نشست علمی اخلاق و انقلاب اسلامی
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر و اطلاعرسانی جامعهالمصطفی، نشست علمی «اخلاق و انقلاب اسلامی»، از سلسله نشستهای ششمین گردهمآیی دانشآموختگان جامعهالمصطفی با حضور معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری در سالن عارفالحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد.
حجتالاسلام قمی، معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری دانش آموختگان را پاسداران معرفتی مکتب اهل بیت(ع) در جای جای جهان عنوان کرد و از تلاشهای دانش آموختگان در عرصههای گوناگون فرهنگی، معرفتی، علمی و آموزشی تشکر کرد.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری با توجه به بیانات مقام معظم رهبری، ایران را خانه دانش آموختگان دانست و اظهار داشت: در این جلسه احساس معنویت خاصی میکنم و باور دارم که چنین جلساتی مورد عنایت امام زمان(عج) است و اگر خوب توجه کنیم، میتوانیم بوی ایشان را استشمام کنیم. مگر نه این که حضرت یعقوب، وقتی پیراهن یوسف را میآوردند، از نود فرسخی بوی پیراهن فرزند را درمییافت. اگر کسی زکام معنوی نباشد، عطر ایشان را درمییابد.
وی افزود: در این جلسه پرچمداران مکتب اهل بیت(ع) در گوشه و کنار کره خاکی دور هم جمع شده اند تا بررسی کنند که چگونه میتوانند برای ترویج معارف اسلام ناب بکوشند و از تجربیات یکدیگر استفاده کنند. امروزه المصطفی مصداق شجره طیبه است. یکی از مسئولان کشورهای اسلامی گفته بود که من همواره فعالیت های آموزشی مراکز اسلامی را پی میگیرم و امروز به جرئت میتوانم بگویم که الازهر و جامعهالمدینه در حال رکود و یا پسرفت هستند ولی المصطفی در حال پیشرفت است و به حرکت خویش ادامه میدهد.
حجتالاسلام قمی تصریح کرد: المصطفی آرام و در لایههای عمیق، مشغول تحقق رسالت خویش است و امروز، بار اصلی آن بر دوش شما دانش آموختگان قرار دارد و اگر قرار باشد کسی از زحمات شما تشکر کند، فقط امام زمان میتوانند از شما تشکر نمایند.
وی با اشاره به آیات متعدد قرآن در فضیلت کاری که دانش آموختگان المصطفی انجام میدهند، خاطرنشان ساخت: قرآن کریم، تعلیم قرآن را مقدم بر آفرینش انسان بیان میدارد. چگونه این گونه نباشد در حالی که قرآن، به ابزار کار فرهنگی شما، قلم، سوگند یاد میکند. همچنین در آیات دیگر، وقتی سخن از برگزیدگی حضرت موسی به میان میآورد، از انجام وظیفه ایشان در راه بیان رسالت الهی سخن میگوید.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: کار شما، کار انبیا، کار انسانهای صالح و بزرگمردان است و اگر این مسیر را ادامه دهید، هر یک از شما میتوانید امام موسی صدر، امام خمینی(ره) و سیدحسن نصرالله باشید.
حجتالاسلام قمی در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به رابطه انقلاب اسلامی و اخلاق، گفت: رابطه انقلاب و اخلاق، به مسئله رابطه رسالت انبیا و اخلاق بازمیگردد. آنچه در دوران هر انبیا بازخورد داشته، مسئله اخلاق بوده است. توفیق هر یک از پیامبران، بیش از هر چیز، مدیون اخلاق بوده و مردم را مجذوب ساخته است.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری بیان کرد: در دوران نوجوانی ما امام در ایران حضور نداشتند و از نظریات اسلامی مانند نظریه ولایت فقیه، چیزی نمیدانستیم، ولی عاشق امام بودیم، چون نکات اخلاقیای که از ایشان نقل میشد، ما را شیفته کرده بود.
وی ادامه داد: اخلاق ضمن این که هدف است، وسیلهای برای رسیدن به اهداف دیگر نیز به شمار میرود. امام خمینی(ره) که ملکات اخلاقی زیادی داشتند، سزاوار رهبری جامعه بودند و این به دلیل، آراسته بودن ایشان به اخلاق و مسائل اخلاقی بود.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری اظهار داشت: یکی از سخنان مشهور امام این بود که فرمودند امریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند. این سخنرانی، بازتاب زیادی در جهان داشت. در آن زمان امریکا تهدیدات زیادی میکرد. پس از سخن امام، جلسهای در کاخ سفید برگزار شد که یک مصوبه بیشتر نداشت و براساس آن، بیان کردند که امریکا در این زمان، هیچ کاری علیه ایران نمیتواند انجام دهد. کسی که جهان را این گونه تحت تأثیر قرار میداد، از آرامش فراوان روحی برخوردار بودند. این حالات به ما میگوید که اگر میخواهیم تأثیرگذار باشیم، باید به مسائل اخلاقی بسیار توجه نماییم.
حجتالاسلام قمی، در ادامه، گفت: باید به گونهای باشیم که اگر در جایی امام جماعت، مبلغ اسلامی و... باشیم، باید اسوهای اخلاقی به نمایش بگذاریم و مسائل اخلاقی را در عمل نشان دهیم.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، برخی از اصول اخلاقی را با توجه به بیانات امام خمینی(ره) و رهبر انقلاب برشمرد و بیان کرد: باید از دور کردن فقرا از خود، پرهیز کرد. نباید برای به دست آوردن دل چند نفر ثروتمند، توده مردم را از خود برانیم. نباید به خاطر مستکبران، محرومان را از خود دور کنیم. محرومان در لحظات حساس، به کمک ما خواهند آمد. از این رو، امام پس از 15 خرداد 1342، به خانوادههای شهدا سرکشی میکردند و دستور رسیدگی به آنان را صادر میفرمودند.
حجتالاسلام قمی تصریح کرد: امام موسی صدر نیز فقرای شیعه را دور خویش جمع کرد و برایشان امکاناتی فراهم کرد و رشدشان داد. حزبالله لبنان، از کارهای امام موسی صدر به وجود آمد. البته باید مخاطبان خود را نیز گسترش دهیم، ولی نباید به قیمت دل شکستن محرومان، بخواهیم به این هدف برسیم.
وی اصل دوم را پرهیز دشنام دادن به مخالفان برشمرد و خاطرنشان ساخت: علامه طباطبایی در الغدیر بیان میکنند که اگر به اولیای خدا سب کنیم، در حقیقت به خدا سب کردهایم. میتوان بدیهای دشمنان و مخالفان را تبیین کرد، ولی نباید به آنان دشنام داد. باید به بازتاب کارهای خود توجه داشته باشیم. دشنام دادن، دشمنی ایجاد مینماید.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری افزود: توجه به مسائلی که در امت اسلام تفرقه میآفریند، بسیار مهم است. مصوبه کنفرانسی که چندی پیش در اسرائیل برگزار شد، بیان میکرد که باید از مسائل اختلافی شیعه و سنی استفاده کنند تا تفرقه بیافرینند. گاهی، در برخی جلسات، به مقدسات مذاهب دیگر توهین میشود و موجب تفرقه میگردد و شاید جان عدهای از شیعیان را به خطر بیندازد. مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) میفرمایند که برای حفظ جان یک شیعه، باید در انجام دادن وظایف دینی تقیه کرد. پس به طریق اولی، باید از برگزاری چنین جلساتی و بیان چنین سخنانی پرهیز کرد.
وی اظهار داشت: علما و مراجع فتوا دادهاند که توهین به مذاهب اسلامی حرام است، ولی میبینیم که برخی، به انجام دادن این کار اهتمام میورزند که در پس پرده این کارها، حمایت امریکا، انگلیس و اسرائیل وجود دارد. پس باید به مسائل تفرقهبرانگیز بین شیعه و سنی توجه داشت و از دامن زدن به آن پرهیز کرد.
حجتالاسلام قمی گفت: هدف اصلی دشمنان، مشغول کردن مسلمانان به مسائل داخلی است تا از تفکر درباره جهان آینده و آینده بشریت غافل شویم و غده اسرائیلی دیگری در جای دیگری بیافرینند. ما برادران اهل سنت را نه تنها برادران ما، که از خودمان هستند. ما جریان اقلیتی به نام تکفیریها داریم که در بین شیعیان، سنیها و در جهان در اقلیت اند. شیعه و سنی باید بکوشند که این گروه اقلیت شناخته و محو شوند. امروزه دیدگاه جهانیان به تکفیریها، منفی است.
وی اصل سوم را پرهیز از آمارزدگی عنوان نمود و اظهار داشت: نباید سرگرم کارهای بیارزش شویم و از کارهای اصلی بازبمانیم. این یکی از آفات کارهای طلبگی است. به جای توجه به این مسائل بیارزش، باید به نتایج و تأثیرات کار توجه نماییم و به آن اهمیت دهیم. باید به خداوند گزارش دهیم و به جای تلاش برای جلب رضایت مسئولان بالاتر، توجه داشته باشیم که امام زمان، از کارهای ما راضی باشند. البته ذکر عملکرد خوب است، ولی نباید این کار را هدف بدانیم، ضمن این که گاهی، این آمار به گوش دشمن میرسد و باعث بروز مشکلاتی برای دوستان ما میشود.
حجتالاسلام قمی پرهیز از ناراستی و بیصداقتی را اصل دیگری برشمرد و خاطرنشان ساخت: امام نیز در سیره خویش بر این نکته بسیار توجه مینمودند. باید در گفتار و رفتار راستگو باشیم و از دروغ و ناراستی بپرهیزیم. شهید مطهری، صادق بودن با دیگران را به دیگران توصیه میکرد و میگفت که دیگران انتظار ندارند شما پاسخ همه پرسشها را بدانید، ولی انتظار دارند که اگر نمیدانید، به صراحت، اعلام نمایید. مردم بیصداقتی را متوجه میشوند. صداقت داشتن، مردم را شیفته میکند و بیصداقتی، دیگران را پراکنده میسازد.
معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری تصریح کرد: همه باید بکوشیم در مسائل سیاسی و... سادهلوح نباشیم و همه مسائل را به خوبی درک کنیم. نبود بصیرت، ضربههای جبرانناپذیری به جهان اسلام زده است. نگاه ما باید نگاه جبههای باشد؛ در جهان دو جبهه وجود دارد: یکی، جبهه مستکبران و دیگری، جبهه اصحاب کوثر است. باید این دو را از هم تمیز دهیم. باید به دنبال وحدت اسلامی باشیم و از مسائلی مانند سادهلوحی بپرهیزیم.
وی، در پایان، تأکید کرد: ما امروزه، به صبر در برابر مشکلات و بصیرت در برابر حیلههای دشمنان نیاز داریم. در این صورت، شاهد رشد روزافزون مکتب اهل بیت خواهیم بود.
شایان ذکر است در پایان این نشست، جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد./997/د102/ن