۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۲
کد خبر: ۲۴۶۷۰۸

تلاش دیپلماتیک برخلاف جریان انقلاب یمن

خبرگزاری رسا ـ روز گذشته مردم یمن از سراسر این کشور راهی صنعا پایتخت این کشور شدند تا در مراسم چهارمین سالگرد انقلاب این کشور حضور داشته باشند.
انقلاب يمن

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، روز گذشته مردم یمن از سراسر این کشور راهی صنعا پایتخت این کشور شدند تا در مراسم چهارمین سالگرد انقلاب این کشور حضور داشته باشند. انقلاب نیمه تمام یمن از مراحل مختلف در چهار سال گذشته عبور کرده و اکنون به مرحله نهایی و سرنوشت ساز نزدیک شده است. حضور گسترده و سراسری مردم یمن در مراسم چهارمین سالگرد آغاز انقلاب نیمه تمام آن نشان می‌دهد که تلاش‌های مخالفان داخلی و خارجی انقلاب برای فرسایشی کردن آنها هنوز باعث خستگی مردم و خروج آنها از صحنه نشده است و اغلب مردم یمن با همان شور و نشاط اولیه از ادامه روند و تحقق اهداف انقلاب حمایت می‌کنند. تحولات سیاسی جدیدی که امسال در آستانه سالگرد انقلاب این کشور صورت گرفت بر شور و هیجان مردم و انقلابیون این کشور افزوده است. در واقع خط انحطاط و انحرافی که داشت در انقلاب یمن ایجاد می‌شد از چند ماه پیش با ورود دوباره مردم به صحنه متوقف شده و انقلابیون به رهبری حوثی‌ها کوشیده‌اند ابتکار عمل را در دست بگیرند.

 

این ابتکار عمل در چند مرحله به مرحله اجرا گذاشته شده است. در مرحله نخست انقلابیون با اعتراض سراسری به اقدام دولت عبدربه برای افزایش بهای سوخت همراه شدند و با کسب اعتماد معترضان رهبری جنبش اعتراضی را برعهده گرفتند و در مرحله بعدی خواستار تشکیل دولتی پاک و شایسته سالار در کنار تحقق خواسته‌های اهداف انقلاب نیمه تمام شدند.

 

هر چند دولت عبدربه در ابتدا زیر بار این خواسته نمی‌رفت اما در نهایت در نتیجه استمرار اعتراضات و تحصن‌ها ناچار شد به آن تن دهد. در این راستا موافقتنامه موسوم به صلح و شراکت ملی بین انقلابیون و دولت عبدربه به امضا رسید و با وجود اینکه در برخی زمینه‌ها از جمله تشکیل دولت جدید پیش رفت اما از آنجا که مهمترین درخواست انقلابیون مبنی بر رسیدن به توافق جامع درباره قانون اساسی جدید و ساختار نظام سیاسی یمن در اجرای این موافقتنامه نادیده گرفته شد و مخالفان به تلاش‌های خزنده در پیشبرد طرح یکجانبه خود مبنی بر گنجاندن طرح اقالیم در قانون اساسی جدید ادامه دادند لذا انقلابیون به رهبری حوثی‌ها به اقدامات واکنشی در این زمینه دست زدند و با بازداشت رئیس دفتر عبدربه خواستند نهاد ریاست جمهوری و کابینه جدید یمن را برای اجرای توافقات گذشته تحت فشار قرار دهند اما آنها این بار به استعفا متوسل شدند تا از ایجاد خلأ سیاسی و قانونی به عنوان اهرم فشار علیه انقلابیون استفاده کنند.

 

در مقابل، انقلابیون به رهبری حوثی‌ها نیز با اعلام قانون اساسی موقت (که می‌توان از آن به نقشه راه جدید تعبیر کرد) کوشیدند طرح مخالفان را برای ایجاد خلأ سیاسی ناکام بگذارند. در حال حاضر هم انقلابیون به رهبری حوثی‌ها در تلاشند به هر طریق ممکن نقشه راه خود را در خصوص تشکیل شورای ملی 551 نفره، تشکیل شورای ریاست جمهوری 5 نفره و تشکیل دولت شایسته سالار عملی کنند و آن را به پیش برند. اما مخالفان در تلاشند به طرح‌های سابق شامل: طرح شورای همکاری خلیج فارس، مصوبات کنفرانس گفت‌وگوی ملی و توافق صلح و شراکت ملی برگردند.

 

در این میان رویکرد کشورهای غربی به سمت حمایت از مواضع مخالفان سوق یافته و در این راستا امریکا، فرانسه و انگلیس با تعلیق فعالیت سفارتخانه‌های خود در صنعا و خارج کردن کارکنان خود در صدد اعمال فشار بر انقلابیون یمنی بر آمده‌اند. دو عامل موجب اتخاذ چنین رویکردی از سوی این کشورها شده است: نخست اینکه آنها به علت مخالفت روسیه و تا حدودی چین نتوانستند قطعنامه مورد نظر خود را در شورای امنیت به تصویب رسانند دوم اینکه هر سه کشور تحت فشار عربستان قرار دارند و برای حفظ مراودات خود با این کشور بخصوص در دوره پادشاهی جدید حداقل به تظاهر به چنین رفتاری نیاز دارند. هر چند از یک جهت بسته شدن سفارتخانه‌های غربی و کاهش حضور فعالیت آنها در صنعا می‌تواند برای انقلابیون یمنی فرصت باشد اما در عین حال می‌تواند نشانه‌ای از تشدید اوضاع سیاسی و امنیتی در یمن باشد. اما آنچه در این میان مسلم است اینکه هر گونه رویارویی با انقلاب مردم یمن به منزله شنا برخلاف مسیر رودخانه است که نتیجه‌ای جز اتلاف وقت و هزینه نخواهد داشت./997/د102/ب6

 

منبع : روزنامه جوان

ارسال نظرات