اهمیت ایجاد انس عمومی با قرآن از نگاه رهبر معظم انقلاب
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام سیدمصطفی حسینی، عضو شورای توسعه فرهنگ قرآن در شورای عالی قرآن، عصر امروز در دهمین نشست از سلسله نشست های تخصصی رویش فرهنگ که با موضوع قالب ها و بسترهای کار فرهنگی در مجتمع ولایت برگزار شد، گفت: قرآن کتاب فعالیت های فرهنگی برای تک تک افراد است و همه مبانی و راهبردهای ما مبتنی بر اصول قرآن باید باشد.
وی با تأکید بر این که معارف اهل بیت(ع) از قرآن جدا نیست و ایشان در واقع تفسیر، تبیین و تجسم قرآن هستند، اظهار کرد: متأسفانه به رغم تأکیدات رهبر معظم انقلاب ما از معارف قرآن غافل هستیم.
ایجاد انس عمومی با قرآن؛ نخستین گام در فعالیت قرآنی از نگاه رهبر معظم انقلاب
حجت الاسلام حسینی، ایجاد انس عمومی با قرآن را نخستین گام در فعالیت قرآنی از نگاه رهبر معظم انقلاب برشمرد و افزود: انس با قرآن، زمینه تدبر و تدبر، زمینه حاکمیت قرآن در رفتار و گفتار انسان را فراهم می کند.
عضو شورای عالی قرآن کشور تصریح کرد: یکی از مصایبی که جامعه فرهنگی ما از آن رنج می برد، عدم مؤانست با قرآن است که از مدیران و مسؤولان شروع شده و به زیرمجموعه های آنان سرایت می کند.
بیانات رهبر معظم انقلاب ترجمه روز و کاربردی قرآن کریم است
وی با بیان این که بیانات رهبر معظم انقلاب، یک دوره ترجمه امروزی قرآن کریم را در بر دارد، تأکید کرد: اینگونه نیست که بیانات ایشان در عرض آیات و روایات باشد بلکه دقیقا تفسیر روز و کاربردی آن ها است.
حجت الاسلام حسینی با اشاره به اهتمام ائمه اطهار(ع) و بزرگان دین نسبت به انس با قرآن، گفت: نخستین گام در انس با قرآن، آشنایی با زبان قرآن و توان خواندن آن است.
مدیر مؤسسه قرآنی نورالثقلین با بیان این که فعالیت های قرآنی با وجود همه توسعه ای که پس از انقلاب داشته، غریب است، افزود: دلیل این امر این است که جان وروح ما مؤمن به معارف و فرامین این کتاب آسمانی و برنامه زندگانی نیست.
وی ادامه داد: بر همین اساس است که می بینیم اغلب افرادی که با قران انس ندارند در برابر سخنان رهبر معظم انقلاب که کاملا مستند به قرآن است، موضع می گیرند وآن را خلاف قرآن قلمداد می کنند.
آثار انس با قرآن
حجت الاسلام حسینی، قوی شدن امت اسلام و بسیج دشمنان علیه آن را از ثمرات انس ومجالست با قرآن از نگاه رهبر معظم انقلاب عنوان و خاطرنشان کرد: امام خمینی(ره) نیز در این باره می فرمایند: «امروز آنچه سیادت جهان اسلام را از بین برده است، دوری از قرآن است».
وی با انتقاد از ناکارآمدی روش های آموزش قرآن در نظام آموزشی کشور، گفت: این روند موجب شده است افراد پس سال ها تحصیل و اخذ مدارک بالا هنوز در روخوانی قرآن مشکل داشته باشند.
این فعال قرآنی در ادامه، ختم های روزانه و ماهانه قرآن توسط ائمه اطهار(ع) را هدفمند دانست و افزود: این اقدام ایشان صرفا از روی عادت و بی هدف نبوده است بلکه قصد داشتند اهمیت انس مسلمانان با قرآن در زندگی روزمره و ضرورت حل مشکلاتشان با رهنمودهای آن را یادآور شوند.
حجت الاسلام حسینی اضافه کرد: جایگاه قرآن، سینه مؤمن است و او برای این که موضعی بگیرد یا سخنی بگوید باید بداند به کدام آیه مراجعه کند.
وی با اشاره به اهمیت اشراف به معنای قرآن، گفت: در سال های اخیر، اهتمام به روخوانی و قرائت قرآن خوب بوده است اما چون برنامه ریزی صحیح و جامعی نداشته، موجب تربیت نسلی از حافظان و قاریان شده است که بهره ای از معارف قرآن ندارند.
عضو شورای عالی قرآن کشور با اشاره به پیشرفت روش های ترجمه و حفظ قرآن کریم در کشور طی دو دهه اخیر، یادآور شد: به فرموده رهبر معظم انقلاب، آموزش صرف و نحو و زبان عرب باید به گونه ای باشد که به فهم قرآن کمک کند.
عدم هم افزایی و موازی کاری؛ از خلأهای مهم جبهه فرهنگی
وی، عدم هم افزایی و موازی کاری را از خلأهای مهم جبهه فرهنگی عنوان و تصریح کرد: هیچ عنصر فرهنگی نباید به خود اجازه دهد پیش از مطالعه و بدون توجه به عملکرد سابقین، کاری را آغاز کند.
اهمیت تربیت قهرمانان قرآنی
حجت الاسلام حسینی، با اشاره به حدیث نبوی که می فرماید: «اشراف أمتی حملة القرآن و اصحاب اللیل»، بها دادن به قرائت قرآن و قاریان موفق را از راه های ترویج انس با قرآن معرفی و خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب بر تربیت قهرمانان قرآنی تأکید داشته و می فرمایند اگر می خواهیم عموم مردم را به دامنه برسانیم باید قله هایی را پرورش داده باشیم.
وی با اشاره به تاریخچه فعالیت های قرآنی در کشور، اهمیت برگزاری مسابقات و جشنواره های قرآنی از دیدگاه رهبر معظم انقلاب را یادآور شد و گفت: بسیاری از قاریان برجسته امروز در همین مسابقات شناسایی و رشد کرده اند.
مدیر مؤسسه قرآنی نورالثقلین افزود: البته باید توجه داشت که با سیاست گذاری درست در مسابقات، ترویج مفاهیم و معارف قرآن مجالی به رقابت های ناسالم ندهد.
حفظ قرآن زمینه ساز تدبر در آن است
حجت الاسلام حسینی با بیان این که انقلاب اسلامی با همه برکاتش حاصل عمل به تنها یک آموزه قرآنی است، افزود: تدبر در قرآن نیاز به انس دائم با آن دارد و حفظ قرآن از اقدامات راهبردی در انس دائم با قرآن است.
وی در ادامه به رشد جریان حفظ قرآن در حوزه های علمیه اشاره و اظهار کرد: این روند به حدی بوده است که امروز طلاب وروحانیان جریان حفظ قرآن کشور را اداره می کنند.
لزوم پرهیز از کار فرهنگی ضعیف و حساب نشده
این فعال قرآنی با تأکید بر این که انجام ندادن کار فرهنگی از انجام ضعیف وحساب نشده آن بهتر است، گفت: برای نمونه، در نهادهای رسمی ما کارهای بسیاری با بودجه های خوب برای حفظ قرآن صورت می گیرد اما چون کارهای غیرزیربنایی و سطحی است نتیجه ای که باید حاصل نمی شود.
حجت الاسلام حسینی با بیان این که برای حفظ قرآن خردسالان نیازمند وجود مدارس قرآن هستیم، افزود: در حال حاضر نونهالان به دلیل عدم همکاری آموزش وپرورش ویا حوزه و دانشگاه، میان تحصیل علم و حفظ قرآن باید یک گزینه را انتخاب کنند.
وی یادآور شد: حفظ قرآن در فهم و اثرگذار کردن قرائت آن بسیار مؤثر است. البته در روند حفظ، نباید از هدف اصلی آن که انس با قرآن است منحرف شد.
عضو شورای عالی قرآن کشور با اشاره به تدوین سند چشم انداز فعالیت های قرآنی در این شورا، یادآور شد: در آغاز انقلاب، تعداد حافظان قرآن به تعداد انگشتان دست بود اما اکنون حداقل پنج هزار حافظ و بیش از 5هزار خانه ومؤسسه قرآنی در کشور وجود دارد./930/پ201/ب5