مبلغان برای سخنان خود طرح و برنامه داشته باشند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمدرضا صالح، معاون فرهنگی تربیتی جامعة المصطفی العالمیه(ص)، سهشنبه شب در کارگاه آموزشی تفسیر قرآن که در مدرسه حجتیه برگزار شد، گفت: برخی سخنرانان برای فرد مهمی که در آن مجلس حضور دارد، سخنرانی میکنند و مخاطب خود را از یاد میبرند.
وی افزود: همچنین گاهی فرد سخنران مخاطب خود را از یاد میبرد و با توجه به اینکه سخنان او در رسانهها و مطبوعات منتشر میشود، سخنرانی خود را ارائه میکند.
معاون فرهنگی تربیتی جامعة المصطفی العالمیه(ص) با اشاره به اهمیت مهندسی بحث برای سخنران خاطرنشان کرد: مبلغ و سخنران باید برای سخنرانی خود سناریو بنویسد و طراحی کند و نحوه ورود به بحث، نحوه گسترش بحث و نحوه خروج از بحث را مشخص کند.
وی ادامه داد: با ردیف کردن و دستهبندی کردن آیات در یک موضوع میتوان بحث را جذابتر به مخاطب ارائه کرد، همچنین باید برای هر کدام از موضوعات بحث، تیتر قرآنی انتخاب شود.
حجتالاسلام صالح با اشاره به اینکه برخی، الفاظ بلیغ و رسا برای ارائه به مخاطب ندارند، گفت: وقتی فرد تمرین نداشته باشد، برای اولین بار نمیتواند بحث را مسلط و بدون اشکال بیان کند، اما پس از ممارست فرد میتواند به راحتی و با تسلطی آشکار به سخنرانی بپردازد.
وی ابراز داشت: تسلط علمی و مطالعه کافی نیز عاملی برای ارائه بحث به طور کامل و خالی از اشکال است، گاه دیده میشود که سخنران بحثی را ارائه میکند اما گویا آن موضوع برای خود فرد به طور کامل حل نشده باشد.
معاون فرهنگی تربیتی جامعة المصطفی العالمیه(ص) با بیان اینکه در روش حجتالاسلام قرائتی برخی این شبهه را مطرح میکنند که احتمال تفسیر به رأی وجود دارد، بیان داشت: باید گفت در علم اصول و تفسیر بیان شده است که زبان قرآن زبان رایج میان مردم و عقلا است و هیچ دلیلی بر این نیست که خداوند زبان جدیدی را برای بیان مطالب خود وضع کرده است.
وی در ادامه پاسخ به این شبهه خاطرنشان کرد: درست است که زبان قرآن عمومی است، اما ظرایف و مفاهیمی در قرآن وجود دارد که هر کس نمیتواند آن را بفهمد، لایهها فهم قرآن هیچگاه تمام نمیشود.
حجتالاسلام صالح خاطرنشان کرد: علامه طباطبایی بیان میکند که قرآن دارای لایههایی است، برخی از این لایهها را توده مردم میفهمند، اما برخی آیات وجود دارد که فهم ظاهری آن نیز دشوار است چه برسد به فهم لایههای زیرین آن.
وی گفت: برخی آیات امالکتاب است و برای فهمیدن آیات متشابه باید به این آیات مراجعه کرد، در روایتی آمده است که هر کس متشابه قرآن را به محکمات بازگرداند و از محکم قرآن فهم معنا کند، به صراط مستقیم هدایت شده است و بر این اساس کار حجتالاسلام قرائتی تفسیر به رأی نیست./914/پ202/ن