راهی جز اعتدال و عقلانیت نمی شناسم
به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی که پیش از ظهر امروز(یکشنبه) در بیست و سومین دوره تجلیل از اعضای هیات علمی نمونه کشوری سخن می گفت ، افزود : دانشگاه نباید تنها مرکز انباشت اطلاعات برای دانشجویان و کسب مدرک تحصیلی باشد، بلکه باید به محلی برای انجام پژوهش های کاربردی مبدل شود.
دکتر روحانی با تاکید بر توجه همزمان به آموزش و پژوهش،تصریح کرد: دانشگاه های کشور باید با شناسایی مشکلات و مسایل کشور و نیز ارایه راهکار بهترین و مهمترین مددکار دولت باشند.
رییس جمهوری در این نشست ضمن تجلیل از مقام شامخ معلمان و استادان ، یاد و خاطره استاد شهید مرتضی مطهری را گرامی داشت و گفت : افتخار شهید مطهری این بود که برای حل مشکلات و معضلات فکری ، اخلاقی ، سیاسی و اجتماعی جامعه همواره آماده بود.
وی با بیان اینکه شیوه و سلوک علامه مطهری باید سرمشق نسل جوان کشور قرار گیرد ، افزود : نسل فرهیخته کشور و جامعه دانشگاهی باید آستین همت را بالا زده و با شناخت و فهم دقیق مشکلات در هرجایی که تخصص دارد نسبت به حل آنها همت بگمارد.
رییس جمهور تاکید کرد: همه مسئولان کشور باید به این مساله بیاندیشند که دانشجوی ما وقتی فارغ التحصیل می شود، جذب کجا می شود؟ چه کسانی در انتظار او هستند. کدام کارآفرین دانشجوی ما را جذب می کند؟ چه رقابتی برای جذب او وجود دارد.؟
رییس جمهور افزود: ما دانشگاه را باید به مقام و منزلتی برسانیم که پایان تحصیلات دلهای فراوانی را خوشحال کند نه آنکه در خصوص اشتغال اندوه فراوانی برای پدر و مادر و اطرافیان ایجاد کند. اکنون این گونه است و ما باید برای پایان غم انگیز مسیر علم و دانش در کشورمان چاره ای بیندیشیم.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این که «امروز نیازمند صدها متخصص هستیم که مشکلات کشور را حل کنند» گفت: من به عنوان فردی که هم در حوزه تحصیل کرده ام و هم در دانشگاه علم اندوخته ام ، می دانم که این دو باید به کمک نظام و دولت بپاخیزند. اگر در شرایط رکود تورمی هستیم و راهی نداریم جز این که ابتدا تورم را کاهش دهیم و بعد رکود را از بین ببریم، این اساتید دانشگاه هستند که می توانند به کمک بیایند و این را نقد و بررسی کنند.
رییس جمهوری به نامه هایی که از اساتید و دانشگاهیان در 8 ماه گذشته دریافت کرده است، اشاره کرد و افزود: همه آن نامه ها را خواندم. همه آنها محترم بودند اما مساله من رویکرد موافق یا مخالف آنها نیست بلکه توقع من مشارکت فعالانه تر این قشر در حلاجی و حل مشکلات عمومی است.
دکر روحانی سپس با اشاره به برخی مشکلات، شیوه تدریس برخی از اساتید را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد: شرایط دانشگاهی باید طوری باشد که استادان قادر باشند از آخرین دستاوردهای علمی مطلع و همراه با تحولات و فناوری حرکت نمایند.
رییس جمهوری افزود: ما در دنیای پیچیده ای قرار گرفته ایم. در منطقه پیچیده ای هستیم. قدرت های بزرگ نه فقط برای ما، بلکه برای دوستان خودشان در این منطقه نقشه و برنامه دارند. در این شرایط دانشجوی ما باید بداند پیرامون او چه می گذرد و اساتید مسوولیت سنگینی در این زمینه دارند.
رییس جمهوری تاکید کرد: حل معضلات سیاسی، با شعار امکان پذیر نیست. ما باید راه حل را پیدا کنیم. باید بدانیم که در دنیا چه اتفاقی می افتد. راه حلی که در گذشته رفتیم چقدر غلط بود. نقد مفید کار کسی است که هم دنیا و تحولات را بشناسد و هم آشنا به شرایط منطقه باشد و هم از درد مردم باخبر باشد.
رییس جمهور سپس به بحث علوم انسانی در کشور پرداخت و گفت: باید دقت کنیم در بحث اسلامی شدن علوم انسانی ضمن حفظ اصول اعتقادی و ملی راه را اشتباه نرویم. پایه ها و مبانی علم، در هر دانشی یکسان است. پایه های علم جهانی است. جغرافیا نمی شناسد. بخش دیگر نیز متُد است. مثل متد تحقیق و پژوهش. این نیز مرز ندارد. یکسری اهداف وجود دارد و برای هر کشوری این اهداف متفاوت است.در این قسمت ما اگر بخواهیم علم را کاربردی کنیم باید به بومی سازی آن روی بیاوریم. در این جا نیز باید ببینیم که بهترین راه حل کدام است و موانع پیش رو چیست.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: این دولت راهی جز اعتدال نمی شناسد. از ابتدا نیز گفته ایم که راهی جز عقلانیت نمی شناسیم. من با تجربه ای که از دوران نهضت و سپس مسئولیت های پس از انقلاب داشته ام، می فهمم که تندروی و افراط چه از طرف چپ و چه از طرف راست به ما لطمه زده است.نفعی برای مردم نداشته و ندارد. دانشگاه ما جای بحث است. جای نقد و گفت و گو است. اگر کسی دارای اشکال است، دانشجو این حق را دارد که او را نقد کند. باید پاسخ او را ارائه کرد و نباید او را به کمیته انضباطی برد.
رییس جمهوری با بیان اینکه راه ما راه تعامل با دنیاست،افزود: تا می گوییم تعامل می گویند می خواهید با دنیا سازش کنید؟ ما می خواهیم با دنیا گفتگو کنیم و مشکلاتمان را حل کنیم. اگر مشکلات حل نشد، راه دیگری برای آن بیابیم. کسانی که از تحریم خوششان می آید بیایند به مردم استدلال خود را بگویند. ما می گوییم معنای تحریم این است که دیگر نمی توان کالایی صادر کرد. رفت و آمد اساتید ممنوع می شود.مگر یک کشور می تواند خود را از علم جدید بی بهره ببیند و بگوید من نیازی ندارم؟
دکتر روحانی اضافه کرد: باید اساتید و دانشگاهیان ما بتوانند در سمینارهای داخل و خارج کشور رفت و آمد داشته باشند. تا با یک خارجی صحبت علمی هم می شود یک مرتبه عده ای توجه شان جلب می شود و می گویند او جاسوس است. گویی سلول برخی را با شک ساخته اند. اینها اساتید ما هستند. بگذارید بروند و بیایند. راه ارتباطی ما با دنیا همین است. برخی از کشورهای در حال توسعه و اسلامی از همین طریق توانستند دانشگاههای خود را ارتقا بدهند.
رییس جمهور در پایان سخنان خود تاکید کرد: باید ایرادات و اشکالات را برطرف کنیم. باید ببینیم که دانشگاه چگونه به تولید و خدمات کمک می کند. من برای حل مشکلات امید زیادی به اساتید و دانشگاهیان دارم. همه باید برای رفع معضلات کشور دست به دست هم بدهیم. /924/د102/ج