۳۰ آذر ۱۳۹۲ - ۱۹:۳۲
کد خبر: ۱۹۲۹۲۱

موافقان و مخالفان آمریکاییِ تحریم های تازه علیه ایران

خبرگزاری رسا ـ به گفته موافقان، این تحریم‌ها زمانی وضع خواهند شد که توافق مقدماتی بین ایران و گروه ۱+۵ نقض شده یا روند تبدیل این توافق به توافقی فراگیر شکست خورده باشد.
هري ريد، رهبر اکثريت سناي آمريکا

به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا، دویچه وله در خبری گفت: رهبر اکثریت سنای آمریکا با آغاز روندی تازه راه را برای رأی‌گیری سنا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران باز کرده است.


به گفته این خبرگزاری؛ به رغم تهدید کاخ سفید به وتو، هری رید، رهبر اکثریت سنای آمریکا روند تازه‌ای آغاز کرده که می‌تواند راه را برای رأی‌گیری سنا در ماه آینده به منظور اعمال تحریم‌های تازه علیه ایران باز کند. این رأی‌گیری احتمالی در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای با ایران انجام خواهد شد.


همچنین به گزارش خبرگزاری رویترز، دستیاران و قانونگذاران آمریکا گفته‌اند: رید اصل 14 را برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران پیشنهاد کرده است؛ اصلی که به او اجازه می‌دهد از طریق کمیته سنا روند عادی برای ارائه طرح تحریم ایران به منظور رأی‌گیری در سنا را پشت سر بگذارد.


قابل ذکر است این اقدام رید راه را برای رویارویی بیش از 25 سناتور جمهوری‌خواه و دمکرات که بر نظارت بر قانون جدید تحریم ایران همیاری کرده‌اند با دولت باراک اوباما و حامیانش در کنگره، از جمله رئیسان دمکرات 10 کمیته سنا هموار می‌سازد.


این طرح که روز پنج‌‌شنبه (20 دسامبر/ 29 آذر) ارائه شد شامل تحریم‌های جدید علیه صنعت نفت ایران و اعمال مجازات‌هایی بر ضد دیگر حوزه‌های صنعتی این کشور می‌شود.


این تحریم‌ها زمانی وضع خواهند شد که توافق مقدماتی بین ایران و گروه 1+5 نقض شده یا روند تبدیل این توافق به توافقی فراگیر شکست خورده باشد.


در همین حال این طرح به دولت آمریکا یک سال فرصت می‌دهد تا راه دیپلماتیک را طی کند. حامیان طرح می‌گویند، به این ترتیب توافق موقت با تهران نیز نقض نخواهد شد.


تمام این اقدامات مجلس سنا در حالی است که دولت باراک اوباما بر این نقطه نظر پا می‌فشارد که طرح تحریم‌های جدید ایران، گفتگوهای جاری میان تهران و قدرت‌های بزرگ را خدشه‌دار خواهد کرد.


خدشه ای که به گفته محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، توافق موقت به دست آمده میان دو طرف در 24 نوامبر در ژنو را از بین خواهد برد.


دویچه وله در ادامه افزود: باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا برخلاف سناتورها معتقد است در شرایط کنونی نیازی به تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران نیست.


اوباما روز جمعه (20 دسامبر) در کنفرانس خبری در کاخ سفید واشنگتن، کنگره را به بازی با سیاست متهم کرد و اظهار داشت، در صورت شکست مذاکرات از قانونگذاران برای تصویب تحریم‌های جدید حمایت خواهد کرد، اما طرح این موضوع در حال حاضر غیرسازنده است.


کمیته بانکی سنا نیز در حمایت از رویکرد دولت جهت اعمال بسته ‌تحریم‌هایی که مجلس نمایندگان در ماه ژوئیه علیه ایران تصویب کرد، اقدامی به عمل نیاورد.


تیم جانسون، رئیس این کمیته یکی از 10 سناتور رهبری‌کننده دموکراتی بود که در نامه‌ای از هری رید خواستند، پیش از حرکت در مسیر تصویب لایحه تحریم‌های جدید علیه ایران ابتدا با آنها مشورت کند.


داین فاین‌اشتاین که کمتیه اطلاعاتی سنا را رهبری می‌کند می‌گوید: رید با رهبران کمیته مشورت نکرده است و انجام این کار در این برهه از زمان اقدام مثبتی نیست. فاین‌اشتاین خاطر نشان ساخته که مذاکرات در حال پیش رفتن است. او لایحه تحریم‌های جدید را "تحریکی واضح" نامیده است.


اما حامیان این لایحه، از جمله سناتور رابرت منندز‌، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، اصرار دارند که این کار دست آمریکا را در مذاکرات قوی‌تر می‌سازد و هشداری خواهد بود برای تهران به این معنی که در صورتی که مذاکرات هسته‌ای به نتیجه نرسد این کشور با تحریم‌های گزنده‌تری روبرو خواهد شد.


در همین حال باراک اوباما در سخنرانی خود به مناسبت پایان سال 2013 با اشاره به تلاش برخی سناتورها برای تصویب تحریم‌هایی تازه علیه ایران گفت، نیازی به تصویب تحریم‌های جدید علیه این کشور وجود ندارد.


رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد که باید فرصت به دست‌آمده پس از توافق ژنو را مغتنم شمرد و از آن برای رفع ابهام‌ها در مورد برنامه اتمی ایران استفاده کرد.


این سخنان در حالی ابراز می‌شود که مذاکرات کارشناسی میان ایران و گروه 1+5 بر سر چگونگی اجرای مفاد توافق ژنو در حال حاضر جریان دارد. این مذاکرات از روز پنج‌شنبه (19 دسامبر) از سر گرفته شده است.


همچنین پیش از اقدام این سناتورها، دولت اوباما در اقدامی نسنجیده و علی رغم توافقات ژنو، لیست تحریم های خود را علیه شخصیت ها و شرکت های ایرانی گسترش داده بود./1421/1409/ح

ارسال نظرات