طرح بررسی ویژگی های زیارتی حرم رضوی سال آینده به اتمام می رسد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سمینار «زیارت نوروزی» صبح امروز با حضور مسؤولان آستان قدس رضوی، شهرداری مشهد و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
زردموی، مدرس و پژوهشگر آستان قدس رضوی در این سمینار به بیان ویژگی های زیارت زائران در مشهد پرداخت و گفت: در واقع در هر فصل تیپ زائران رضوی متفاوت است به گونه ای که در پاییز بیشتر زائران به مشهد شامل کشاورزان است و این درحالی است که نسبت حضور آنان در فصل های دیگر فرق می کند.
وی در ادامه به بیان انگیزه و سفر زایران به مشهد پرداخت و افزود: 22 درصد زائران هدف از سفر خود را انگیزه های احساسی و عاطفی، گروه دوم استجابت دعا و سپس شناخت حضرت امام رضا(ع) بیان می کنند و در این میان انگیزه های کارکردی، معرفتی و عاطفی و خواسته های زایران و حل مشکلات اقتصادی و طلب تقوی در مرحله اول قرار می گیرد.
وی در ادامه به بیان مدت زمان ماندگاری زائر پرداخت و گفت: هر زائر در هر سفر 26 ساعت در حرم است و در هر تشرف یک ساعت برای نماز و خواندن زیارتنامه است و بیشتر آن ها آداب زیارت را به صورت کامل انجام نمی دهند و خودشان هم نسبت به این امر آگاهی ندارند.
این پژوهشگر آستان قدس رضوی با بیان این که تبلیغ دینی و فعالیت های فرهنگی نیازمند شناخت صحیح از جامعه هدف و مخاطب دارد، افزود: معاونت تبلیغات و ارتباطات آستان قدس رضوی با درک این ضرورت، بررسی ویژگی های زیارتی، اجتماعی و فرهنگی زایران حرم مطهر رضوی را در قالب پژوهشی، طراحی و در دست اجرا دارد.
وی افزود: اجرای این طرح در 15 تیرماه سال آینده به اتمام خواهد رسید و پس از آن می توان نتایج و برش های مختلفی را استخراج و در دسترس محققان و مسئوولان اجرایی قرار داد.
حسین مبینی، پژوهشگر پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی مشهد در ادامه به بررسی میزان انطباق ساختار ذهنی شهر مشهد با تصویر ذهنی ساکنین و زائرین و نقش آن در مشکلات ترافیکی مشهد پرداخت.
وی افزود: یکی از رویکردهای مطرح در طراحی شهری «ساختارگرایی» است که با توجه به گستردگی شهرهای امروزی و عدم توانایی برای طراحی تمام شهر، بهتر است که طراحان ساختار اصلی شهرها را طراحی کرده و شکل دهی به سایر نقاط شهر را به شهروندان واگذار و از طریق مقررات شهرسازی آن را کنترل نمایند./934/پ202/ب5