۱۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۹
کد خبر: ۲۳۹۱۸۷
درآمدی بر نقش رسانه‏ ای دبیر کل حزب الله لبنان؛

سید حسن نصرالله همچون سخنگوی آیت الله خامنه ای در جهان عرب

خبرگزاری رسا ـ وقتی دبیر کل این تشکل اسلامی با صدای رسا می‏گوید: «أنا أفتخر أن أکون فرداً فی حزب ولایة الفقیه» معنا و مفهوم روشن چنین سخنی، اعلام موضع رسمی حزب الله در پیوستگی عقیدتی با مفهوم برجسته ولایت فقیه و التزام عملی این تشکل به تلاش برای حرکت در راستای اوامر و راهبردهای ولیّ فقیه است.
سيد حسن نصر الله دبيرکل حزب الله لبنان
 به گزارش سرویس پیخوان خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین سید کمیل باقرزاده در یادداشتی پیوند مستحکم ایمانی و ارتباط بنیادین اعتقادی میان حزب الله لبنان و ولایت فقیه و شخص مقام معظم رهبری به عنوان ولیّ امر مسلمین، روشن‏تر از آن است که نیازمند استدلال و اثبات باشد.
 
وقتی دبیر کل این تشکل اسلامی با صدای رسا می‏گوید: «أنا أفتخر أن أکون فرداً فی حزب ولایة الفقیه» معنا و مفهوم روشن چنین سخنی، اعلام موضع رسمی حزب الله در پیوستگی عقیدتی با مفهوم برجسته ولایت فقیه و التزام عملی این تشکل به تلاش برای حرکت در راستای اوامر و راهبردهای ولیّ فقیه است.
 
از سوی دیگر، آشنایی و ارتباط شخصی و فکری حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن نصرالله با حضرت آیت الله خامنه‏ای، زمینه‏ای استثنائی را برای انعکاس آراء و اندیشه‏های مهم مقام معظم رهبری در کلام و مرام دبیر کل حزب الله لبنان فراهم آورده است. چنان‏که سال گذشته جناب سیدحسن نصرالله در همایش "التجدید والإجتهاد الفکری عند الإمام الخامنئی" تصریح کردند: «شناخت شخصی و مستقیم و نزدیک بنده از امام خامنه‌ای به سال 1986 باز می‌گردد، سالی که دیدارهای متعدّد و فشرده‌ای برای بنده فراهم شد و باعث شد تا با افکار، آراء، مبانی، طرز تفکّر و تحلیل وقایع، روش ره‌بری و حکومت و تصمیم‌گیری و شاخصه‌های اخلاقی دل‌پذیر ایشان که با تواضع، نرم‌خویی، مهربانی، صبر، سعه‌ی صدر، زهد و ساده‌زیستی هم‌راه بود، بیش‌تر آشنا شوم. بنده اکثر کتاب‌های ایشان را خوانده‌ام و می‌توانم ادّعا کنم قریب به اتّفاق نگاشته‌ها، گفت‌وگوها و بیانات ایشان را از هنگام رحلت امام خمینی قدّس سرّه الشّریف تا کنون دنبال کرده‌ام. » (1)  
 
در شرایط خطیر منطقه‏ای و بین‏المللی کنونی، این شناخت از نزدیک و معرفت مباشر سبب شده است دبیر کل حزب الله نقش حساس و پراهمیتی در انتقال معارف و مواضع انقلاب اسلامی از منبع پیام (رهبر انقلاب اسلامی) به افکار عمومی منطقه‏ای و جهانی برعهده بگیرد؛ به طوری که با مقارنه و تطبیق میان رؤوس محورهای بیانات رهبر انقلاب اسلامی و دبیر کل حزب الله لبنان می‏توان نکات مهم و مفیدی را استنتاج کرد. در واقع چنین به نظر می‏رسد که این رهبر دلاور و مؤمن عربی(2)  با استفاده حداکثری از شخصیت رسانه‏ای جذاب و غیرقابل مناقشه خود، یک‏تنه نقشی به اندازه چندین بنگاه رسانه‏ایِ حرفه‏ای، در معرفی صحیح چهره حقیقی انقلاب و تبلیغ و شرح و تفسیر بیانات مقام معظم رهبری ایفا می‏کند.
با این مقدمه، می‏توان محورهای مهم منطقه‏ای و بین‏المللی مطرح شده در بیانات اخیر ولیّ امر مسلمین که در خطابات رسانه‏ای دبیر کل حزب الله لبنان انعکاس روشن و برجسته‏ای داشته است را به شرح ذیل بررسی کرد:
 
1. حرکت به سوی هندسه جدید بین‏المللی
 
پیروزی انقلاب اسلامی ایران را می‏توان آغاز افول دو ابرقدرت شرق و غرب و ترسیم نقشه‏ای جدید در صحنه بین‏الملل دانست. بیداری اسلامی و خیزش‏های مردمی علیه حکومت‏های دست‏نشانده شرق و غرب، دورنمایی که انقلاب اسلامی از هندسه جدید و جهان چندقطبی به جهان ارائه کرده بود را شفاف‏تر و دست‏یافتنی‏تر کرد؛ و امروز به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی وضعیت دنیا، وضعیت تحول است. اوضاع جهان در حال تبدیل به یک شکل جدید و هندسهى جدید است و پیداست که به سوى تحولات تازهاى پیش می‏رویم. (3) جهانِ خسته از هندسه غلط بین‏المللی، با عبرت‌آموزى از تجربه‌ى تاریخى شکست سیاست‏هاى دوران جنگ سرد و نیز یکجانبه‌گرائىِ پس از آن، در حال گذار به نظام بین‌المللى جدیدى است که در آن، اتاق فرمان جهان با دیکتاتورى چند کشور غربى اداره نمی‏شود. (4)
ایشان چشم‏انداز تحولات بین‏المللی را این‏گونه ترسیم فرمودند: «خوشبختانه چشم‌انداز تحولات جهانى، نویدبخش یک نظام چند وجهى است که در آن، قطبهاى سنتى قدرت جاى خود را به مجموعه‌اى از کشورها و فرهنگها و تمدنهاى متنوع و با خاستگاههاى گوناگون اقتصادى و اجتماعى و سیاسى میدهند. اتفاقات شگرفى که در سه دهه‌ى اخیر شاهد آن بوده‌ایم، آشکارا نشان میدهد که برآمدن قدرتهاى جدید با بروز ضعف در قدرتهاى قدیمى همراه بوده است. این جابه‌جائى تدریجى قدرت، به کشورهاى عدم تعهد فرصت میدهد تا نقش مؤثر و شایسته‌اى را در عرصه‌ى جهانى بر عهده بگیرند و زمینه‌ى یک مدیریت عادلانه و واقعاً مشارکتى را در پهنه‌ى گیتى فراهم آورند. »(5)
 
 
اما هندسه جدید بین‏المللی از منظر دبیر کل حزب الله لبنان چگونه تشریح می‏شود؟ در کمتر از یک هفته پس از بیانات مقام معظم رهبری در اجلاس عدم تعهد، سید حسن نصرالله در یکی از پربیننده‏ترین مصاحبه‏هایش با شبکه المیادین به تبیین همان نگاه راهبردی رهبر انقلاب پرداخت و گفت: «به طور خلاصه می‌توانیم بگوییم: در برهه‌ی تحولات عظیم منطقه‌ای و جهانی به سر می‌بریم و هندسه‌ی منطقه‌ای و بین المللی جدیدی در حال شکل‌گیری است. در نتیجه حوادث امروز منطقه‌مان و مشخصا حوادث چند سال گذشته و سال‌های پیش رو واقعیت، آینده و سرنوشت منطقه را حد اقل برای ده‌ها سال شکل خواهد داد. نشانه‌ها از شورای امنیت آغاز می‌شوند. داریم درباره‌ی هندسه‌ی بین المللی، صف‌آرایی‌ها و جبهه‌بندی‌های جدید و پایان هژمونی تک‌قطب و یگانه‌ سردمدار جهان و رجعتی به نظامی نه دو قطبی که چند وجهی صحبت می‌کنیم. این‌ها الآن دارند شکل می‌گیرند. دیگر بحث آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق و پس از آن سردمداری جهانی آمریکا در میان نیست. امروز به دوگانه‌ی آمریکا - روسیه باز نمی‌گردیم. داریم به حالتی چندوجهی با قطب‌های جهانی بسیار تأثیرگذار می‌رسیم. این در سطح جهانی. در سطح منطقه هم روشن است. نظام‌هایی با ده‌ها سال سن سرنگون شدند و نظام‌ها و جبهه‌ها و همپیمانی‌های جدیدی در حال شکل‌گیری است و این یعنی ما به زودی شاهد شرایط و هندسه‌ی جدید منطقه‌ای خواهیم بود. »(6)
 
در شرایطی که جهان به سوی هندسه جدید خود در حال حرکت است، نقش منطقه حساس خاورمیانه در شکل‏دهی به این هندسه جدید حائز اهمیت است. مقام معظم رهبری ضمن تأکید بر نقش ملت‏های این منطقه و بیداری اسلامی در تعیین سرنوشت آینده می‏فرمایند: «امروز احساس می‏شود، دیده می‏شود که این پردهى غفلت از روى ذهن‏هاى کشورهاى منطقه و ملت‏هاى مسلمان دارد برچیده میشود؛ این را باید مغتنم شمرد...  این موقعیت را باید بشناسیم، آن را قدر بدانیم؛ نگذاریم این موقعیت مهم و حساس از دست برود. »(7)
 
سید حسن نصرالله نیز با مثبت ارزیابی کردن تحولات منطقه و جریان بیداری اسلامی، بر ضرورت قدرشناسی از این فرصت تاریخی تأکید کرده و می‏گوید: «اعتقاد بنده این است که تا این لحظه آن‌چه به اصطلاح محیط استراتژیک نامیده می‌شود در حال شکل‌پذیری به نفع روند و خط مقاومت و به ضرر اسرائیل است. بنده هنوز امیدوارم که ان شاءالله همگی بتوانیم با آن‌چه می‌گوییم و انجام می‌دهیم از این برهه عبور کنیم. و همگی در ترسیم محیط استراتژیک واقعی جهان عرب و اسلام مشارکت کنیم. محیط استراتژیکی که در خدمت قضیه‌ی بنیادین فلسطین باشد. »(8)
 
آری! به تعبیر رهبر معظم انقلاب، «روزگار تازهاى آغاز شده است، وضع جدیدى در دنیاى اسلام به وجود آمده است، و این وضع بر روى زندگى همهى ملت‏هاى جهان به تدریج اثر خواهد گذاشت؛ «باش تا صبح دولتت بدمد»؛ انشاءاللّه. »(9)
 
2. برجسته‏سازی مسأله فلسطین و مبارزه با اسرائیل
 
اگر منطقه خاورمیانه را دروازه گذار جهان به سوی هندسه جدید بین‏المللی بدانیم، بی‏تردید مسأله فلسطین کلید گشایش این دروازه خواهد بود. بر این اساس، توجه به چند نکته ضروری است.
 
اوّل: نقش تشکیل کشور جعلی اسرائیل در مهندسی معیوب خاورمیانه و دامنه‏دار شدن مشکلات جهانی. مقام معظم رهبری در این خصوص می‏فرمایند: «[مسأله دردآور فلسطین] اگرچه مربوط به منطقه‌ى ما است، ولى ابعاد گسترده‌ى آن از این منطقه فراتر رفته و سیاست‏هاى جهانى را در طول چندین دهه تحت تأثیر قرار داده است.» «مسئلهى قدس شریف و فلسطین مظلوم در متن این قضایا قرار دارد و در قلب حوادث خاورمیانه است. منطقهى حساس ما، بسیارى از مسائل و مشکلاتش به خاطر وجود این غدهى سرطانىِ صهیونیستى است، که دست‏هاى آلوده به خون قدرت‏هاى بزرگ، با همهى توان می‏خواهند آن را حفظ کنند. »(10) «ماجراى تقسیم غلط و مهندسى معیوب خاورمیانه بر اساس توطئه‌ى اسکان صهیونیست‏ها در اینجا به وجود آمد. اگر چنانچه این توطئه وجود نمی‏داشت، شاید امروز وضعیت این منطقه وضعیت دیگرى بود. »(11)
 
مبتنی بر همین نگاه است که دبیر کل حزب الله لبنان می‏گوید: «روز قدس فرصتی برای پرداختن به بحثی اساسی و استراتژیک در رابطه با آینده‌ی فلسطین، قدس، منطقه و آینده‌ی ما و همه است. چون آن حادثه‌ی پر اهمیتی که بیش از 60 سال است مسیر منطقه را ترسیم کرده و همچنان دارد ترسیم می‌کند، اشغال فلسطین توسط صهیونیست‌ها و جنگ‌هایی است که علیه حکومت‌ها و ملت‌های عرب به راه انداخته شده است. و نسل‌ها، ملت‌ها و امت ما همچنان دارند با پیامدهای این حادثه‌ی تأسف‌بار -یعنی اشغال فلسطین و بیت المقدس- دست و پنجه نرم می‌کنند. »(12)
 
دوم: تلاش دشمن برای پنهان کردن مسأله فلسطین و به فراموشی کشاندن آن در افکار عمومی جهانی. مقام معظم رهبری در این‏باره می‏فرمایند: «ما امروز یک مسئله‌ى اساسى در دنیاى اسلام داریم و آن، مسئله‌ى قدس است. سعى آنها این است که امروز این مسئله را به حاشیه برانند. دنیاى اسلام نباید بگذارد. در طول سالهاى متمادى سعى کردند کارى کنند که ماجراى فلسطین از یادها برود؛ تا حدودى هم موفق شدند...  »(13) اما «امروز مسئله ى فلسطین به برکت بیدارى اسلامى، بار دیگر به مسئله ى اصلى دنیاى اسلام تبدیل شده است؛ نباید بگذارید این برجستگى و این امتیاز از بین برود و زیر توطئه ها و ترفندهاى دشمنان مسلمان‏ها و دشمنان امت اسلامى پنهان بماند. مسئله ى فلسطین یک مسئله ى اصلى است. »(14)
 
دبیر کل حزب الله لبنان در تشریح همین نگاه می‏گوید: «یک تلاش اساسی وجود دارد که یکی از هدف‌های آن یا حد اقل یکی از نتیجه‌های آن فراموش شدن فلسطین و خروج قدس از دایره‌ی دغدغه‌ها، توجه و پی‌گیری و -بلکه بیش از این- تبدیل مقاومان به گروه‌هایی رنجیده از مسئله‌ی فلسطین است. این مسئله دارای پیشینه و سابقه است. در هر صورت بنده نسبت به این مسئله هشدار می‌دهم و به همه می‌گویم هر قدر هم که شکاف، مواضع مختلف و تفاوت وجود داشته باشد، فلسطین و قدس مسئولیت عقیدتی، دینی، شرعی، بشری و اخلاقی ما هستند. »(15)
 
سوم: ضرورت پی‏گیری مسأله فلسطین و مبارزه با رژیم صهیونیستی بر مبنای اعتقادات دینی و تعالیم اسلامی. مقام معظم رهبری در این زمینه می‏فرمایند: «طرح مسئله‌ى فلسطین براى جمهورى اسلامى یک امر تاکتیکى نیست؛ یک امر بنیانى است، از اعتقاد اسلامى ناشى می‏شود. وظیفه‌ى ماست که این کشور اسلامى را از سلطه و چنگ قدرت غاصب و پشتیبان‏هاى بین‌المللى‌اش در بیاوریم، به دست مردم فلسطین بسپاریم؛ این وظیفه‌ى دینى است، وظیفه‌ى همه‌ى مسلمان‏هاست؛ همه‌ى ملت‏هاى اسلامى، همه‌ى دولت‏هاى اسلامى وظیفه دارند که این کار را انجام بدهند؛ این یک وظیفه‌ى اسلامى است. ما با این چشم به قضیه‌ى فلسطین نگاه می‏کنیم، دیگران هم باید با همین دید نگاه کنند. این قضیه را در بازى‌هاى سیاسى، در تبادلات سیاسى، در بده‌بستان‏هاى سیاسى و احیاناً خائنانه قرار ندهند؛ قضیه، قضیه‌ى دینى است، قضیه‌ى اعتقادى است و بایستى دنبال شود. »(16)
 
نگاه دبیر کل حزب الله لبنان نیز کاملاً منطبق بر همین مبنای اعتقادی و دینی استوار است و می‏گوید: «ما یعنی حزب الله و هواداران مقاومت لبنان می‌خواهیم به دشمن، دوست و همه‌ی جهان تأکید کنیم مسأله‌ی قدس، فلسطین و نبرد با دشمن اسرائیلی مسأله‌ایست ورای همه‌ی محاسبات، حساسیت‌ها و جدال‌ها. چون این برای ما یک مسأله‌ی دینی، عقیدتی، ایمانی و اخروی و یک تعهد انسانی و اخلاقی است. و ممکن نیست ایمان و تعهد ما به آن حتی یک لحظه متزلزل شود. » (17) سید حسن نصرالله تأکید می‏کند: «همچنان که امام خامنه‌ای گفتند، به دوست و دشمن می‏گوییم مسئله‌ی فلسطین و مسئله‌ی قدس، برای همه‌ی ما یک مسئله‌ی دینی، عقیدتی و ایمانی است. »(18)
 
 
چهارم: برگزاری رفراندوم فراگیر برای تعیین ساختار سیاسی کشور فلسطین به عنوان تنها راه‏حل مسأله. مقام معظم رهبری در این خصوص می‏فرمایند: «همه‌ى راه‏هائى که غربی‏ها و وابستگان آنها براى «حل مسئله‌ى فلسطین» پیشنهاد کرده و پیموده‌اند، غلط و ناموفق بوده است و در آینده نیز چنین خواهد بود. ما راه‌حلى عادلانه و کاملاً دموکراتیک را پیشنهاد کرده‌ایم: همه‌ى فلسطینى‌ها، چه ساکنان کنونى آن، و چه کسانى که به کشورهاى دیگر رانده شده و هویت فلسطینى خود را حفظ کرده‌اند، اعم از مسلمان و مسیحى و یهودى، در یک همه‌پرسىِ عمومى، با نظارتى دقیق و اطمینان‌بخش شرکت کنند و ساختار نظام سیاسى این کشور را انتخاب نمایند و همه‌ى فلسطینیانى که سال‏ها رنج آوارگى را تحمل کرده‌اند، به کشور خود باز گردند و در این همه‌پرسى و سپس تدوین قانون اساسى و انتخابات، شرکت نمایند. آنگاه صلح برقرار خواهد شد. » (19)
 
و دبیر کل حزب الله لبنان نیز بر همین راه‏حل تأکید ورزیده و می‏گوید: «راه حل طبیعی مسأله فلسطین، همان است که حضرت امام خامنه‌ای (دام ظله الشریف) مطرح کردند. برخی می‌گویند شما می‌خواهید یهود را بکشید و آن‌ها را در دریا بریزید. ما می‌گوییم نه! راه حل در برپایی کشوری واحد در سرزمین فلسطین است که در آن مسلمانان و مسیحیان و یهودیان زیر نظر یک حکومت سیاسی با رفراندوم کلی و زیر نظر این ملت با آرامش زندگی کنند. این راه حل منطقی و تنها گزینه است. »(20)
 
پنجم: نقش انقلاب اسلامی و امام خمینی در احیای مسأله فلسطین و امیدبخش بودن چشم‏انداز آینده آن. مقام معظم رهبری در این‏باره می‏فرمایند: «آنچه که توى دهن آنها زد، انقلاب اسلامى بود، امام بزرگوار بود. از روز اوّلى که این انقلاب به پیروزى رسید، بلکه از قبل از پیروزى، از اوائل نهضت، مسئله‌ى فلسطین یکى از مسائل اصلى این انقلاب بود؛ و یکى از عوامل توجه دنیاى اسلام به این انقلاب هم همین مسئله بود. »(21)
 
دبیر کل حزب الله لبنان نیز می‏گوید: «هر سال که می‌گذرد بر حکمت بالغ و رسای انتخاب این روز توسط امام به عنوان روز جهانی قدس و بر اصل انتخاب یک روز جهانی برای قدس صحه می‌گذارد. ما هر سال و مخصوصا در ماه رمضان، ماه تأمل، تفکر، تدبر، محاسبه، بازگشت به خویشتن و بازگشت به سوی خدا، نیاز داریم به فلسطین، قدس و این قضیه‌ی اصلی بازگردیم. »(22) سید حسن نصرالله به صراحت اعلام می‏کند: «همچنان‏که سیاست آمریکا در منطقه اسرائیلی است، سیاست ایران فلسطینی است. »(23)
 
و چشم‏انداز آینده فلسطین در کلام مقام معظم رهبری این‏گونه ترسیم می‏شود: « و من به شما عرض کنم... قطعاً شفق امید خواهد درخشید و قطعاً فلسطین به دست مردم فلسطین برخواهد گشت و این زائده‌ى دروغى و جعلى از صحنه‌ى جغرافیا محو خواهد شد؛ در این تردیدى نیست. » (24) همان‏گونه که دبیر کل حزب الله لبنان نیز تأکید می‏کند: «به اعتقاد ما روزی که سرزمین فلسطین به ملت فلسطین برگردد و در آن حکومت فلسطینی برپا شود دور نخواهد بود. »(25)
 
3. تحلیل واقع‏بینانه بحران سوریه و ارائه راه‏کار منطقی
بحران سوریه را اساساً چگونه باید تفسیر کرد؟ با توجه به سیر شکل‏گیری هندسه جدید بین‏المللی و نقش سوریه در تحکیم جبهه مقاومت در منطقه و پشتیبانی از آرمان فلسطین و مبارزه با رژیم اشغال‏گر قدس و جلوگیری از تحقق طرح‏های شوم سازش و تلاش دشمنان برای سوار شدن بر موج عظیم بیداری اسلامی، می‏توان به تحلیلی واقع‏بینانه از مسأله سوریه دست یافت. بر این اساس، در منظر رهبر انقلاب اسلامی، مقصر اصلی و پشت‏پرده وضعیت کنونی سوریه، امریکا و رژیم صهیونیستی هستند؛ و اساساً هدف دشمن از ایجاد بحران در سوریه، تأمین منافع رژیم صهیونیستی و ضربه زدن به مقاومت در منطقه است. حقیقت بحران سوریه این است که مجموعه‌ای از دولت‌ها به سردمداری امریکا، گروه‌های مخالف دولت سوریه را به جنگی نیابتی از طرف خودشان با دولت سوریه وادار کرده‌اند. عامل ایجاد بحران، ارسال سیل‌گونه سلاح به داخل سوریه و حمایت مالی از گروه‏های بی‏مسؤولیت است؛ پس شرط طبیعی حل بحران، جلوگیری از ارسال سلاح به گروه‌های بی‌مسؤولیت داخل سوریه می‏باشد. اما نتیجه ادامه بحران، وجه المصالحه و قربانی شدن مردم سوریه است. بر این اساس، مقام معظم رهبری با توصیه به دولت سوریه مبنی بر بهانه ندادن به دست مخالفان و بهانه‏جویان، بر ادامه اصلاحات سیاسی در داخل سوریه و تشریح و افشاء واقعیت و پشت پرده توطئه برای افکار عمومی ملت‏های عرب تأکید فرمودند. (26)
 
 
این دقیقاً همان تحلیلی است که شرح و بسط آن را می‏توان در کلام دبیر کل حزب الله لبنان به وضوح مشاهده کرد: «یکی از علل موضع‌گیری ما در جریان سوریه این است که ما مشکل آن‌جا را مشکل اصلاحات نمی‌دانیم. شما دقت کنید. زمانی که آمریکا، غرب، اسرائیل و برخی کشورهای عربی که گذشته‌ی آن‌ها در مورد روابط با آمریکا و موضع‌گیری در برابر اسرائیل مشخص است و همچنین گروه القاعده و گروه‌های دیگری که در سوریه فعال هستند، همه‌ی آن‌ها دارای یک هدف هستند و آن سرنگونی این نظام است، پس اعتقاد من این است که مشکل آمریکا، غرب، اسرائیل و عده‌ای از کشورهای عربی با حکومت سوریه مشکل اصلاحات نیست؛ مشکل اصلی، موضع‌گیری این نظام نسبت به جنبش‌های منطقه است. حکومت سوریه به علت پایبندی به حقوق خود مانع از سازش با شرایط آمریکایی شد. اگر حکومت سوریه وارد صلح می‌شد، مسئله از سال‌ها پیش تمام می‌شد. و بسیاری از حقوق ملت‌های عرب و فلسطینی تباه می‌شد. پس مشکل این است که این نظام از مقاومت در لبنان و فلسطین و عراق حمایت می‌کرد. به اعتقاد من مشکل اصلی آن‌ها این است. و برای همین مسئله به آسانی تمام نخواهد شد. و استمرار پیدا خواهد کرد. و متأسفانه به ضرر سوریه، ارتش، ملت، نظام و آینده‌ی سوریه خواهد بود. تنها راه حلی که وجود دارد وارد شدن در گفت و گو است. و اصلاحات مطرح شده یا قابل پذیرش است یا باید مورد کنکاش و تغییر قرار بگیرد. ولی همه‌ی این‌ها از طریق گفت و گو و همکاری سوری‌ها به دست می‌آید. هر راه حل دیگری به سرنگونی سوریه می‌انجامد. »(27)
 
سید حسن نصرالله تأکید می‏کند: «موضع ما در مسأله سوریه همان موضع امام خامنه‏ای است؛ یعنی: ضرورت بقاء نظام به همراه اصلاحات. »(28)
 
4. راهبرد وحدت اسلامی، در برابر فتنه شیعی – سنّی
 
آنچه تا اینجا از وضعیت صحنه خطیر بین‏الملل عرضه کردیم، جای یک پرسش مهم را باقی می‏گذارد: راهبرد اساسی دشمن برای مقابله با شکل‏گیری هندسه جدید بین‏المللی که به اصلاح نظام حاکم بر تعاملات جهانی و حذف زائده اسرائیل از نقشه منطقه منتهی خواهد شد چیست؟ رهبر انقلاب اسلامی با هوشمندی تمام، پروژه استکباری فتنه مذهبی شیعی – سنّی را به عنوان راهبرد اصلی دشمن برای تسلط بر منابع جهان اسلام و گرفتنِ شتاب حرکت به سوی هندسه جدید گوش‏زد فرموده و می‏فرمایند:
 
«دشمنان اسلام و امپراطوران کفر و نفاق به رهبری امریکا و اسرائیل می‌خواهند معادله‌ی جهاد و مقاومت را تبدیل به طرح تکفیر و ترور فرزندان اسلام نموده و در یک کلام، جنگ شیعه - سنی را به مثابه‌ دل‌مشغولی ملت‌های مسلمان بر جهان اسلام تحمیل کنند و به خیال خود از این راه بر تمامی مقدرات مادی و معنوی جهان اسلام مسلط شوند. » (29) «امروز شما ببینید یکى از نقاطى که دشمنان ما بر روى آن به طور کامل تکیه می کنند، برافروختن اختلافات مذهبى است؛ شیعه و سنى. آدمهائى که نه به شیعه عقیده دارند، نه به سنى عقیده دارند، نه اصل اسلام را قبول دارند، طبق میل سرویسهاى جاسوسى آمریکا و اسرائیل مى‌آیند پشت بلندگوها مى‌ایستند، از توسعه‌ى تشیع اظهار نگرانى میکنند! شما چه میفهمید تشیع چیست؟! چه میفهمید تسنن چیست؟! شما به اصل دین اعتقادى ندارید. امروز سیاست استکبار و سیاست سرویسهاى جاسوسى این است که ماها را از هم بترسانند؛ شیعه را از سنى، سنى را از شیعه؛ اختلاف ایجاد کنند... کار استکبار این است؛ همیشه همین کار را کرده است. از قدیم گفتند: «تفرقه بینداز و حکومت کن». امروز همین نقشه را دارند دنبال میکنند. »(30)
 
طبعاً در چنین شرایطی، همکاری و همدلی نخبگان جهان اسلام به‌ویژه اندیشمندان حوزه و دانشگاه بر مبنای راهبرد «دیپلماسی وحدت اسلامی» و ترسیم پایه‌گذاری تشکیل امت واحد اسلامی در مقابل اردوگاه استکبار به عنوان چشم‌انداز آینده ضرورت بیشتری پیدا می‏کند.(31)  اینجاست که معظم‏له می‏فرمایند: « راه غلبه‌ى بر دشمنان، اندیشیدن، فکر کردن، متحد شدن، دلها را به هم نزدیک کردن، دستها را در هم گره کردن است. » (32)
 
دبیر کل حزب الله لبنان نیز با درک عمیق راهبرد دشمن و استراتژی جبهه خودی در برابر آن می‏گوید: «باید همگی توجه داشته باشیم دولت آمریکا پس از شکست پروژه‌ی پیشینش پیرامون خاورمیانه جدید، که جنبش‌های مقاومت لبنان، فلسطین و عراق و هشیاری ملت‌های این منطقه و دولت‌های مقاوم و بازدارنده و در رأس آن‌ها ایران و سوریه آن را شکست دادند، برای بازیابی پروژه‌ی خاورمیانه‌اش، البته از راهی دیگر، بر موج بیداری و نهضت ملت‌های عرب سوار شده است. آن راه، فتنه، جنگ داخلی، جنگ طائفه‌ای، مذهبی، قبیله‌ای، قومی، نژادی، ملی و مانند این‌ها است. چون این تنها راهی است که برای بازتولید سلطه بر منطقه برای آمریکا و اسرائیل باقی مانده. و همه باید به این موضوع توجه داشته باشیم. به همین خاطر بر اجتناب از هر گونه سخن تحریک‌آمیز طائفه‌ای یا مذهبی تأکید کردیم و می‌کنیم؛ چون به اسرائیل و آمریکا و دشمن امت کمک می‌کند نه به این امت. همگی باید به مقدسات یکدیگر احترام بگذاریم. این‌جا بر فتوای حضرت امام خامنه‌ای (دام ظله الشریف) درباره احترام به همه‌ی مقدسات و نمادهای هر طائفه و مذهبی تأکید می‌کنم. »(33)
 
سید حسن نصرالله همچون حضرت آیت الله خامنه‏ای معتقد است: «بر اساس قاعده‌ی «تفرقه و غلبه» مصلحت بسیاری از مستکبران، استعمار و اشغال‌گران و همچنین کسانی که می‌خواهند حاکمیت خود را بر مردم تحمیل کند، نیست که این امت از وحدت کلمه و همکاری برخوردار باشد. به همین خاطر تا آن‌جا که توانسته‌اند اجازه‌ی چنین کاری را نداده‌اند. »(34) اما در مقابل تلاش‏های دشمن، راهبرد وحدت اسلامی باید پی‏گیری شود تا «مسلمانان که سیاست، حاکمان و استعمارگران در قرن‌های اخیر برای چندپاره، دور و تحریک کردن آن‌ها نسبت به یکدیگر و پر رنگ نمودن اختلافات‌شان کوشیده‌اند، به یکدیگر نزدیک شوند، به دنبال نقاط مشترک و مصالح بزرگ‌شان به عنوان امت باشند، یکدیگر را دوست بدارند، دشمنی را کنار بگذارند و برای خدمت به آن هدف‌ها و مصالح بزرگ همکاری کنند.‏ »(35)
 
* * *
در جمع‏بندی این درآمد، حق آن است که بگوییم گرچه انقلاب اسلامی همچنان از کمبود رزمندگان رسانه‏ای(36)  برای مقابله با شبکه‌ى رسانه‌اىِ انحصارىِ سازمان‌یافته استکبار(37)  که با تمام قوا در تلاش است صدای انقلاب به گوش جهانیان نرسد رنج می‏برد، اما شخصیت گران‏قدری همچون حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن نصرالله به عنوان بزرگترین سردار رسانه‏ای انقلاب اسلامی، نقش بی‏بدیلی در انتقال پیام‏های الهی و انسانی رهبر انقلاب اسلامی به عنوان منبع پیام‏های انقلاب و عرضه هنرمندانه آن به افکار عمومی جهان اسلام و عرب و بلکه افکار عمومی بین‏المللی ایفا می‏کند. از خداوند متعال می‏خواهیم وجود مبارک ولیّ امر مسلمین و این سردار دلاور جهان اسلام را در پناه خود مؤیّد و محفوظ بدارد!/837/د101/ب6
 
پی نوشت:
 
1. افتتاحیه‌ی کنفرانس نوآوری و اجتهاد از دیدگاه حضرت آیت الله امام خامنه‌ای (http://www.moqawama.ir/?speech=900316)
2 . پیام در پی جنایات رژیم صهیونیستی در فاجعه قانای لبنان (http://farsi.khamenei.ir/message-content?id=220)
3. بیانات در دیدار اساتید دانشگاه‌ها (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20729)
4. بیانات در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20840)
5. بیانات در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20840)
6 . مصاحبه با غسان بن جدو در شبکه المیادین (http://www.moqawama.ir/?speech=910613)
7. بیانات در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20807)
8. مصاحبه با غسان بن جدو در شبکه المیادین (http://www.moqawama.ir/?speech=910613)
9 . خطبه‌هاى نماز عید فطر (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20801)
10 . بیانات در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20840)
11 . بیانات در دیدار جمعی از آزادگان (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20751)
12 . سخنرانی در مراسم روز جهانی قدس (http://www.moqawama.ir/?speech=910527)
13 . بیانات در دیدار جمعی از آزادگان (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20751)
14 . بیانات در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20807)
15 . مصاحبه با غسان بن جدو در شبکه المیادین (http://www.moqawama.ir/?speech=910613)
16 . بیانات در دیدار جمعی از آزادگان (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20751)
17 . سخنرانی در مراسم روز جهانی قدس (http://www.moqawama.ir/?speech=910527)
18 . سخنرانی در مراسم روز جهانی قدس (http://www.moqawama.ir/?speech=910527)
19. بیانات در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20840)
20.مصاحبه اختصاصی با سیمای جمهوری اسلامی (http://www.moqawama.ir/?speech=910325) 
21.بیانات در دیدار جمعی از آزادگان (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20751)
22. سخنرانی در مراسم روز جهانی قدس (http://www.moqawama.ir/?speech=910527)
23. مصاحبه با غسان بن جدو در شبکه المیادین (http://www.moqawama.ir/?speech=910613)
24. بیانات در دیدار جمعی از آزادگان (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20751)
25.  مصاحبه اختصاصی با سیمای جمهوری اسلامی (http://www.moqawama.ir/?speech=910325)
26. دیدار با دبیر کل سازمان ملل متحد (http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=20862)، دیدار با نخست وزیر سوریه (http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=20890)، دیدار با نخست وزیر عراق (http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=20889)، دیدار با رئیس ‏جمهور لبنان (http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=20880) 
27. مصاحبه اختصاصی با سیمای جمهوری اسلامی (http://www.moqawama.ir/?speech=910325)
28 . مصاحبه با غسان بن جدو در شبکه المیادین (http://www.moqawama.ir/?speech=910613)
29. حکم انتصاب دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی (http://farsi.khamenei.ir/message-content?id=20403)
30. بیانات در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20049)
31. حکم انتصاب دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی (http://farsi.khamenei.ir/message-content?id=20403)
32. بیانات در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20049)
33. سخنرانی در مراسم روز عاشوراء 1433 (http://www.moqawama.ir/?speech=900915)
34. سخنرانی در مراسم هفته وحدت (http://www.moqawama.ir/?speech=901118)
35. سخنرانی در مراسم هفته وحدت (http://www.moqawama.ir/?speech=901118)
36 . آیا برای این جنگ رزمنده داریم؟ (http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=20911)
37. بیانات در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران (http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=20840)
 

منبع : رجا نیوز

ارسال نظرات