بررسی احوال فرزندان امام موسیکاظم و نقش آنها در تاریخ تشیع
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پایان نامه «بررسی احوال فرزندان امام موسی کاظم(ع) و نقش آنها در تاریخ تشیع» نگارش«سید یاسین زاهدی» به بررسی نقش فرزندان امام کاظم(ع) در تاریخ تشیع پرداخته است.
بر اساس این گزارش نویسنده در این تحقیق نقش فرزندان امام کاظم را در پیشرفت تشیع بررسی کرده است. حضرت امام موسی کاظم(ع)در میان امامان دوازدهگانه شیعه، به کثرت اولاد مشهور است. در مورد تعداد فرزندان ایشان اقوال متفاوتی وجود دارد، اما قویترین نظر در این زمینه، متعلق به شیخ مفید است که 37 فرزند شامل هجده پسر و نوزده دختر، برای آن حضرت ذکر کرده است.
چکیده
بررسی تاریخی نشان میدهد که فرزندان امام کاظم(ع) نقش برجستهای در گسترش تشیع داشتهاند. برترین فرزند ایشان، امام علی بن موسی(ع) است، که در یازدهم ذیالقعده سال 148 هجری در مدینه متولد گردیده و در آخر ماه صفر سال 203 در شهر طوس به دست مأمون عباسی به شهادت رسید، قاسم فرزند دیگر امام کاظم(ع) است، که از مدینه به عراق مهاجرت نمود و در منطقه حلّه شهر بغداد از دنیا رفت. جعفر معروف به خواری، که در خوار مکه مدفون است.
عباس که گفتهاند قبر او در صحن کاظمین میباشد، محمد معروف به عابد، عبدالله که بسیار متواضع بوده و نسبت به امامت امام رضا و امام جواد کاملاً مطیع بوده است، ابراهیم اصغر که جد سید مرتضی و سید رضی میباشد و در بغداد مدفون است، هارون، حمزه، زید، اسماعیل و حسن، از دیگر فرزندان امام موسی کاظم(ع) هستند. همچنین اسحاق که از پدرش و از امام رضا(ع) روایت نقل میکرده، در سال 240 هجری در مدینه درگذشت.
حسین که از راویان حدیث بوده، سه امام معصوم را درک کرده است. احمد بن موسی(ع) نیز از فرزندان فاضل امام کاظم(ع) بود که برای امام رضا(ع) از مردم بیعت میگرفت، و قبر شریفش در شیراز میباشد.
شرح حال دختران امام کاظم(ع)، به غیر از فاطمه معصومه(ع)، نامعلوم است. ایشان خواهر ابوینی امام رضا(ع) است، که بسیار فاضله و جلیلالقدر و از محدثین بوده، و در سال 201 هجری در شهر قم وفات نمود.
فاطمه ستی، فاطمه صغری معروف به بیبی هیبت، حکیمه، زینب و آمنه، نام بعضی دیگر از دختران امام کاظم(ع) است.
شایان ذکر است، پایان نامه «بررسی احوال فرزندان امام موسی کاظم(ع) و نقش آنها در تاریخ تشیع » به نگارش سید یاسین زاهدی و راهنمایی محمدرضا بارانی و با مشاوره نعمتالله صفری فروشانی د برای اخذ مدرک کارشناسی ارشد رشته تاریخ اسلام در مجتمع آموزش عالی فقه در سال 1387دفاع شده است./905/د101/ن