۰۷ مرداد ۱۳۹۱ - ۲۳:۵۹
کد خبر: ۱۳۴۰۰۱
ظرفیت‌های ماه مبارک رمضان (15)؛

کنترل نفس و مدیریت شهوات از مهم‌ترین ظرفیت‌های ماه رمضان است

خبرگزاری رسا ـ پژوهشگر حوزوی چگونگی کنترل نفس و مدیریت شهوات را از مهم‌ترین ظرفیت‌های ماه رمضان دانست و گفت: مبلغان باید تبیین کنند که انسان روزه‌دار چگونه می‌تواند از تمرین کنترل شکم و شهوت جنسی به کنترل و مدیریت دیگر شهوات درونی و نفسانی‌اش برسد.
ماه رمضان
 

حجت‌الاسلام عباس مخلصی، پژوهشگر حوزوی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد درباره ظرفیت‌های اخلاقی ماه مبارک رمضان برای استفاده مبلغان، گفت: یکی از ظرفیت‌های اخلاقی ماه مبارک رمضان دانستن چگونگی تخلق به اخلاق الهی است.

 وی افزود: چگونگی تخلق به اخلاقی الهی را می‌توان با توضیح دادن اسماء و صفات الهی که در دعاهای ماه رمضان آمده است، تبیین کرد، مانند رأفت داشتن، رازدار بودن، ستّار بودن، کریم بودن، عذرپذیری از همنوع و دیگر صفات خداوند که در دعاهای این ماه شریف آمده است.

 وی چگونگی کنترل نفس و مدیریت شهوات را ظرفیت بعدی دانست و گفت: مبلغ باید تبیین کند که انسان روزه‌دار چگونه می‌تواند از تمرین کنترل شکم و شهوت جنسی به کنترل و مدیریت دیگر شهوات درونی و نفسانی‌اش برسد، مانند کنترل خشم، خودخواهی، غضب و کنترل چشم، زبان، گوش و در مرحله بالاتر کنترل «دل» و «فکر».

 حجت‌الاسلام مخلصی درباره استفاده بیشتر از این ظرفیت‌ها توسط مبلغان، گفت: بهترین راه برای استفاده بیشتر از ظرفیت‌های اخلاقی و اثرگذاری بر مخالفان این ظرفیت‌ها، این است که اخلاقیات، با زبانی گفته شود که مردم، سوز و عشق و نور آن ارزش‌های اخلاقی را در چهره و سکنات و حرکات گوینده مشاهده کنند.

 وی افزود: بزرگی توصیه می‌کرد که هرگاه می‌خواهید ارزش اخلاقی را مطرح کنید، سعی کنید قبل از گفتن آن، حداقل یک بار به آن عمل کنید و سپس برای مردم بیان کنید، مثلا اول مقداری پول انفاق کنید، سپس از انفاق بگویید.

وی با تأکید بر این‌که مسائل اخلاقی باید بگونه‌ای مطرح شده و بیان گردد که مردم، سعادت دنیا و آخریت خود را در عمل به آنها ببینند، گفت: سخنان معصومین(ع) نشان می‌دهد که اگر عبادت، بدون رعایت و عمل به مسائل اخلاقی باشد، به هیچ وجه نمی‌تواند در سعادت و نجات اخروی نقش داشته باشد.

 این پژوهشگر حوزوی تأکید کرد: باید به مردمان تفهیم کرد که اگرچه اخلاقیات مانند عبادت و در حد وجوب نیست اما نتیجه دادن اعمال واجب مرهون آن است بنابراین موضوعاتی مثل ریا، عُجب، حسد، بخل، تکبر، آفات زبان و دیگر موضوعاتی که میان متدینان رواج داشته و زحمت‌های عبادی آنان را به باد می‌دهد، باید به طور جدی موضوع سخن منابر باشد.

 وی در ادامه مهم‌ترین نکات اخلاقی که باید توسط مبلغین بر روی آنها تأکید شود را برشمرد و گفت: یکی از نکات اخلاقی مهم، صبر و تحمل سختی‌ها و تبیین نقش آن در رستگاری و خودسازی و رویش حالات معنوی است، به‌ویژه صبر بر طاعت و انجام واجبات، یعنی تقویت اراده و انگیزه طاعت و صبر بر معصیت و دوری از محرمات که به معنای مقاومت در برابر وسوسه‌های شیطان است.

 وی نکته بعدی را توبه، به معنی قیام علیه خود و خانه‌تکانی خانه درون، پاک شدن و عهد بستن بر پاک ماندن، دانست و گفت: نکته اخلاقی بعدی ذاکر بودن به ذکر زبانی، به‌ویژه تلاوت قرآن و مجاهده کردن برای رسیدن به ذکر عملی و ذکر قلبی است.

 کارشناس تحریریه مجله حوزه در پایان گفت: ابراز نوع دوستی در زندگی یعنی مواسات و کمک مالی به گرفتارها، صله رحم و رسیدگی به فامیل و سهیم شدن در خوشی‌ها و ناخوشی‌های آنان، اطعام و پذیرایی کردن فقرا و تهیدستان نیز از نکات اخلاقی مهم دیگری است که باید از سوی مبلغان تبیین شود./932/ت302/ن

ارسال نظرات