چند خبر کوتاه از خراسان رضوی
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از واحد خبر و اطلاع رسانی بنیاد بین المللی امام رضا(ع)،نماز عید فطر سنت به جا مانده از پیامبر اعظم(ص) بود که در دوران خلفای عباسی با شیوه ای متفاوت اقامه میشد. تا جایی که خلیفه با لباسهای مطلا همراه با خدم و حشم خود به مصلی میرفت و نماز میخواند و با کبر و غرور باز میگشت.
اما در سال 201 هجری و با پذیرش ولایتعهدی از سوی امام رضا(ع)، نماز عید فطر رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و حضرت با خضوع و خشوع با پای برهنه برای رفتن به مصلای شهر اقدام کردند. شیخ مفید در کتاب «الارشاد» می نویسد این شیوه ای بود که امام رضا(ع) از نیاکان خود یعنی رسولالله(ص) و امیرالمؤمنین علیبن ابیطالب(ع) آموخته بود و تنها با این شرط که مانند آنان نماز بگزارد، به خواسته مأمون پاسخ مثبت داد.
مأمون نیز به فرماندهان، نگهبانان و مردم دستور داده بود صبح زود برای نماز به در خانه امام رضا(ع) بروند. ریانبن صلت در اینباره میگوید: مردم در راهها و روی پشتبامها نشسته بودند و زنان و کودکان نیز جمع شده بودند. فرماندهان و لشکریان همگی سوار بر مرکبهای خود درِ خانه امام منتظر بودند تا اینکه آفتاب طلوع کرد. آنگاه ابوالحسن(ع) غسل کرد و جامهاش را پوشید و عمامهای سفیدرنگ و پنبهای را بر سر بست که یک سرِ آن را روی سینه انداخته و طرف دیگرش را میان دو کتف خود انداخته بود و کمی هم عطر زده بود. سپس عصایی بر دست گرفت و به همراهان خود فرمود: شما هم کاری را انجام دهید که من کردم. آنان پیشاپیش امام حرکت کردند.
امام در حالی که پاچههای شلوار را تا نصف ساق بالا زده بود و آستین را هم بالا زده بود، به راه افتاد. اندکی راه رفت، آنگاه رو به آسمان کرد و تکبیر گفت و صدای تکبیر اطرافیان نیز او را همراهی میکرد؛ «اللهُ اکْبَرُ، اللهُ اکْبَرُ، اللهُ اکْبَرُ عَلى ما هَدانا وَ لَهُ الشُّکْرُ عَلى ما اوْلانا». فرماندهان سپاه و سران قبایل نیز که انتظار دیدن چنین صحنه ای را نداشتند، از اسبهای خود پیاده شدند و به شهادت تاریخ، بند چکمه های خود را با چاقو بریدند تا هر چه زودتر پیاده و با پای برهنه پشت حضرت حرکت کنند و تکبیر بگویند.
حالا دیگر شهر مرو یکپارچه شور و غوغا بود و فریاد الله اکبر دیوارها را به لرزه انداخته بود.
فضلبن سهل ذوالریاستین خبر این ماجرا به مأمون داد و او را از شورش مردم علیه حکومت بیم داد و پیشنهاد کرد فرد دیگری به جای ابوالحسن(ع) نماز بخواند. مأمون پذیرفت و به امام پیغام داد بازگردد تا امام جماعت همیشگی این امر را به سرانجام برساند. تاریخ مینویسد: با بازگشت امام، مردم نیز پراکنده شدند و نماز منظمی خوانده نشد.
اختصاص 150 میلیارد تومان اعتبار به توسعه اقتصادی مناطق محروم خراسان رضوی از سوی بنیاد برکت
علی رضا رشیدیان در مصاحبه با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی استانداری گفت: این اعتبار به طرح های سرمایه گذاری اقتصادی، عمرانی، فرهنگی و اجتماعی مناطق محروم استان که مجموع سرمایه مورد نیاز هر طرح از 50 میلیارد تا 300 میلیارد ریال باشد، اختصاص خواهد یافت.
وی در خصوص مشارکت بنیاد برکت گفت: تا 49 درصد اعتبار مورد نیاز طرح های سرمایه گذاری از سوی این بنیاد تامین و مابقی به عنوان آورده سرمایه گذار باید تامین شود.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: پس از اجرایی شدن طرح های اقتصادی در یک بازه زمانی سه تا پنج ساله، بنیاد برکت از طرح خارج شده و آورده خود را بدون هیچ سودی از شریک تجاری خود طی مدت 36 ماه دریافت خواهد کرد.
رشیدیان تصریح کرد: به همین منظور کمیته ای به ریاست معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری و عضویت مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری، مدیرکل نمایندگی ستاد، مدیر منطقه ای بنیاد برکت و روسای سازمان صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی استان تشکیل و طرح های سرمایه گذاری درآن برای معرفی به بنیاد برکت مورد بررسی و تصویب قرار خواهد گرفت.
شایان ذکر است؛ بنیاد برکت از سال 86 ذیل ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی(ره) به منظور توسعه سرمایه گذاری در مناطق محروم کشور تاسیس شد،
گفتنی است؛ این بنیاد آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در ساخت مدارس، مساجد و خانه های عالم در مناطق کم برخوردار استان اعلام کرده است.
وقایع مضجع شریف رضوی در کتاب «غریب، قریب» روایت میشود
معاون هنری مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی از رونمایی کتاب «غریب، قریب» در ایام دهه کرامت و میلاد حضرت رضا(ع) خبر داد.
مهدی سیمریز با اعلام این خبر اظهار داشت: اولین جلد از رمان سه جلدی «غریب، قریب» به نویسندگی استاد سعید تشکری و مشتمل بر 400 صفحه در ایام دهه کرامت و همزمان با میلاد حضرت ثامن الحجج علی بن موسی الرضا(ع) رونمایی میشود.
وی درباره این اثر فاخر توضیح داد: این کتاب از آن دست آثاری است که تاکنون کسی به سمت و سوی نوشتن آن قدم نگذاشته و با زبانی شاعرانه و نثری نو به موضوع اتفاقات بارگاه مطهر رضوی از شهادت حضرت رضا(ع) تا دوره سلجوقی میپردازد.
وی ادامه داد: ویژگی این اثر آن است که در هر دورهی تاریخ، آدمهای خونریز و انسانهای عاشق حضرت امام رضا (ع) در یک رمان فاخر جمعآوری شدهاند، بطوریکه اصلاً حس مطالعه کتاب تاریخی به خواننده دست نمیدهد. در این کتاب آدمها زنده و جاری با قلمی زیبا حضور و ظهور پیدا میکنند و در جای جای رمان مخاطب در میماند آنچه میخواند واقعیت دارد و واقعاً این بلایا و تخریبها و بازسازیها با آن شقاوت و جانفشانیها حقیقتا رخ داده یا خیر؟
وی تصریح کرد: در این کتاب نویسنده هر دوره تاریخی را به هشت فصل تقسیمبندی کرده، تا عدد هشت که عدد نام مقدس حضرت رضا(ع) است در ذهن مخاطب تجلی یابد. نامهای فصول نیز بسیار شاعرانه انتخاب شده، فصل اول «سرای حبیب» نامیده شده و فصول دیگر با عناوین نوغانیها، سامانیها، غزنویها، سلجوقیها، خوارزمشاهیها و مغولها نامیده شده است.
سیمریز در پایان با بیان این مطلب که «جلد اول کتاب "غریب، قریب" در میلاد حضرت رضا(ع) رونمایی و جلد دوم را نیز تا پایان سال منتشر میکنیم» خاطر نشان کرد: فصول مختلف این رمان در عین پیوستگی بهفصل بعدی، ساحتی مستقل هم دارد. زاویه دید و شکل روایت استاد تشکری در این کتاب بهگونهای است که مخاطب در عین همزادپنداری با قهرمانان متنوع، مثبت و منفی آن، با اتفاقات تاریخی که برای مضجع شریف حضرت امام رضا(ع) نیز رخ داده آشنا میشود.
رونمایی محصولات قرآنی در نهمین نمایشگاه قرآن و عترت مشهد
محصولات قرآنی معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی در نهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن و عترت مشهد رونمایی شد.
در مراسم رونمایی از محصولات قرآنی، رئیس ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و معاون استاندار مشهد، معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی، مدیر تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی، قاری بین المللی قرآن کریم محمدجواد پناهی، حضور داشتند.
چهار محصول قرآنی معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی اعم از ،40 حدیث آموزش قرآن در سیره نبوی، نوای قدسی 1 و 2 و منابع کمک آموزشی مهدالرضا(ع)، شب گذشته، 31 تیر در نهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن و عترت مشهد، تالار بهار، غرفه روابط عمومی آستان قدس رضوی رونمایی شد.
محصول 40 حدیث آموزش قرآن در سیره نبوی، تألیف محسن رجبی قدسی، پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی است که به سفارش اداره علوم قرآنی حرم مطهر رضوی تألیف شده است و موضوع این تألیف، شناسایی روش آموزش قرآن کریم توسط پیامبر(ص) با رویکرد شناسایی آراء و روشهای قرآنی اهل بیت(ع) است. در این محصول، احادیث رسول اکرم(ص) از منابع اهل سنت و شیعه استخراج و شرح داده شده است.
منابع کمک آموزشی مهدالرضا(ع) نیز از محصولات رونمایی شده آستان قدس رضوی است که با توجه به آموزش آیات کاربردی به کودکان در دوره مهدالرضا(ع)، محصولات کمک آموزشی در قالب برچسب و پازل ویژه کودکان تولید شده تا علاوه بر اهداء در دوره آموزشی، در کارگاههای ویژه کودکان در حرم مطهر نیز به آنان اهدا شود.
لوحهای فشرده نوای قدسی یک، شامل، ترتیل کامل صحن آزادی حرم رضوی در ماه مبارک رمضان سال 92 است که با همکاری شبکه خراسان رضوی و با حضور 20 قاری ممتاز و بینالمللی بهصورت زنده از شبکه یک سیما به همراه بازپخش از شبکه خراسان رضوی و الکوثر تولید شده است و با توجه به تقاضای زائران از برنامههای ترتیل حرم رضوی این محصول، مجدداً تدوین و عرضه شده است.
نوای قدسی یک، یکی دیگر از محصولات تولید شده اداره علوم قرآنی آستان قدس رضوی است که شامل 4 لوح فشرده و در بردارنده بیش از2 هزار دقیقه ترتیل کامل قرآن کریم است.
محصول نوای قدسی 2 با صدای استاد محمدجواد پناهی، قاری بین المللی قرآن، از دیگر محصولات تولیده شده این اداره است که به تقاضای زیاد زائران و مجاوران از ترتیل ایشان، این محصول فرهنگی بهصورت لوح فشرده صوتی تولیده شده و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته شده است.
استاد محمدجواد پناهی، مؤذن و از خدام بخش حفاظ آستان قدس رضوی است که از افتخارات قرآنی ایشان میتوان به اخذ نشان درجه 3 فرهنگ و هنر و کسب رتبه نخست مسابقات بینالمللی و داوری مساقبات اوقاف اشاره کرد.
همچنین ایشان عضو شورای سیاستگذاری قرآن اداره علوم قرآنی حرم رضوی است و در افق مغرب چهارشنبهها تلاوت قرآن، اذان افق شرعی حرم مطهر و جلسه آموزشی قرآن را در دارالقرآن بهعهده دارد.
شایان ذکر است: این محصولات علاوه بر عرضه عمومی در سایت دارالقرآن الکریم حرم مطهر رضوی، در دسترس عموم علاقهمندان نیز قرار میگیرد./934/پ203/ب