سبک زندگی غربی چالشهای اساسی در جامعه ایجاد کرده است
حجتالاسلام غلامرضا بهروزیلک، استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع)، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به طرح موضوع سبک زندگی از سوی رهبر معظم انقلاب خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری نیازهای جامعه را شناسایی میکنند و در موارد ضروری عامل رفع این نیازها را تذکر میدهند.
وی افزود: تهاجم فرهنگی، تولید علم دینی، جنبش نرمافزاری و عزت و اقتدار جامعه اسلامی نیازهای جامعه امروز ماست که رهبری آن را تذکر دادهاند.
نویسنده و پژوهشگر حوزوی با اشاره به اینکه متأسفانه برخی از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب مورد توجه مخاطبان اصلی آن قرار نگرفته و رویکردی شعاری و تبلیغاتی به خود میگیرد، ادامه داد: این شعارزدگی نسبت به رهنمودهای رهبر انقلاب مطالبات ایشان را محقق نمیکند و ما باید فرمودههای ایشان را به برنامه اجرایی تبدیل کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر این کار را نکنیم مطالبات رهبر انقلاب روی زمین میماند، همانگونه که بسیاری از مطالبات ایشان روی زمین مانده است.
نقش دولت در ایجاد سبک زندگی اسلامی
حجتالاسلام بهروزیلک با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب درباره موضوع سبک زندگی در جلسات عمومی و خصوصی سخن گفتهاند، اظهار داشت: ضرورت سبک زندگی این است که ما جامعهای هستیم که پسوند اسلام را به یدک میکشد و باید این سبک زندگی در تفاوت جدی و بنیادی با سبک زندگی غربی باشد که در اندرونی خانههای ما نفوذ کرده است.
وی اظهار داشت: در الگوی مصرف، پوشاک، اداری، تغذیه و مانند آن غربی شدهایم و سبک زندگی غربی چالشهای جدی برای ما ایجاد کرده است و ما را از فرهنگ خودمان دور کردهاند.
استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیان داشت: در الگوی سبک زندگی ما نظام سیاسی و دولت نقش جدی دارد و دولت یک کشور میتواند جامعه را به سمت صلاح و سقوط ببرد؛ اصلاح سبک زندگی دینی در درجه اول بر عهده نظام سیاسی است و نخبگان یک جامعه باید به کمک آن بشتابند.
وی با ضروری خواندن تحقیق و پژوهش در فرهنگ دینی و استخراج سبک زندگی اسلامی از سوی نخبگان، ادامه داد: رهبر انقلاب محورهایی را مطرح کردند که این محورها را باید حوزههای علمیه و دانشگاهها در نظر بگیرند.
حجتالاسلام بهروزیلک با اشاره به اینکه سبک زندگی دینی فقط به ساختار سیاسی کشور بازنمیگردد، افزود: روابط خانوادگی ما، نحوه فرزندداری و ازدواجها و نکتههای دیگر فردی نیز در سبک زندگی اسلامی تأثیر میگذارد.
علما و بزرگان حوزه باید سبک زندگی اسلامی را تبیین کنند
وی خاطرنشان کرد: سبک اسلامی سبکی برگرفته از آموزهای دینی و قرانی ما است؛ باید به زیرساختهای آموزههای دینی نگاه کنیم و سبک زندگی را از آن استخراج کنیم و دیگر اینکه باید برای تبدیل شدن سبک زندگی به برنامه زندگیمان تلاش کنیم.
استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) اضافه کرد: باید الگوهای سبک زندگی را به کمک نخبگان جامعه که حوزویان و دانشگاهیان هستند بیرون بکشیم؛ البته در این میان وظیفه حوزویان اهمیت بیشتری مییابد.
وی با بیان اینکه علما و بزرگان حوزه باید سبک زندگی اسلامی را تبیین کنند، ادامه داد: به کارگیری الگوهای آمیختهشده با غرب و معرفی آن به عنوان سبک زندگی اسلامی کار اشتباهی است.
حجتالاسلام بهروزیلک با اشاره به اینکه سبک زندگی رهبر انقلاب سبکی اسلامی است، ادامه داد: ایشان در زندگی خود سادهزیست هستند؛ همچنین رهبر معظم انقلاب در زندگی خود سعی میکنند از موضوعات بومی استفاده کنند؛ این بومی بودن بسیار مهم است.
وی ابراز داشت: بسیاری از این واردات به صنعت کشور ضرر میزند؛ این موضوعی که رهبر معظم انقلاب به عنوان کار و سرمایه ایرانی مطرح کردند برای رشد صنعت بومی کشور است و اینکه نخواهیم در تمام امور از غرب استفاده کنیم.
سبک زندگی اسلامی با شعار تحقق نمییابد
استاد دانشگاه و حوزه گفت: به عنوان مثال یکی از موضوعاتی که باید تبیین شود نحوه لباس پوشیدن و پوشاک ما است؛ این پوششی که زنان و مردان ما دارند در فرهنگ ایرانی ما ریشه ندارد؛ رضاشاه و حاکمان بعد از او پوشش ما را تغییر دادند؛ ما باید لباسی را که با فرهنگ ما هماهنگی دارد به جامعه معرفی کنیم.
وی بیان داشت: ایجاد سبک زندگی اسلامی با شعار امکان تحقق نمییابد، نخبگان جامعه باید بنشینند و این مسائل را تبیین کنند؛ اکنون سبک دادوستد و اقتصاد در جامعه ما غربی است.
حجتالاسلام بهروزیلک با اشاره به اینکه اکنون سبک معماری خانههای ما نیز غربی شده است؛ گفت: باید خانهسازی ما بر اساس اسلام بنا شود؛ اکنون آشپزخانههای اپن رواج یافته است، اما در قدیم خانواده در اندرونی حضور داشت و حریم آن محفوظ بود.
وی افزود: سبک زندگی اسلامی یعنی اینکه در جزییات شؤون مختلف زندگی رد پای دین دیده شود؛ زندگی و تعاملات اجتماعی ما بر اساس دین تعریف نشدهاند؛ باید آموزههای دینی از زندگی پیامبر(ص)، اهلبیت(ع)، علما و بزرگان ما استخراج و استفاده شود.
استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) ادامه داد: غرب به دنبال عمومی کردن سبک زندگی خود است و به این دلیل رهبر معظم انقلاب موضوع جنگ نرم و شبیخون فرهنگی را مطرح کردهاند؛ غرب به این اصل رسیده که با حمله نظامی نمیتوان یک ملت را تغییر داد.
تمام نهادهای در ایجاد سبک زندگی اسلامی نقش دارند
وی ادامه داد: اکنون نیروهای غربی در کشورهای جهان سوم کسانی هستند که آموزههای غرب را رواج میدهند و آن فرهنگ را ترویج میدهند.
حجتالاسلام بهروزیلک با بیان اینکه منابع اسلامی بسیار قویای داریم اما این منابع باید به برنامه تبدیل شوند؛ اظهار داشت: در سبک زندگی اسلامی هر نهادی یک وظیفه دارد؛ نخبگان جامعه وظیفهای دارند و حوزههای علمیه و دانشگاهها نقش مهمی دارند و اینها باید با یک وحدت ترکیبی در یک سیستم کار کنند.
وی بیان کرد: در ایجاد سبک زندگی تمام نهادهای جامعه و قشرهای مردم نقش دارند اما حوزه علمیه برای ایجاد سبک زندگی دینی نقش محوری بر عهده دارد؛ حتی عوام جامعه نیز در اجرای سبک زندگی نقش محوری دارند؛ اگر سبک زندگی دینی تبیین شد و مردم توجه به آن عمل نکردند همچنان سبک زندگی دینی محقق نشده است.
استادیار دانشگاه باقرالعلوم(ع) اظهار داشت باید همانگونه که سبک زندگی غربی در زندگیهای امروزی ما وارد شده ما نیز در راستای مقابله با آن باید سبک زندگی اسلامی خود را ترویج دهیم.
وی ادامه داد: باید سبک زندگی برای مردم را طوری تبیین کنیم که پذیرش آن در میان مردم وجود داشته باشد و به آن تعلق خاطر پیدا کنند و دوست داشته باشند.
حجتالاسلام بهروزیلک با اشاره به اینکه باید موانع سبک زندگی را برطرف کنیم تا سبک زندگی اسلامی به وجود بیاید، گفت: ذائقههای ما تغییر کردهاند، جامعه ما ریشه مذهبی دارند و اگر مؤلفههای سبک زندگی دینی به صحیح برای مردم بیان شود به طور قطع آن را میپذیرند./914/پ201/ن