ادبیات جنگ ادبیات امید است
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از حوزه هنری، مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری کشور، در نشست تخصصی ادبیات پایداری که به همت حوزه هنری اردبیل برگزار شد، بیان کرد: ادبیات از جمله موضوعاتی است که در سایه جنگها متاثر شده و تغییر مییابد.
وی با اذعان به توجه ویژه کشورها به ادبیات جنگ افزود: میتوان نمونه این تاکیدات را در اتحادیه نویسندگان مسکو مشاهده کرد.
مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری کشور ویژگی شاخص ادبیات دفاعی و جنگ را مردمی بودن آن میداند و معتقد است نقطه کلیدی این ادبیات با وجود اشاره گسترده به نابودی و ویرانی توجه به نقطه امید است.
سرهنگی با بیان اینکه این نقطه امید را نباید در ادبیات پایداری از دست بدهیم، اضافه کرد: امروز کشور صاحب ادبیاتی است که به قیمت گران و خون شهدا حاصل شده است و باید در حفاظت از این میراث تلاش کند.
وی در ترسیم سه ضلع ادبیات پایداری ادامه داد: این سه ضلع شامل خاطرات عراقیها، خاطرات اسرا و آزادگان و خاطرات رزمندگان است که در هر سه حوزه باید بشناسیم و بشناسانیم.
چهره برجسته هنر انقلاب اسلامی این شکل از شناخت را ضروری میداند و معتقد است در سایه این آگاهی میتوانیم به ناملایمات چیره شده و درسهای لازم را از دفاع و جنگ بگیریم.
مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری کشور با ذکر مثالی به داستانهای قابل توجه از زبان فرماندهان عراقی اشاره کرد و گفت: نظامیان عراقی در ایران 65 عنوان کتاب نوشتند و رفتند و این نشان میدهد باید نگاه عمیق تری به ادبیات دفاعی داشت.
این مسؤول با بیان اینکه در فتح خرمشهر داستانهای عجیبی از سوی همین فرماندهان عنوان میشد، اضافه کرد: اینکه یکی از افسران عراقی گفته است در 19 ماه حضور در خرمشهر یک شب راحت نخوابیده نکات قابل توجه دفاع مقدس است.
وی با بیان اینکه نباید از خاطرات فرماندهان عراقی غافل شد اضافه کرد: بنده حتی با برخی از این فرماندهان رفت و آمد برقرار کردم و احساس نکردم کسی که در مقابل من ایستاده دشمن است.
سرهنگی معتقد است جنگ هم به عراقیها و هم ایرانیها تحمیل شده و برخی عراقیها متوجه شدند که آلت دست دیگران هستند و برخی هیچگاه متوجه نشدند.
مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری کشور با اشاره به اعجازها و رویدادهای قابل توجه جنگ افزود: کارشناسان بسیاری از استحکامات دفاعی عراقیها دیدن کردند و گفته بودند خرمشهر برای ابد از آن عراقیها خواهد بود.
وی افزود: در روز اول جنگ 192 هواپیما به آسمان ایران اعزام شدند که فقط یک مورد سرنگون شد و روز بعد ایران 140 هواپیما اعزام کرد که این تعداد هواپیما دشمن را شگفت زده کرده بود.
سرهنگی با تاکید به اینکه در نهایت بر خلاف نظر دشمنان خرمشهر آزاد شد، اضافه کرد: آزادی خرمشهر حیثیتی برای صدام باقی نگذاشت.
به گفته این مسئول ما شاهد سالگرد آزاد سازی خرمشهری هستیم که عراقیها گفته بودند اگر ایرانیها خرمشهر را میخواهند بروند کره ماه و این پیروزی در ادبیات دفاعی باید تبلور یافته و بازگو شود.
این محقق و پژوهشگر معتقد است امروز ادبیات دفاع مقدس یک دارایی و ثروت ملی است و باید نویسندگان به این ثروت ملی چیزی بیفزایند و آن را حفاظت کنند.
وی در عین حال به نقش زنان در ادبیات دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: به عقیده بنده زمانی که جنگ طولانی میشود مقاومت مردان در سایه استقامت زنان شکل میگیرد. این مادران بودند که ایستادند و صدام از مادران ایرانی شکست خورد و همینها موجب شده است ادبیات دفاع مقدس به قیمت گران حاصل شود./998/د101/ی