۳۰ آذر ۱۳۹۱ - ۰۲:۲۷
کد خبر: ۱۵۰۵۳۹
آیت الله مصباح یزدی:

انتخاب خداپسندانه در تضاد خواسته‌های شخصی انسان را رشد می دهد

خبرگزاری رسا ـ رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) رشد انسان را منوط به انتخاب خدا پسندانه دانست و گفت: باید انتخاب های ما در راستای تحقق هدف آفرینش باشد.
آيت الله مصباح يزدي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمدتقی مصباح یزدی، رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) شب گذشته در دفتر مقام معظم رهبری در ادامه سلسله دروس اخلاق، به تشریح همکاری شناخت و خواسته به عنوان دو منبع برای انجام افعال اختیاری پرداخت و اظهار داشت: در تضاد خواست های مختلف، انتخاب درست و مورد پسند خداوند، انسان را رشد می دهد.


وی افزود: باید انتخاب های ما در راستای تحقق هدف آفرینش باشد، خداوند انسان را آفرید برای عبادت کردن نه برای افزون طلبی، راحت طلبی و شیک پوشی؛ حکمت تزاحم میان امیال همین تصمیم گیری صحیح است، اگر قدرت انتخاب وجود نداشته باشد پیشرفت هم نخواهد بود.


نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری تعدد خواست های بشر را موجب تنوع شکل زندگی دانست و گفت: همچنین اینها می‌توانند وسیله‌ای برای آزمودن انسان از سوی خداوند باشد؛ بر این اساس سختی‌ها برای این است که صبر آدمی را بسنجند و راحتی‌ها برای اینکه از این فرصت حسن استفاده شود.

 

آیت الله مصباح یزدی با تأکید بر اینکه خداوند راه های انتخاب صحیح را نیز برای انسان ها مشخص کرده است، ابراز داشت: اگر این راه را به ما نشان نمی‌دادند هدف آفرینش تحقق پیدا نمی کرد؛ راهنمایی های تشریعی در تعامل بین انتخاب و شناخت موضوع بحث ما در جلسات آینده است.


ریاست طلبی و کاخ نشینی یکی از بازی های دنیا است
وی در تشریح تزاحم خواسته های انسان گفت: انتخاب ریاست برای خود و یا واگذاری آن به فرد اصلح یک بازی است اما در پس پرده آن حقایقی وجود دارد که زندگی خود و دیگران را تحت تأثیر قرار می دهد؛ همچنین مالکیت انسان که امری اعتباری است، اگر این کاخ برای من باشد یا برای دیگری تغییری در آن بوجود نمی آید و این مالکیت همیشگی نخواهد بود.


استاد اخلاق حوزه علمیه قم میل به راحتی را در تزاحم با عبادت، علم آموزی و برخی دیگر از خواسته های انسانی دانست و ادامه داد: اگر این تزاحم امیال نبود دست یابی به حداکثر تکامل انسان را در حد فرشتگان بالا می برد؛ اما انسان می تواند به جایی برسد که فرشتگان خدمتگذارش باشند.


رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) سیر تکاملی انسان را برخلاف فرشتگان برگشت پذیر دانست و تصریح کرد: اگر خواست های انسان در یک خط و مسیر رشد آن یک سویه بود و زمینه انحراف وجود نداشت، انسان نیز چیزی شبیه فرشته می شد.


آیت‌الله مصباح یزدی با بیان این که در تزاحم امیا
ل همکاری شناخت با خواست مسأله را حل نمی کند، گفت: در این جا نیاز به عامل سومی است که به انسان قدرت ترجیح دهد؛ این عامل همان عقل است؛ البته متدینین اعتقاد دارند که این عامل خدا و دین است که تعیین می کند کدام میل ارجح است.


رشد تدریجی امیال، میل به پرستش خدا را بوجود می آورد
وی ترقی و رشد تدریجی امیال را موجب بوجود آمدن میل به پرستش خدا دانست و تصریح کرد: اگر این میل پدید آید سایر امیال می تواند در راستای آن قرار گیرند و مقدمه‌ای باشند برای رسیدن به میل پرستش؛ البته برخی نیز برای هریک از امیال اصالت مستقلی قائلند.


نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: کودکان برای لذت بردن غذا می خورند اما افراد سالمند برای حفظ سلامتی تغدیه می کنند؛ اگر انگیزه غذا خوردن در فرد 80 ساله‌ای صرفا لذت بردن باشد معلوم می شود وی کودکی 80 ساله است.


استاد حوزه و دانشگاه هدف از آفرینش انسان را تقرب به خدا عنوان کرد و اظهار کرد: اگر شخصی این مهم را به درستی درک کند آنگاه حتی غذا خوردنش هم برای رضای خدا و عبادت خواهد بود.


آیت الله مصباح یزدی توجه در امیال را ناشی از شناخت دانست و گفت: اگر انسان شناخت درستی نداشته باشد امیال اولیه اش مانند کودکان باقی خواهد ماند، مانند این که در بزرگ سالی نیز از بازی کردن لذت می برد.

 

نیت در قلب است نه در ذهن و زبان
وی با بیان این که تفاوت در اعمال و رفتار انسان ها ناشی از نیت آنها است، اظهار داشت: آن چه که ما به زبان یا ذهن خود می آوریم نیت نیست بلکه نیت در قلب وجود دارد؛ پیدایش امر قلبی ساز و کاری دارد که هر کس نمی تواند به هر نیتی به آن دست پیدا کند.


رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: اگر بخواهیم عبادتمان مانند عبادت ائمه اطهار باشد باید نیتمان را مثل آنها کنیم حال آن که ما حتی نمی توانیم نیت شخصیتی مانند امیرالمؤمنین(ع) را تصور کنیم.


استاد اخلاق حوزه علمیه قم با اشاره به آیه «الَّذِی أَحْسَنَ کُلَّ شَیْ‌ءٍ خَلَقَهُ» اضافه کرد: این عالم نقشه تکوینی بسیار پیچیده و عظیمی دارد که به جز خداوند عالم و توانا کس دیگری نمی تواند آن را طراحی کند./928/پ202/ع

 

ارسال نظرات