رمضان، ماه قربانی کردن نفس در پیشگاه الهی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، با فرارسیدن ماه بخشش و رحمت، برنامههای زندگی روزمره تغییر کرده و همین تغییر، روح انسان را تازه میکند و به او نشاط میبخشد؛ نشاطی که هنگام افطار به روزهدار دست میدهد، با هیچ نشاطی قابل مقایسه نیست؛ چرا که عمل کردن به فرامین الهی در طول روز، نوعی حس خرسندی و رضایت را برای بندگان به جهت ارتباط با مبدأ هستی به ارمغان میآورد.
از طرفی روزهدار واقعی کسی است که به همه اعمال اعضا و جوارحش توجه ویژه داشته باشد؛ چرا که روزه داشتن، تنها نخوردن و نیاشامیدن نیست، بلکه کنترل هوای نفس و دوری از هر اقدام و عمل ناشایست در این مسیر مهم و مورد تأکید است. در این صورت، چنین روزهداری در وادی تزکیه نفس و بهرهمندی از برکات بیپایان رمضان قدم برداشته و رحمت الهی شامل حالش میشود.
خداوند، برای مؤمنان بعد از تجربه شیرین ماه رجب و قرار گرفتن جزء رجبیون و درآویختن به شاخههای طوبی در شعبانالمعظم، اینک ماه پربرکت رمضانالمبارک را پیشروی آنان قرار داده تا روح خود را که در دو ماه قبل آماده و شایسته شده است، به میهمانی خدا در رمضان بیاورند.
رمضان، چنانچه که از ریشه آن برمیآید، ابراهیم وار، قربانی کردن نفس در پیشگاه الهی است، تا او به بندهاش بالیده و رحمتی افزونتر را نثارش کند. اگر کمی دقت کنیم، باریدن باران نعمت و برکت الهی را در این ماه به چشم میبینیم و در کنار رزق ظاهری، آثار و برکات رزقهای معنوی نیز قابل مشاهده است.
مؤمنان با پشتوانه ایمان و اعتقاد قلبی به این ماه وارد شده و روزه میگیرند و بهرهمندی مناسب از این عبادت و فریضه الهی برای سلامت جسم و روح قابل انکار نیست و به اعتقاد تمام علمای اهل فن و اطبای قدیم و جدید، روزهداری یگانه راه معالجه بیماریهاست.
اما صرف تحمل تشنگی و گرسنگی و غفلت از امور معنوی و خودسازی تنها به زحمت افتادن انسان است و این پایینترین درجات روزهداری است؛ چرا که به فرموده رسول اکرم(ص) روزه برای هر فرد مانند سپری است که او را از سخن زشت و کارهای بیهوده حفظ میکند. ائمه(ع) نیز در روایات متعددی از فضیلت و ارزشمندی فرصت رمضانالمبارک سخن گفته و دستوراتی را برای بهرهمندی مضاعف از برکات آن بیان فرمودهاند.
در این گزارش بر آن شدیم تا گفتوگوهایی در جهت تبیین عظمت و بزرگی این ماه بابرکت داشته باشیم تا بتوانیم با زوایای مختلف این ماه بیشتر آشنا شویم و از لحظه لحظه آن بهتر استفاده کنیم.
به امید آن که همه ما بتوانیم از فیوضات بیپایان این ماه بخشش بهرهمند شده و قدم در مسیری بگذاریم که شایستگی جان دادن در راه مهدی فاطمه(عج) را بهدست آوریم.
غفران الهی مهمترین دستاورد ماه مبارک رمضان است
حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی نکونام، نماینده ولی فقیه در استان چهارمحال و بختیاری، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، با تبریک حلول ماه مبارک رمضان و تأکید بر توجه همگانی به محتوای غنی این ماه، اظهار داشت: بکوشیم از این ماه عزیز نهایت بهره را ببریم؛ چرا که میخواهیم نقش پاسداری از اسلام را ایفا کنیم و به یفین پاسداری از اسلام جز با پاسدار درست بودن امکان پذیر نیست.
حجت الاسلام و المسلمین نکونام پاسدار بودن و پاسداری کردن را دو مقوله متفاوت از هم بیان کرد و گفت: شرط به کمال واقعی رسیدن در مؤمن پاک بودن است و مؤمن پاک هم آن است که به ارزشهای اسلامی، فروع و اصول دین پایبند باشد.
نماینده ولی فقیه در چهارمحال و بختیاری در ادامه به تشریح فرازهایی از خطبه شعبانیه پرداخت و اذعان داشت: نگاههای متفاوتی به این خطبه وجود دارد؛ نگاه نخستین نگاه، ترجمهای است که تنها به ترجمه لغات بسنده می شود و نگاه دیگر، نگاه تجزیه و تحلیل حروف و کلمات است که این نوع نگاه مد نظر ما است.
امام جمعه شهرکرد سؤال پرسیدن را یکی از بایدهای زندگی انسان بیان کرد و گفت: سؤال کردن اقتضای خداوند و نزول برکات و کلید بهشت و پاسدار دین شدن است.
رییس شورای عالی حوزههای علمیه چهارمحال و بختیاری با اشاره به این که سؤال کردن به معنای خواستن و گدایی است، تصریح کرد: انسان باید در درجه نخست، احساس فقر کند، فقیر هم باشد و سپس گدایی کند.
رییس شورای فرهنگ عمومی چهارمحال و بختیاری با بیان این که انسان تنها باید از خدا بخواهد نه کس دیگری، اظهار داشت: از آن جایی که فقط خداست که به انسان عظت، آبرو و رشد میدهد، بنابراین سراغ غیر خدا رفتن یعنی نابود شدن.
حجت الاسلام و المسلمین نکونام در ادامه با تأکید بر این که نیات باید صادقانه باشد، افزود: صداقت، یکی از ویژگیهای بارز انسان مؤمن است و تا راستگویی نباشد، ایمان کامل شکل نمیگیرد.رییس شورای فرهنگ عمومی چهارمحال و بختیاری روزه در ماه رمضان را توفیق الهی دانست و بیان داشت: روزه تنها روزه شکم نیست، بلکه اگر میخواهید روزه درست بگیرید، باید شکم و جوارح و دل و فکر شما هم روزه باشند.
وی با تأکید بر این که مهمترین دستاورد ماه مبارک رمضان باید غفران باشد، خاطرنشان کرد: رابطه صادقانه با پروردگار، رمز رستگاری، بصیرت و دشمن ستیزی است.
بهترین عمل در ماه رمضان خودداری از حرامهای خداوند است
حجت الاسلام و المسلمین سید مرتضی صالحی خوانساری، استاد حوزه علمیه قم نیز که این روزها میهمان استان چهارمحال و بختیاری است، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، با اشاره به این که انسان بر اساس دو جنبه خلق شده است، تصریح کرد: انسان برخلاف حیوانات که تنها جنبه مادی دارند و بر خلاف فرشتگان که تنها جنبه معنوی دارند، هم از مادیات است و هم از معنویات و به تعبیر دیگری انسان وارث حیوانات و فرشتگان است.
حجت الاسلام صالحی خوانساری انسان را اعجوبه آفرینش خواند و گفت: در عالم آفرینش، هیچ موجودی به مانند انسان نیست؛ چرا که انسان نیمی از وجودش حیوانی و نیم دیگرش ملکوتی است.
وی با بیان این که واقعیت انسانیت آدم بین این دو جنبه گیر کرده است، افزود: اگر انسان به جنبه حیوانی تمایل پیدا کند، به مراتب از حیوان پست تر میشود؛ چرا که حیوان عقل، دین و پیغمبر ندارد.
استاد حوزه علمیه قم به حنبه معنوی انسان نیز اشاره کرد و ادامه داد: به همین ترتیب، اگر روند زندگی انسان به سمت جنبه معنویت کشانده شود، از فرشتگان هم بالاتر میرود؛ چرا که فرشتگان غریضه و شهوت ندارند.
این خطیب برجسته کشوری، رمضان را زمان سوزاندن و پاک کردن گناهان دانست و بیان داشت: انسان برای از بین بردن نجاستها و چرکها، از مواد شوینده و اسیدی استفاده میکند؛ روزه رمضان نیز به مانند مواد شویندهای است که نجاستهای وجودی انسان را محو میکند.
حجت الاسلام خوانساری به عظمت ماه رمضان اشاره کرد و گفت: در ماه رمضان خواب روزه دار عبادت است و هر نفسی که فرو میرود و بر میآید، ثواب یک تسبیح دارد و این تنها مخصوص روزها و زمان روزه داری نیست، بلکه در زمان شب نیز خداوند چنین لطفی را به انسان روزه دار عطا کرده است.
وی دعای موقع افطار را مستجاب خواند و بیان داشت: تمام حرف اسلام، قرآن و دین این است که شما را پاک خلق کردیم، همان طور پاک بمانید و بر فطرت نخستین خود استوار باشید.
استاد حوزه علمیه قم، خودداری از حرامهای خداوند را بهترین عمل ماه رمضان بیان کرد و گفت: فلسفه دین این است که ما را در صراط مستقیم نگه دارد.
ماه رمضان ماه خودسازی است
حجت الاسلام سید محمد احمدی، مدیر حوزههای علمیه چهارمحال و بختیاری نیز در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، با اشاره به این که خودسازى از خودشناسى آغاز مىشود، تصریح کرد: نخست باید خود را شناخت تا بتوان خود را ساخت؛ چرا که با خودشناسى، خداشناسى تحقق مىیابد و اگر خدا را شناختیم، خود را ساختهایم.
حجت الاسلام احمدی به هدف پیدایش و خلقت انسان اشاره کرد و گفت: هدف از خلقت انسان شناخت است و گرنه عبادت فقط نماز و روزه و در سجاده نشستن و خدا را نیایش کردن نیست.
وی با بیان این که عبادت، در جمع زیستن و براى جمع زیستن است، بیان داشت: این که عبادت بیشتر به صورت جمعى مطرح مىشود و بر مسجد و جمعه و جماعت تاکید مىشود، براى این است که شناخت انسان به خویش منحصر نشود و به دیگران نیز سرایت کند.
امام جمعه فرخشهر افزود: باید قلب را از آن چه در نظر مولا و پروردگارمان ناخوشایند و مکروه است، پاک کرد و باید تمام اعضاء و جوارح را در راه رضایش به کار گرفت.
حجت الاسلام احمدی ادامه داد: خویشتن را باید به حلم و بردبارى عادت داد که آن درجه و مقام آدمى را والا برد و در میان مردم مایه شرف و عزت باشد و با نیکان و بزرگان هم صحبت شود و از هر چه مایه پستى و تن پرورى و تنبلى است، دور سازد و آن چه که انسان را به خدایش نزدیک و مقرب مىکند، به آن سوى سوق دهد و عاقبت خیر و نیک فرجامى، ثمره و نتیجهاش باشد.
وی به ویژگیهای یک مؤمن واقعی از منظر اسلام اشاره کرد و گفت: باید به عفت و پاکدامنى روى آورد و از آن چه مایه نفرت و خجلت باشد و شخصیت انسان را لکهدار و ننگ بار سازد، دورى جست.
مدیر حوزههای علمیه چهارمحال و بختیاری با اشاره به این که باید در سختیها و رنجها صبر داشته باشیم، اظهار داشت: باید به سوى تکامل عقل و روح گام برداشت و با تکیه بر دو بال تقوا و عمل، به اوج عزت و عظمت و خدا خواهى رسید و در مقابل لذات زودگذر دنیایى به سلاح تقوا، ورع، پارسایى و زهد مسلح شد تا رستگار شویم و به بهشت رضوان نایل آییم.
امام جمعه فرخشهر با توصیه به مردم که باید به فکر امروز و فرداى خود باشند و براى فردا که دیر هم نیست آماده شوند و براى جهان جاویدان و ابدى، توشه بردارند، افزود: باید با استقامت و پایدارى، نه ازحوادث و رویدادهاى تلخ ترسید و نه از ملامت ملامت کنندگان و سرزنش نادانان، خم به ابرو آورد؛ بلکه فقط خدا را در نظر داشت و راه خدا را دنبال کرد و پیوسته از او خواست که توفیق هدایت در صراط مستقیمش به وى بخشد.
حجت الاسلام احمدی بر غنیمت شمردن لحظه لحظه ماه مبارک رمضان تأکید کرد و بیان داشت: ماه رمضان ماه خودسازى است و کمترین خودسازى به این است که انسان خودى را براى خویشتن نشناسد و خدا را مالک خود بداند که اگر چنین بود، خدا را خواهد شناخت و حق عبودیت پروردگار را ادا خواهد کرد و از هر چه رنگ ضد خدایى دارد، دور خواهد شد.
وی اضافه کرد: خودسازى و جدا شدن از تعلقات و هواهاى نفسانى، منشأ کمالات و فضائل انسانى است و اگر کسى توانست خود را از تعلقات مادى برهاند و به ظواهر زود گذر دنیا بىاعتنا باشد، بىگمان به خدا توجه خواهد کرد و به سوى تکامل روانه خواهد شد و این بالاترین پیروزى و سرفرازى انسان است.
رمضان ماه شکوفایی معنویت مؤمنان حقیقی است
حجت الاسلام یدالله رحمانی، مدیر استانی حوزه علمیه خواهران چهارمحال و بختیاری، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، با تبریک حلول ماه مبارک رمضان اظهار داشت: ماه رمضان بزرگترین نعمتی است که خداوند متعال آن را به بندگان خود عطا میکند.
حجت الاسلام رحمانی با بیان این که نخستین پیام روزه داری ماه مبارک رمضان ایجاد نشاط معنوی است، تأکید کرد: رمضان ماهی پر خیر و برکت است که هر ساله سفره الهی را برای روزه داران این ماه گسترده میکند.
وی با اشاره به فواید روزه داری خاطرنشان کرد: بررسیهای نشان داده که بیشتر بیماریهای با روزه داری رفع و سبب نشاط جسمی افراد میشود.
مدیر استانی حوزه علمیه خواهران چهارمحال و بختیاری با تأکید بر این که در طول دوره روزه داری جسم و روح انسان احساس راحتی و معنویت بیشتری میکند، بیان داشت: در بررسیهای پزشکی نشان داده شده دستگاه گوارشی و معده در طول روز هیچ فشاری به آن ها وارد نمیشود.
این مقام مسؤول به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) اشاره کرد و گفت: پیامبر(ص) در حدیثی پاداش روزه داران را هفت چیز عنوان میکند که نزدیکی و تقرب به درگاه الهی، در امان بودن از گرسنگی و تشنگی در روز قیامت، بهرمندی از نعمتهای الهی در بهشت و آسانی لحظات مرگ از مهمترین آنها هستند.
این مدرس حوزه ودانشگاه تلاوت و توجه بیش از پیش به قرآن کریم را از دیگر عوامل بهرمندی بیشتر از ماه مبارک رمضان دانست و خاطرنشان کرد: به تصریح روایات معصومان(ع) رمضان بهار قرآن است؛ تلاوت با تدبر آیات این کتاب آسمانی باید مورد توجه روزه داران قرار گیرد.
حجت الاسلام رحمانی در پایان با بیان این که باید جایگاه و منزلت ماه رمضان را بدانیم ابراز داشت: رمضان ماه شکوفایی معنویت مؤمنان حقیقی بوده و خداوند متعال نعمتهای بیشتری به بندگان خویش در این ماه مبارک عطا میکند.
/9457/502/ر
سجاد محمدی فارسانی