زاهدانه اش ایجاد نشد، آزادگی و زهد او به علاوه روحیات وارسته، شجاعت سیاسی او باعث می شد در هر مقطعی فریاد لازم را برای استیفای مصالح اسلام بر سر مسؤولان زمانه بکشد./930/ت301/س
ارسال نظرات