۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۲۱:۵۴
کد خبر: ۱۶۵۳۰۸
مشروح نشست خبری سخنگوی قوه ‌قضاییه:

از واکنش به افشاگری پورمحمدی تا عدم برگزاری دادگاه مهدی هاشمی

خبرگزاری رسا ـ سخنگوی قوه ‌قضاییه در نشست خبری خود به افشاگری پورمحمدی رییس سازمان بازرسی کل کشور واکنش نشان داد و دلایل عدم برگزاری دادگاه مهدی هاشمی را تشریح کرد.
حجت الاسلام محسني اژه اي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه ‌قضاییه در نشست خبری که عصر روز دوشنبه برگزار شد، با بیان این‌که نبش قبر یکی از اصحاب بزرگ رسول خدا(ص) اتفاق ناگواری بود که متأسفانه توسط افراد تکفیری در سوریه انجام شد، گفت: طی این جنایت که در حقیقت بسیار واقعه تلخی بود، به یکی از مقدسات توهین شد و امیدوارم مسلمانان و حتی مدعیان دفاع از ارزش‌ها و مقدسات از این جنایت به راحتی عبور نکنند و امیدوارم که مسببین اصلی آن به جزای عمل خود برسند.

وی در ادامه با اشاره به این‌که ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری از فردا سه شنبه هفدهم اردیبشهت ماه آغاز می‌شود، عنوان داشت: برای انتخابات هیات اجرایی مرکزی پیش بینی شده است که وزارت کشور زیرنظر این هیات انتخابات را برگزار می‌کند.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای ابراز داشت: وزیر کشور، دادستان کل کشور، وزیر اطلاعات، یک نفر از هیات رییسه مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجلس و هفت نفر از معتمدین، اعضای تشکیل دهنده هیات اجرایی مرکزی انتخابات به ریاست وزیرکشور هستند و همچنین کمیسیون تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری زیرنظر همین هیات تشکیل شده است که وزیر کشور، دادستان کل کشور، رییس سازمان صدا و سیما و یا نماینده تام‌الاختیار هرکدام از آنها و رییس شورای نظارت بر صدا و سیما و یا یک عضو به انتخاب آن شورا از اعضای این کمیسیون هستند.

سخنگوی قوه ‌قضاییه همچنین بیان داشت: کمیسیون تبلیغات یک بار تشکیل جلسه داده‌ است که اگر لازم باشد، در هر مناسبتی این جلسات برگزار می‌شود و امیدواریم با تشکیل هیئت اجرایی مرکزی انتخابات و کمیسیون تبلیغات بتوانیم آنچه وظیفه ما درباره انتخابات است را انجام بدهیم.

مردم در انتخابات شوراها نسبت به گذشته دقت بیشتری کنند

دادستان کل کشور با بیان این‌که در طول سال‌های گذشته به‌ویژه سال 91 و 92، تعدادی از اعضای شورای شهرهای مختلف که اتهاماتی داشتند، تحت تعقیب قرار گرفتند و حتی برخی از آنها درحدی مورد تعقیب بودند که به منحل شدن شورا انجامید، تأکید کرد: مردم در انتخابات شوراها دقت بیشتری کنند که چه افرادی را انتخاب می‌کنند.

وی با اشاره به این‌که هم‌اکنون همه ذهن‌ها متوجه انتخابات ریاست جمهوری است، خاطرنشان کرد: بازداشت شدن عده‌ای از اعضای شورای شهرهای مختلف برای انتخاب کنندگان و کاندیداهای انتخابات شورای شهر درس عبرت باشد.

اگر اعتراض به نتیجه انتخابات سال 88 از راه قانونی بود مشکلی پیش نمی‌آمد

 حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: اعتراض به نتیجه انتخابات در سال 88 و هزینه‌هایی که طی آن به کشور وارد شد، اگر پیگیری آن از راه قانونی صورت می‌گرفت، مشکلی پیش نمی‌آمد و آن مشکلات به این‌دلیل بود که از مجرای قانونی وارد نشدند.

ازسوی قوه قضاییه تساهل و تسامح صورت نمی‌گیرد

سخنگوی قوه ‌قضاییه تصریح کرد: در حد یک فرد می‌گویم که بنای شورای نگهبان عمل به قانون است و این شورا از مراجعی که قانون تعیین کرده، صلاحیت افراد را استعلام می‌کند که قوه‌قضاییه هم یکی از آن مراجع است و تساهل و تسامح ازسوی این قوه صورت نمی‌گیرد.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر صحبت پورمحمدی درباره یک اختلاس صورت گرفته، عنوان داشت: مسئولان مختلف، به‌لحاظ مسؤولیت شان ممکن است یک سری اطلاعات در اختیارشان قرار بگیرد اما آیا آنها حق دارند آن اطلاعات دارای طبقه‌بندی را چه درحین مسئولیت و چه وقتی کناره‌گیری کردند، به هرنحوی دراختیار دیگران قرار دهند؟ مسلم است که خیر.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای شفاف‌سازی را مساله بسیار خوبی ارزیابی کرد و گفت: اگر بتوانیم مردم را در جریان مسائل مالی و کلی جامعه قرار دهیم، خوب است اما اگر بدون مکانیسمی که قانون تعیین کرده اطلاعاتی را بگوییم، خلاف شرع و قانون است.

سخنگوی قوه ‌قضاییه در ادامه این مطلب بیان داشت: اگر از من بپرسید، می‌گویم طرح موضوع یک اختلاس صورت گرفته در شرایط کنونی کشور، صحیح نبوده است و آیا قانون اجازه افشای آن را می‌دهد؟ آیا چنین افشاگری در فضای کنونی موجب التهاب نمی‌شود؟ این مطلب حداقل به‌جهاتی ابهام دارد و چه بسا بیانش به جهات مختلف صحیح نباشد.

دادستان کل کشور با اشاره به پرونده ستار بهشتی عنوان داشت: پزشکی قانونی گفته است فوت ستار بهشتی به دلیل ضربه و یا سم در بدن نبوده است و فقط در آخر گزارش نوشته است که می‌تواند بر اثر التهاب باشد.

وی ادامه داد: بازپرس پرونده برای اعمال نهایت دقت و رسیدن صددرصد به یک نتیجه قطعی، تصمیم گرفت که با برخی از پزشکانی که در نظریات قبلی دخیل بودند، جلسه داشته باشد و قرار بود امروز این کمیسیون برگزار شود تا آخرین نظریات پزشکی و بازپرس تبادل شود و بازپرس تصمیم نهایی خود را بگیرد و به‌نظر من بازپرس باید تصمیم خود را بگیرد.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای با اشاره به فرمان هشت ماده‌ای مقام معظم رهبری درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی در تاریخ دهم اردیبهست ماه سال 1380 عنوان داشت: مقام معظم رهبری نه‌تنها در سال 80، بلکه از حدود بیست سال پیش به‌مناسبت‌های مختلف، به‌صورت موردی و یا عمومی که مبارزه با مفاسد اقتصادی را جدی بگیریم.

سخنگوی قوه ‌قضاییه در با بیان این مطلب ابراز داشت: دلیل تأکید ایشان برای مبارزه با مفاسد اقتصادی روشن است؛ اگر فساد اقتصادی در هر قسمت از دستگاه حکومتی نهادینه شد، گسترش پیدا کرد و با آن مبارزه نشد، آن حکومت با مشکلات جدی روبرو می‌شود که در این‌صورت دیگر لازم نیست دشمنان از بیرون لطمه بزنند.

دادستان کل کشور با اشاره به این‌که در میان مسئولین تنها مقام معظم رهبری را می‌بینم که تا این حد روی مسئله مبارزه با مفاسد اقتصادی حساسیت دارند و بارها در باره آن دستور داده‌اند، اظهار داشت: من برای رسیدگی به پرونده فساد بزرگ بانکی یک بار مطالبی را که ایشان از سال 1370 فرموده بودند را مرور کردم و بر اساس آن هم اقدام کردم.

وی گفت: پس از صدور فرمان هشت ماده‌ای مقام معظم رهبری درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی در تاریخ دهم اردیبهست ماه سال 1380، سران سه قوه تشکیل جلسه دادند، مدتی خودشان در جلسات شرکت می‌کردند و سپس نمایندگان خود را به این جلسات می‌فرستادند.

اقدامات انجام‌گرفته در راستای تحقق فرمان هشت‌ماده‌ای رهبری

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای درباره اقدامات صورت گرفته در قوه قضاییه در راستای عمل به فرمان هشت ماده‌ای عنوان داشت: در دستگاه قضایی پنج یا شش قانون درباره به‌وجود نیامدن فساد و تشدید برخورد با مخلفین وضع یا اصلاح شد و همچنین به‌دلیل این‌که فساد اقتصادی پیچیده شده بود و در شکل‌های ویژه‌ای انجام می‌شد، برخی از بازپرس‌ها آموزش دیدند تا بتوانند به‌صورت تخصصی با این فساد مبارزه کنند.

سخنگوی قوه ‌قضاییه در ادامه این مطلب عنوان داشت: همچنین شعب تخصصی و متعاقب آن مجتمع تخصصی در زمان آیت‌الله شاهرودی به‌وجود آمد و ادامه پیدا کرد تا یک مجموعه‌ای بتوانند به‌صورت منظم به‌ویژه در تهران کار کنند.

 دادستان کل کشور با بیان این‌که مقام معظم رهبری در همان فرمانشان دستور دادند که آسیب شناسی شود تا این مسائل تکرار نشود و اصلا فسادی به بار نیاید ابراز داشت: با دولت و مجلس در جهت آسیب شناسی هماهنگی به عمل آمد که بخشی از آن منجر به قانون و بخشی منجر به دستورالعمل‌ها شد.

وی همچنین با اشاره به این‌که در این راستا یک هماهنگی به‌ویژه با وزارت اطلاعات در سال‌های گذشته انجام شد، افزود: سازمان اطلاعات سپاه سال‌های اخیر تأسیس شد و هم اکنون آنها هم مسائل اقتصادی را دنبال می‌کنند اما قبلا فقط وزارت اطلاعات در این رابطه کار می‌کرد و در مقطعی هم با نیروی انتظامی همکاری مشترکی انجام شد که درجهت شناسایی گلوگاه‌ها و همچنین افراد فاسداقداماتی صورت گرفت.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای با تأکید بر این‌که از همه ظرفیت‌ها در راستای اجرای دستور مقام معظم رهبری استفاده نشده است، عنوان داشت: باید ببینیم‎ اقدامات انجام شده درباره پرونده‌هایی که جنبه ملی پیدا کرده و مردم کم‌‌ و بیش در جریان آن قرار گرفتند، و حتی آنها که جنبه ملی نداشت و مردم روی آن خیلی حساس نبودند، کافی بوده است؟ آیا بیش از این مقدار نمی‌شد مبارزه کرد؟

سخنگوی قوه ‌قضاییه گفت: به‌دلیل‌این‌که اشراف کافی نسبت به اقداماتی که از بیست سال پیش تاکنون در راستای تحقق فرمان هشت ماده‌ای مقام معظم رهبری انجام شده، ندارم، نمی‌توانم به قوه قضاییه نمره بدهم.

وی در ادامه این نشست خبری با اشاره به این‌که برخی از افرادی که پرونده اقتصادی دارند، ممنوع‌الخروج هستند و این مسئله به نظر قاضی بستگی دارد، عنوان داشت: تا پایان سال 1391، بیش از ده هزار نفر در رابطه با مسائل بانکی و مالیاتی به تشخیص قاضی و درخواست بانک مرکزی ممنوع‌الخروج شدند.

دلیل عدم برگزاری دادگاه مهدی هاشمی درخواست وی و وکلایش بوده نه نواقص پرونده
وی با اشاره به این‌که قاضی سراج پرونده حجیم مهدی هاشمی را مطالعه و برای دادگاه تعیین وقت کرد، ابراز داشت: دلیل اصلی عدم برگزاری دادگاه مهدی هاشمی درخواست وی و وکلایش بوده نه نواقص پرونده.
سخنگوی قوه ‌قضاییه در ادامه این مطلب با بیان این‌که وکلای پرونده گفتند که ما ظرف این مدت نتوانستیم پرونده را مطالعه کنیم و برای دفاع آماده نیستیم، افزود: البته پرونده با این حجم در یک جلسه تمام نمی‌شود و قاضی هم پس از موافقت با این درخواست، نواقص پرونده را در این مدت پیگیری می‌کند.
دادستان کل کشور عنوان داشت: من از طریق رسانه‌ها متوجه شدم که آقای روح‌الامینی در دادگاه مرا به‌عنوان شاهد خود معرفی کرده است اما بدانید اگر دادگاه مرا تحت هر عنوانی بخواهد، حاضر می‌شوم و هنوز به‌طور رسمی به من چیزی گفته نشده است.
حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای ابراز داشت: مراجع مربوطه درباره انتخابات اگر شائبه تخلف ببینند، تذکر می‌دهند و اگر واقعا تخلفی صورت بگیرد، به مرجع قضایی گزارش می‌کنند و در همین مدت برخی از دادستان‌ها به عده‌ای از افراد تذکر داده‌اند که عمدتا شفاهی بوده است.
وی با بیان این‌که متأسفانه برخی از تبعه‌های ایرانی در خارج از کشور به‌اتهام مواد مخدر دستگیر شده‌اند، گفت: موافقت‌نامه‌های مختلفی را با کشورها درباره استرداد مجرمین و انتقال محکومیت آنها انجام داده‌ایم که باید به مجلس برود و تصویب شود.
سخنگوی قوه ‌قضاییه اظهار داشت: قاضی سراج گفته است اگر اسناد تازه ای که فرستاده شده اثبات شود، مجرمان نیاز به محاکمه مجدد دارند.
دادستان کل کشور عنوان داشت: یکی از دیپلمات‌های ارشد ایران در خارج از کشور دستگیر شده اما از بیان جزییات آن معذور هستم زیرا در مرحله تحقیقات مقدماتی قرار دارد.
حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای گفت: اگر ثابت شود فردی از امکانات دولتی استفاده می‌کند تحت تعقیب قرار می‌گیرد.
حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای گفت: حجت‌الاسلام رییسی در هفته تقریبا دیدار مردمی دارند و من هم ملاقات عمومی با مردم ندارم اما به‌طور متوسط هر روز سه تا چهار و گاهی هفت تا هشت مورد را می‌بینم.
وی با اشاره به پرونده نگین غرب و تعاونی هشتگرد گفت: برخی بدون هیچ حسابی پول را در اختیار دیگران قرار می‌دهند و متن قرارداد را هم یا نخوانده امضا می‌کنند و یا به آن توجهی نمی‌کنند اما تلاش ما این است که افراد مال باخته به چیزی برسند که بتوانند برای خود سرپناهی تهیه کنند.
دادستان کل کشور عنوان داشت: شرکت‌های گروه آریا سه دسته بودند؛ یک دسته از آنها شرکت‌هایی بودند که فعال‌تر شده‌اند و به سوددهی بیشتری رسیده‌اند که از همین جهت قوه قضایییه خدمت بزرگی کرده است زیرا این شرکت‌ها با دستگیری هیئت مدیره و رییس آنها، در معرض تعطیلی بودند.
حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای گفت: دسته دیگر کسانی هستند که می‌گویند ما از این گروه طلبکار هستیم و دسته دیگر هم کارمندان خودشان هستند که با دریافت پول در پذیره نوسیی بانک آریا شرکت کرده‌اند.
سخنگوی قوه ‌قضاییه در پاسخ به سؤالی مبنی بر این‌که وزیر اطلاعات از نقش هاشمی در فتنه 88 سخن گفته، آیا این طور بوده است؟ اظهار داشت: از خودشان توضیح بخواهید؛ اگر من از دورانی که وزیر اطلاعات بودم، اطلاعاتی دارم و شما بپرسید شاید به هر دلیلی پاسخ ندهم زیرا آیا مجاز هستم که وقتی از آن مقام رفتم، اطلاعات را بگویم؟/956/پ201/ج
ارسال نظرات