بزرگترین خریدارن تسلیحات نظامی
به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا، دویچه وله در خبری گفت: بنا بر گزارش یک نهاد پژوهشی در زمینه صلح جهانی، در سال گذشته از سرمایهگذاری غرب برای خرید تسلیحات به نسبت کاسته شده است. برخی دیگر کشورها اما این کاهش را جبران کردهاند.
به گفته دویچه وله؛ در حالی که ایالات متحده آمریکا از سرمایهگذاری برای خرید تسلیحات کاسته است، بسیاری از کشورهای دیگر در سال گذشته برای تجهیز زرادخانههای خود هزینههای کلانی کردهاند.
مؤسسه پژوهشی "سیپری" در استکهلم سوئد در گزارش سالانه خود به این موضوع اشاره کرده است. این مؤسسه در عرصه صلح جهانی تحقیق میکند.
به گفته پرلو فریمن، کارشناس این مؤسسه، سرمایهگذاریهای میلیاردی برای خرید تسلیحات در کشورهای در آستانه صنعتیشدن و کشورهای در حال توسعه بیوقفه در حال افزایش است.
این کارشناس میگوید: در برخی موارد افزایش سرمایهگذاری تسلیحاتی نتیجه طبیعی رشد اقتصادی یا پاسخی به نیازهای امنیتی یک کشور است؛ در مواردی دیگر اما خرید تسلیحات هدر دادن سرمایههای ملی، نتیجه اقتدارگرایی رژیمهای تمامیتخواه یا پیآمد آغاز مسابقه تسلیحاتی در منطقهای خاص است.
طبق برآورد "سیپری"، ایالات متحده آمریکا با وجود اینکه هزینههای تسلیحاتی خود را در سال گذشته حدود 8/ 7 درصد کاهش داده، اما همچنان بزرگترین خریدار جنگافزار بوده است. کارشناسان این نهاد سوئدی، پایان جنگ عراق، آغاز خروج نیروها از افغانستان و سیاستهای اقتصادی صرفهجویانه دولت ایالات متحده را دلیل کاهش خرید نظامی آمریکا میدانند.
در همین دوره (سال 2013) چین حدود 136 میلیارد یورو، روسیه نزدیک به 63 میلیارد یورو و عربستان سعودی بالغ بر 48 میلیارد یورو برای اهداف نظامی هزینه کردهاند. این سه کشور در ردههای دوم تا چهارم قرار دارند.
دویچه وله در ادامه افزود: پادشاه نشین عربستان با افزایش 14 درصدی هزینههای تسلیحاتی از فرانسه و بریتانیا پیشی گرفته و این دو کشور را به ردههای پنجم و ششم رانده است.
هزینههای تسلیحاتی آلمان در مدت مشابه با افزایشی ناچیز به 35 میلیارد یورو رسیده است. آلمان بدین ترتیب در رده هفتم فهرست بزرگترین خریداران تسلیحات قرار گرفته است.
با توجه به کاهش هزینههای ایالات متحده، متوسط هزینههای تسلیحاتی جهان در سال گذشته میلادی 9/ 1 درصد کاهش یافته است. اما اگر آمریکا از این محاسبه کنار گذاشته شود، متوسط هزینه تسلیحاتی جهان 8/ 1 درصد رشد نشان میدهد.
در سال 2013 افزایش 3/ 8 درصدی سرمایهگذاری تسلیحاتی در آفریقا، 4 درصدی در خاورمیانه، 6/ 3 درصدی در آسیا و اقیانوسیه و 2/2 درصدی در آمریکای جنوبی از دلایل افزایش متوسط هزینههای تسلیحاتی جهان برشمرده شده است.
"سیپری" مخفف "Stockholm International Peace Research Institute" (مؤسسه پژوهش صلح جهانی استکهلم) است. پارلمان سوئد این نهاد را در سال 1996 تشکیل داد. این مؤسسه خود را بستری برای همکاری محققان جنگی و نظامی از سراسر جهان معرفی میکند. سیپری همکاری تنگاتنگی هم با سازمان ملل و اتحادیه اروپا دارد.
/1421/1409/ح