مسأله حقوق بشر باید با مبانی اسلامی مطرح شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی رییس مرکز تحقیقات مجلس، دیشب در دوازدهمین نشست علمی تخصصی دین پژوهان کشور به تبیین بایسته های پژوهش در عرصه بین المللی ادیان و مذاهب پرداخت.
وی با بیان این که پژوهش های تعریف شده و تجربه شده به معنای واقعی وجود ندارد، گفت: در عرصه پژوهش در کنار هم حضور داریم که اگر شاید این حضور نبود بهتر می توانستیم کار مفید انجام دهیم، افزون بر مطالعات مستقل باید از تجربه های دیگران نیز استفاده کرد.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با بیان این که محتواها باید به وسیله مطالعات از منابع دینی گرفته شود، افزود: در مسائلی که در جهان تجربه شده مطالعه بیش از حد بی فایده است، همین مطالعات بیهوده سبب بی اثر شدن تأثیرات پژوهشی در جامعه شده است.
وی با اشاره به شیوه آمیخته سازی دانش های هم افق، اظهار داشت: متأسفانه در این زمینه فعالیت اساسی نشده است، انقلاب اسلامی نیازمند مطالعاتی بوده که برآمده از برخی تطبیق ها است، به عنوان مثال در مسأله فقه وحقوق چرا بحث نشده که اصول و شیوه آمیخته شدن و بهره گیری از این دو علم چگونه است، این مسأله یک نقص به حساب می آید.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی به تداوم بخشی عمرگرایانه در مطالعات اشاره کرد و ادامه داد: یکی از اشکالات در کشور و حوزه علمیه این است که یک مطالعه شروع می شود اما بعد از مدتی کنار می رود، در عرصه مطالعات باید تداومی وجود داشته باشد که کمال انسان را افزایش دهد.
وی با بیان این که باید تأثیرات جامعه بر خارج شناخته شود، ابراز داشت: بخشی از مطالعات باید به تأثیرات جامعه بر خارج اختصاص پیدا کند، اگر بازتاب فکری خودی و طرز تفکر دیگران شناخته نشود، این مسأله سبب حذف شدن تفکرات خودی می شود.
رییس مرکز تحقیقات مجلس تشریح ذهنیت ها را ضروری دانست و عنوان کرد: بسیاری از ذهنیت های افراد مخلص حوزه نادرست است، اگر بازتاب های مطالعات گذشته و حال را بر جهان امروز بررسی شود، شاهد اصلاح بسیاری از ذهنیت ها خواهیم بود، بسیاری از کارها خوب است امام ذهنیت تبلیغی و ترویجی آن نادرست به شمار می رود.
وی با بیان این که مطالعه در مسأله تأثیرات خارج بر جامعه بسیار ضروری است، یادآور شد: چه بخواهیم چه نخواهیم جهان امروز یک مجموعه بهم پیوسته است که بسیاری از موضوعات در آن تأثیراتی بین المللی دارد؛ بنابراین نمی توان که یک رخداد محدود به مکانی خاص است.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به ضرورت پرهیز از عملکرد منفعلانه، خاطر نشان کرد: تأثیر گذاری خارج بر جامعه نباید سبب ایجاد روحیه ای انفعالی شود بلکه باید به مطالعات عمیق در عرصه های گوناگون فعال عمل کرد، در جهان امروز نمی توان مرزهای فکری را بست.
وی با بیان این که بخشی از پژوهش های حوزه و دانشگاه باید معطوف به تأثیرات خارج و اثرگذاری آن در عرصه های گوناگون باشد، گفت: اگر در شناخت این تأثیرات کوتاهی شود، به سمت پژوهش هایی خواهیم رفت که نسل امروز ما توانایی فهمیدن آن را ندارد در نتیجه پژوهش ها ناکارآمد می شود.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی افزود: در مسأله حقوق بشر اندیشه های گوناگونی وجود دارد، اگر از خواستگاه دین به حقوق بشر پرداخته نشود، نمی توان جامعه را در پرهیز از تأثیر پذیری حقوق بشر غربی قانع کرد.
وی با بیان این که مهم ترین محور در پژوهش بین المللی مناسبات است، اظهار داشت: در مسأله مناسبات اسلامی باید ارائه الگو شود، فقدان الگو برای شیعه و سنی سبب ایجاد تنش ها و مشکلاتی شده است، وجود الگویی واحد تأثیر بسزایی در وحدت بین مسلمانان دارد، اندیشمندان حوزه باید الگوی مناسبی برای شیعه و سنی معرفی کنند.
رییس مرکز تحقیقات مجلس ادامه داد: ذهنیت های افراد جهان اسلام باید شناخته شود، اگر ذهنیت ها شناخته نشود تأثیرات کارها معکوس خواهد شد، آیت الله بروجردی تمام مناسبات اجتماعی بین شیعه و سنی را درک کرده و جهان اسلام را در بهتربن صورت مدیریت می کردند.
وی به ضرورت ارائه الگوی مناسب انسانی اشاره کرد و ابراز داشت: باید نگاهی بین المللی به این مسأله داشت، باید بررسی کرد که چه مسائلی سبب نزدیک شدن انسان ها به یکدیگر می شود، اگر به فکر ارائه الگوی انسانی نباشیم نمی توانیم دین اسلام را متناسب با فضاهای امروز به جهان ارائه کنیم، در جامعه امروز باید به صورت فعال و با نگاه دینی حاضر شد؛ اگر مسأله حقوق بشر به صورت درست و بر مبانی اسلام تعریف شود، می توان از بروز بسیاری از تنش ها و چالش ها برای نسل امروز و نسل آینده جلوگیری کرد و آن ها را از جدایی دین نجات داد.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی در پایان یادآور شد: اگر بخشی از مطالعه در حوزه معطوف به مطالعات پژوهشی بین المللی قرار نگیرد و محدود در داخل باشد دچار مشکلاتی خواهد شد. /1323/پ201/ج