۲۰ فروردين ۱۳۹۲ - ۱۸:۱۰
کد خبر: ۱۶۱۰۹۳
در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بررسی می‌شود؛

مطالعه تطبیقی ساختار اجتماعی حوزه قم و نجف در دوره معاصر

خبرگزاری رسا ـ پژوهشگر مرکز مطالعات فرهنگی و اجتماعی گفت: افول حوزه نجف در اثر شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر عراق به شکوفایی بیشتر قم یاری رساند و بخش وسیعی از توان و ظرفیت آن به یک‌باره به حوزه قم سرازیر شد.
حوزه علميه قم
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، علی معموری از وضعیت پروژه «مطالعه تطبیقی ساختار اجتماعی حوزه قم و نجف در دوره معاصر» خبر داد.
به گزارش ایسکا وی در بیان این پروژه اظهار داشت: مدارس دینی شیعی در طول تاریخ خود تحولات فراوانی را در محیط دینی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی شیعی پدید آورده و در بسیاری موارد بازتاب‌های وسیع‌تری در محیط اسلامی داشته‌اند.
حوزه نجف در دو سده اخیر و هم‌زمان با احیای مجدد رهیافت اصولیان شیعه در برابر رهیافت اخباری‌گری، دوران شکوفایی خود را آغاز کرده و در سال‌های بعد به مرکز بی‌بدیل تشیع در جهان بدل گشت. مرکزیت حوزه نجف به انحلال کامل مدارس دیگر شیعه نینجامیده و برخی از آنها از جمله مدرسه قم به حیات خود ادامه دادند.
افول حوزه نجف در اثر شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر عراق به شکوفایی بیشتر قم یاری رساند و بخش وسیعی از توان و ظرفیت آن به یک‌باره به حوزه قم سرازیر شد.
وی ادامه داد:سوال اصلی این طرح آن است که ساختار اجتماعی حوزه‌های علمیه نجف و قم در ابعاد مختلف آموزشی، تبلیغی، ادار سازمان‌های وابسته و ...چه شباهت‌ها و تفاوت‌هایی دارد و این دو نهاد اجتماعی شیعه چه تأثیرات متقابلی بر یکدیگر و نیز بر ساختار اجتماعی شیعه دارند؟
 پژوهشگر مرکز مطالعات فرهنگی و اجتماعی افزود: این پروژه 1389 آغاز گردیده و پیش‌بینی می‌شود در سال 1392 پایان یابد./9191/د102/ع
ارسال نظرات