ضرری مهمتر از جهنم وجود ندارد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محسن اسماعیلی، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) شامگاه چهارشنبه 29بهمن ماه در ادامه سلسله جلسات شرح نهج البلاغه که در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برگزار شد، در ادامه تفسیر نامه 69 نهج البلاغه گفت: در این نامه بسیار امر شده که زیاد به یاد مرگ و پس از مرگ باشید و نهی می کنند از کسی که تمنای مرگ نکند.
وی در ادامه افزود: نهی از مرگ آنقدر در زندگی انسان موثر است که ابن ابی الحدید وقتی به این جمله می رسد می گوید «هذه کلمة شریفة عظیمة القدر»؛ این جمله ای بسیار ارزشمند و شریف و بسیار آموزنده است. ما در علم اصول فقه و نیز در کلام اسلامی قاعده ای عقلانی داریم که علما در مباحث مختلف به آن استدلال می کنند و گاهی بر اساس آن فتوا هم می دهند. این قاعده به طور مختصر این است، دفع ضرر محمتل عقلا واجب است.
استاد دانشگاه افزود: اگر شما از مسیری می خواهید عبور کنید که در آن مسیر، خطری جان یا مال شما را تهدید می کند و می توانید از مسیر دیگری بروید تا تهدید نشوید یا می توانید از همین مسیر بروید ولی قدرت مقابله با این خطر را دارید، عقلا واجب است که خود را در معرض خطر قرار ندهید. این عاقلانه نیست که انسان خود را داوطلبانه در معرض خطر قرار دهد.
اسماعیلی افزود: هرچه احتمال خطر بیشتر و قوی تر، وجوب احتراز از آن خطر هم عقلا قوی تر است. مثلا یک وقت من از مسیری می خواهم عبور کنم و یک میلیون تومن هم به من خسارت وارد می شود. عقل حکم می کند که از مسیر دیگری بروم تا آن یک میلیون تومن محفوظ بماند اما اگر رفتن از این راه ده میلیون تومن خطر داشته باشد، عقل محکم تر من را از این کار منع می کند هر چه میزان خطر بالاتر برود، حکم عقل به دفع این خطر نیز قوی تر است.
وی خاطرنشان کرد: اگر کسی واقعا خدا ترس باشد، تا خیالش از مرگ راحت نشده باشد، به استقبال مرگ نمی رود و نگران است. چه ضرری بیشتر و مهم تر و قطعی تر از جهنم؟ شرع به کنار، طبق حکم عقل انسان از هیچ چیز به اندازه جهنم نباید بترسد.
اسماعیلی در پایان افزود: تا انسان از بعد از مرگش مطمئن نیست، عقل حکم می کند که به استقبال مرگ نرود و آرزوی مرگ نکند؛ در غیر این صورت عاقل نیست. تا انسان مطمئن نیست که می تواند شنا کند، دل به دریا زدن نشانه بی عقلی اوست./817/پ203/ب4