تشخیص نقاط خلاء ویژگی بارز مرحوم استاد دوانی است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دکتر طباطبایی، استاد دانشگاه در ویژه برنامه «زندگی به سبک بزرگان؛ تجلیل و بزرگداشت استاد برجسته تاریخ اسلام و رجال شیعه، استاد علی دوانی» که چهارشنبه سی و یکم اردیبهشت ماه در فرهنگسرای رازی تهران برگزار شد، طی سخنانی به موضوع "استاد دوانی و کتاب مفاخر اسلام" پرداخت.
وی گفت: استاد دوانی پس از سالها تحصیل در ایران و عراق و نیل به مدارج عالیه فقه و اصول، پس از بازگشتن به کشور، بهجای اینکه مقدمات ریاست را مهیا کند، متوجه وظیفه خود درباره خلإ موجود شد.
طباطبایی تاریخ علم شیعه را خلإ موجود در زمان بازگشت استاد دوانی به کشور دانست و با اشاره به اینکه بسیاری از رجال ما در قرن اخیر از این مسأله غافل بودند، افزود: استاد دوانی در برههای به تاریخ علم شیعه پرداخت که بسیاری از علما ودانشمندان آن را دون شأن خود میدانستند.
استاد دانشگاه با بیان اینکه سلسله کارهای استاد دوانی دقیقا نقطههای خلإ و مسائل مورد نیاز جامعه آن روز را در بر میگرفت، "تشخیص نقاط خلإ" را یکی از ویژگیهای وی ارزیابی و اظهار داشت: استاد دوانی در سال 1337، در سن بیست و شش یا بیست و هفت سالگی کتاب ارجمند "وحید بهبهانی" را مینگارد که بی نظیر است و در نوع خود در قله کار قرار دارد.
این نویسنده و محقق "زلال و روان بودن" را یکی از ویژگیهای آثار استاد دوانی دانست و بیان داشت: یکی از اساتید دانشگاه میگفت به واقع دوانی سهل و ممتنع نویس است، من هم میگویم او ما را به یاد سعدی میاندازد.
طباطبایی "داشتن یک اخلاص ویژه" و "تحقیق" را ویژگی دیگر آثار استاد دوانی مطرح و افزود: کتاب "وحید بهبهانی" فقط شرح حال نیست بلکه دو مکتب و جریان فکری شیعه یعنی اخباریت و مشرب اصول را به استادی و چیرگی تمام به جامعه علمی آن روز، امروز و آینده معرفی کرده است، اگر امروز مرحوم "وحید بهبهانی" سلسله جنبان اجتهاد نوین را میشناسیم، مدیون استاد دوانی هستیم.
استاد دانشگاه با اشاره به اینکه آثار استاد دوانی کمتر قابلیت تغییر دارد، اظهار داشت: او گام نخست را محکم برداشته است و کمتر محققی پیدا میشود که به این حد گام را محکم بردارد که احتیاج به برگشت نداشته باشد، اغلب آثار او از همین ویژگی برخوردار است.
این نویسنده و محقق با اشاره به اینکه استاد دوانی در برههای زندگی کرد که بسیاری از لغزش دور نماندند، افزود: او هرگز ساحت دانش و تحقیق را جز به خود تحقیق نیالود، بی ادعا در گوشهای نشست و دِین خود به اسلام، شیعه و مکتب امام صادق(ع) ادا کرد./956/پ202/ع