سرمایه های فرهنگی و اجتماعی محور رشد و توسعه کشور است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سیدمرتضی میرباقری، قائم مقام وزیر کشور، در همایش عفاف و حجاب در سالن همایش های آستان قدس رضوی گفت: ما به عنوان یک نهاد هماهنگ کننده از طریق دولت هماهنگی های لازم برای تحقق اهداف صیانت ار امنیت عمومی و حقوق شهروندی را انجام می دهیم.
وی با بیان این که اگر به نظام برنامه ریزی در قبل و بعد از انقلاب توجه کنیم، 10 برنامه در کشور اجرا شده است، افزود: اغلب نظام های برنامه ریزی پس از جنگ جهانی دوم بوجود آمدند و در کشور ما در سال 1320 شکل گرفت.که پنج برنامه قبل و پنج برنامه بعد انقلاب شکل گرفت.
میرباقری تصریح کرد: مهمترین اصول برنامه ریزی به خصوص در ایران جهت گیری و توجه به بعد اقتصادی بوده است اما در سطح جهانی به زودی درک کردند که توجه به این بعد به وجوه دیگر صدمه می زند بنابراین ابتدا به بعد زیست محیطی پرداختند تا به زیستگاه انسان آسیببی وارد نشود و بعد از مدتی فهمیدند که به ابعاد اجتماعی و فرهنگی باید توجه شود و در دهه 70 هر برنامه ای که اجرا می شد، بحثی به عنوان پیوست فرهنگی و اجتماعی مطرح می شد و اندکی بعد به این نتیجه رسیدند که مسائل فرهنگی و اجتماعی به عنوان مقوم اصلی نقش دارد و واژه ای به نام سرمایه فرهنگی و اجتماعی مطرح می شود.
دبیر صیانت از امنیت عمومی و حقوق شهروندی، اظهار کرد: رشد و توسعه در جایی رخ می دهد که افزون بر سرمایه های طبیعی، اقتصادی و انسانی باید به سرمایه های فرهنگی و اجتماعی نیز توجه شود چرا که نه تنها مهم است بلکه محوری ترین امر است.
وی با بیان این که ما در نظام برنامه ریزی بیسار عقب افتاده ایم، افزود: قبل از انقلاب صرفا به جنبه اقتصادی در برنامه ها توجه می شد و در سال 1356 ابعاد فرهنگی و اقتصادی مطرح شد که مصادف با فروپاشی پهلوی بود و برنامه نویسان آن دوره تنها برای تبرئه خود به این بعد پرداختند و گرنه فاقد رگه های فرهنگی و اجتماعی بود.در 5 برنامه بعد نیز بیشتر به ابعاد اقتصادی پرداخته شده بود.
میرباقری با اشاره به مطرح کردن سبک زندگی از سوی رهبر معظم انقلاب، تصریح کرد: ایشان در بحث پیشرفت دو بعد ابزاری و مادی و محتوایی را مطرح کردند که در بعد مادی، بحث اقتصادی و علمی مطرح می شود که در 5 برنامه موفقیت نسبی داریم اما سبک زندگی در بعد محتوایی است که ایران پیشرفت قابل قبولی نداشته است.
قائم مقام وزیر کشور اظهار کرد: برای این که سامانه اداره کشور در مسیر درست قرار گیرد نباید تنها به وجوه اقتصادی توجه شود بلکه به مباحث دیگر به خصوص فرهنگی توجه شود و اگر به همین صورت پیش برویم، و به گونه ای که در حال حاضر شش استان آباد داریم و 25 استان دیگر در زیر مرز توسعه یافتگی وجود دارد و وضعیت نامتعادل و نامتوازن ادامه یابد نظام برنامه ریزی دچار مشکل می شود.
دبیر صیانت از امنیت عمومی و حقوق شهروندی ادامه داد: در آخرین سرشماری در عرض پنج سال 35میلیون نفر جابجا شدند که این جابجایی نظام برنامه ریزی را فلج می کند و باید مدیریت شود تا از سرمایه های فرهنگی و انسانی خالی نشود.
وی در ادامه به شبهاتی اشاره کرد که در زمینه عفاف و حجاب مطرح می شود و تصریح کرد: از جمله گفته می شود آیا تاکید انقلاب اسلامی افراطی نیست که به این بعد می پردازد و ابعاد دیگر مانند ابعاد اخلاقی، عقیدتی و یا حتی عرفانی و ولایی ارزش ندارد؟ باید به آن ها پاسخ داده شود و توجه جدی شود و پاسخ ها جمع آوری شود تا برای متقاعد سازی نقشه موثرتر داشته باشیم.
میرباقری، با بیان این که مباحث شریعت و فقه، شرط لازم برای طریقت و حقیقت است و اگر در آن کوتاهی کنیم چیزی از اخلاق و عرفان نخواهند ماند، افزود: چه بسا در بسیاری از فیلم های ایرانی تقابل بین شریعت و حقیقت را نشان می دهند و سعی کرده اند، کسی که متشرع تر است را نازل تر از انسان اخلاقی به نمایش بگذارند که این امر در فیلم «جدایی نادر از سیمین» مشهود است. این امر نشان می دهد این مطالب در ایجاد شبهات کارایی داشته و باید آمادگی کامل تری برای پاسخگویی داشته باشیم.
دبیر صیانت از امنیت عمومی و حقوق شهروندی گفت: اگر بحث شریعت وجود نداشته نباشد و پایبندی به حدود آن الزام نباشد، ظرفی که آن را نگه دارد را نخواهیم داشت و نمونه آن مسیحیت است که به غیر از مبانی محرف آن، مناسک و شریعت قابل اعتنایی ندارد و نمی تواند در سطح اجتماع مردم خود را اداره کند.
وی افزود: نسبت به دو دهه گذشته، زاویه هایی در دین دیده می شود و اتفاقاتی در زندگی مردم می افتد، بنابراین باید ببینیم بازیگران صحنه در ایران چگونه اند و وضعیت به چه صورت است و کالبد شکافی داشته باشیم تا در قضاوت و ارزیابی دچار خطا نشویم.
میرباقری، با اشاره به این که از حدود 50 میلیون جمعیت ایران حدود یازده میلیون نفر تحصیلات دانشگاهی دارند، تصریح کرد: نحوه مواجه شدن با این افراد متفاوت است و آن ها سولات و شبهاتی دارند که باید پاسخ داده شود؛ با توجه به ظرفیت فرهنگی غنی ما باب گفت و گو و مذاکره را باز کنیم و با مختصات آن ها ارتباط دانشی برقرار کنیم./1310/پ202/ب5