امکان بازسازی نظریات فیلسوفان مسلمان در مسأله علیت خداوند و جهان از منظر تجربه دینی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دکتر رضا اکبری، استاد گروه فلسفه و کلام دانشگاه امام صادق(ع) عصر امروز دوشنبه بیست و سوم دی ماه در «دومین کنفرانس بینالمللی فلسفه دین معاصر» که به همت انجمن علمی فلسفه دین ایران و با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این پژوهشگاه واقع در اتوبان کردستان تهران به مدت دو روز کار خود را آغاز کرد، به سخنرانی با عنوان «امکان بازسازی نظریات فیلسوفان مسلمان در مسأله علیت خداوند و جهان از منظر تجربه دینی» پرداخت.
وی ماهیت تجربه دینی را مسألهای مهم در میان مسائل مربوط به تجربه دینی دانست و گفت: افرادی همچون سوین برن و آلستون درمیان ادراکی انگاران تجریه دینی قرار میگیرند، در مقابل میتوان از افرادی همچون شلایرماخر و گاتینگ نام برد که تجربه دینی را احساسی تلقی میکنند.
استاد گروه فلسفه و کلام دانشکده الهیات و معارف اسلامی و ارشاد دانشگاه امام صادق(ع) بیان داشت: شلایر ماخر ماهیت تجربه دینی را احساس تعلق به بی نهایت میداند و گاتینگ آن را احساس نیاز و درک اینکه موجودی خیرخواه به فکر انسان است و او را در سختیها کمک میکند، تلقی کرده است.
اکبری با اشاره به اینکه در آیات قرآن به اینکه انسان در سختیها به یاد موجودی میافتد که توان نجات او را داراست، اشاره شده است، ابراز داشت: توجه به این احساس نیاز، پل ارتباط دین با اندیشه فیلسوفان و متألهانی است که تجربه دینی را از این منظر تحلیل کردهاند.
وی با بیان اینکه در سنت فلسفه اسلامی نیز فیلسوفانی همچون ملاصدرا، سهروردی و ابن سینا به این احساس نیاز از منظری فلسفی نگریستهاند، اظهار داشت: توجه به نکته اخیر نشان میدهد که میتوان نظریات فیلسوفان مسلمان را درباره رابطه علیت خداوند با جهان از منظر تجربه دینی بازسازی کرد./956/پ202/ص