دومین اجلاسیه اساتید مراکز تخصصی حوزه علمیه برگزار شد
به گزار خبرنگار خبرگزاری رسا، دومین اجلاسیه اساتید مراکز تخصصی حوزه علمیه قم با حضور شخصیت های برجسته حوزوی و با موضوع راهکارهای ارتقا تخصص در حوزه های علمیه شنبه شب در سالن اجتماعات مدرسه دارالشفا برگزار شد.
بر اساس این گزارش، در این جلاسیه حضرت آیت الله جوادی آملی، آیات سید محمد غروی، احمد بهشتی، سید هاشم حسینی بوشهری، معاونت های حوزه های علمیه و جمعی دیگر از مدیران حوزوی حضور داشتند.
در ابتدای مراسم حجت الاسلام مجتبی کلباسی مدیر مراکز تخصصی حوزه علمیه گفت: همراهی شورای عالی و مدیر حوزه سبب شد تا در سال تحصیلی جاری گامی برای ارتقای مدیریت مراکز تخصصی برداشته شود، جایگاه مدیریت مراکز ارتقا پیدا کرده و مدیریت مستقلی زیر نظر مدیر حوزه های علمیه تشکیل شد.
وی با بیان این که با هفکری و همراهی می توان گام هایی برای ارتقای مراکز تخصصی برداشت، اظهار داشت: امروز از اوجب واجبات برای معرفی اسلام، قرآن، معارف دین و دفاع از مکتب اهل بیت(ع) وجود این مراکز و دایر بودن موضوعات گوناگون است.
حجت الاسلام کلباسی ادامه داد: حضور 700 نفر از طلاب حوزه علمیه در مراکز تخصصی نقطه امیدی است که باید پر رنگ تر شود، با ارتقا علمی و کمی و کیفی مراکز تخصصی می توانیم نیاز ضروری و حیاتی عالم اسلام و تشنگان معارف قرآن و اسلام را بر طرف کنیم.
وی عنوان کرد: در حال حاضر 50 مرکز در کشور فعالیت تخصصی انجام می دهند اما حقیقت این است که نسبت نیاز امروز با تعداد مراکز تخصصی نسبت نا مناسبی است، متأسفانه تعداد رشته ها و افرادی که در آن تحصیل می کنند کم است.
سپس حجت الاسلام مسعود آذربایجانی مدیر مرکز تخصصی اخلاق حوزه علمیه به نمایندگی از اساتید حاضر پیشنهاداتی را در زمینه ارتقا تخصص در حوزه های علمیه ارائه کرد و گفت: تخصصی کردن علوم امری عقلایی در دنیا به شمار می رود.
وی با بیان این که تسریع در اعطای مجوز دائم به مراکز تخصصی دارای شرایط سبب تقویت جایگاه این مراکز می شود، اظهار داشت: ایجاد مراکز تخصصی در رشته های مورد نیاز جامعه علمی و اجرایی کشور همانند طب، مدیریت و اقتصاد اسلامی و معرفی مراکز تخصصی حوزه های به عنوان مجموعه های مورد اعتماد حوزه در موضوعات تخصصی برای رفع نیاز و پاسخ به سؤالات نهادهای گوناگون علمی و فرهنگی کشور از دیگر عوامل تقویت کننده است.
مدیر مرکز تخصصی اخلاق حوزه علمیه با اشاره به فرایند پایان نامه نویسی در حوزه علمیه خاطرنشان کرد: فرایندی که در حال حاضر در حوزه علمیه وجود دارد یکی از مانع جدی پر رونق شدن مراکز تخصصی است، باید به سمت تخصصی شدن پایان نامه ها حرکت کنیم.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی رییس ستاد اقامه نماز کشور کشور با بیان این که خوشبختانه مسائل قرآن و تفسیری راه افتاده است، اظهار داشت: با وجود این که حرکت آغاز شده اما فاصله تا نقطه مطلوب بسیار است، باید برنامه هایی تدارک دیده شود تا طلابی که سال ها در حوزه علمیه هستند دوره های تفسیری را مسلط باشند.
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی با این که همه طلاب باید دوره روش نماز را آموزش ببینند، اظهار داشت: امروز افراد مذهبی نیز نمی توانند فرزندان خود را به راحتی تربیت کنند، طلاب باید روش های دعوت به نماز را فرا گیرند.
وی با اشاره به شیوه های ارائه تفسیر عنوان کرد: اگر در تفسیر و بیان احکام نقل قول های بسیار بیان شود مردم گیج خواهند شد، همه حتی استاد درس خارج حوزه علمیه باید دوره بیان احکام را آموزش ببینند؛ در فراگیری این گونه مسائل خجالت معنا ندارد.
رییس ستاد اقامه نماز کشور خاطرنشان کرد: تفسیر آغازین باید موردی باشد و از آیات باید اصولی استخراج شود که مصرف برای مردم داشته باشد به عنوان مثال قرآن می فرماید ابراهیم به عمویش گفت چرا بت می پرستی می توان اصولی همانند این که در اصلاح و ارشاد سن شرط نیست، در اصلاح و ارشاد باید از خود شروع کرد، اگر از آیه ها اصل خارج شود شیرین خواهد شد.
وی با بیان این که مردم عاشق معارف اسلام هستند، گفت: طلاب و عالمان دینی باید برای فکر و ذهن جامعه خوراک دینی بپزند، آیات قرآن کریم و روایات ائمه طاهرین(ع) در تمامی زمینه ها سخن برای گفتن دارد.
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی افزود: اگر زیبایی اسلام برای مردم و جامعه تبیین شود مردم از تمایل به دیگر ادیان و فرقه ها دست می کشند؛ این که خداوند می فرماید انسان باید در قرآن تدبر کند به دلیل این است که هر انسانی می تواند زوایای جدیدی از آیات را کشف کند.
وی با تأکید بر راه اندازی نهضت تفسیری ادامه داد: آیات قرآن کریم باید با مصداق روز به مردم ارائه شود، در بیان تفسیر نیز نباید اطاله وقت کرد؛ تفسیرها باید کوتاه و کاربردی باشد تا مردم نهایت استفاده را ببرند.
سپس آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه در سخنانی کوتاه با تبریک اعیاد شعبانیه گفت: در روایات آمده است که موجودات عالم برای معلمان خیر استغفار می کنند؛ آنچه به عنوان جمع بندی اساتید مراکز تخصصی بیان شد در دستور کار قرار می گیرد.
در ادامه حضرت آیت الله عبد الله جوادی آملی استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با بیان این که نخست باید به عقل و علم جامعه و مردم توجه شود، اظهار داشت: پس از علم و عقل باید به سراغ عمل که علم و داد است رفت، مگر عمل رهبری جامعه را بر عهده دارد؛ عمل از عقل نشأت می گیرد.
وی ادامه داد: دست الهی حضرت ولیعصر(عج) نخست علم و عقل مردم را افزایش می دهد سپس به عدل و داد که عمل است توجه می کنند، اگر ملتی در مدار عدل و انصاف حرکت می کند بعد از آن است که جهل و سفاهت از بین می رود.
حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که عالم و غیر عالم یکسان نیستند، ابراز داشت: این مسأله در بعد مثبت و منفی جاری می شود، در بعد منفی اگر عالم بیراهه رفت گناهش بیشتر است، در بعد مثبت نیز اگر عالم در راه خیر باشد فیضش بیشتر خواهد بود از همین رو برابر نیستند.
وی عنوان کرد: از علما و عقلا کاری ساخته نیست، اگر قرار است جهان دگرگون شود و حضرت صاحب ظهور کنند قرآن راه نشان داده است، آن جا که امری عادی وجود دارد می توان به علما رجوع کرد اما اگر کار مهم و امام زمانی است باید به قوم عالم و عاقل مراجعه کرد.
مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به مفهوم قوم عاقل و قوم عالم خاطر نشان کرد: قوم عالم به معنای قائم به علم و قوم عاقل به معنای قائم به عقل است، مجتهد مسلم فروزان قائم به عقل است، آن مجتهد خود جوش قائم به علم است و دیگران عالم هستند.
وی اضافه کرد: از قوم عالم و قوم عاقل کار اساسی بر می آید، قرآن همه را به عدل دعوت کرده است اما حل مشکلات از عادل بر نمی آید، از قائم به قسط کار سخته می شود، اگر کسی در منصب قضا قرار دارد نه تنها از عادل کار ساخته نیست بلکه قائم به قسط نیز نمی تواند کاری بکند، قاضی باید قوام به قسط باشد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با بیان این که امام زمان(عج) برای ظهور نخست کادرسازی می کنند، گفت: اساتید مسؤولان کادر رسمی ولیعصر(عج) در مراکز تخصصی هستند، از همین رو باید وظیفه خود را به خوبی شناخته و به آن جامه عمل بپوشانند.
حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که لازم است از منابع مبانی گرفته شود و از مبانی فروعات را استخراج کنیم، ابراز داشت: جهان کنونی نه حرفی برای گفتن دارد و نه دارای سخنی عالمانه است، کشورهای استکباری و سازمان ها مدعی حقوق بشر همانند سازمان ملل و شورای امنیت ابتر هستند.
مفسر برجسته درس خارج حوزه علمیه خاطرنشان کرد: عدل به معنای قرار دادن هر چیزی در جای خودش است اما جای اشیا و اشخاص کجاست، غرب با تفکر اومانیسمی خود می گوید من جای افراد و اشیا را مشخص کند؛ غرب به جای این تفکرات باید بگوید انسان خلیفه خداوند است و باید سخن او را بفهمد و عمل کند.
وی اضافه کرد: متأسفانه غرب خلافت را به تفکر اومانیسمی تبدیل کرده و به جای این که بگوید انسان جانشین الله است می گوید جایگزین خداوند است، اگر انسان از آغاز منقطع باشد و مرگ را به جای از پوست در آمدن پوسیدن دانست تمام دیدگاه او در محدوده دنیا خواهد بود.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با بیان این که متخصصان باید منابع را به خوبی بشناسند، گفت: این افراد باید مبانی را از منابع بگیرند، و از مبنای فروعات را استخراج کنند؛ اساتید رشته تخصصی باید مبانی غنی و قوی دینی را از منابع به عنوان شمش طلا استخراج کنند و سپس آن رادر اختیار انگشتر ساز قرار دهند.
وی افزود: علوم قرآنی در قرآن شناسی منحصر و پیاده نمی شود، امروزه در نظام اسلامی و به برکت انقلاب به رهبری امام راحل جهان منتظر دریافت معارف از اساتید رشته های تخصصی است، متخصصان و متفکران شرق و غرب منتظر هستند تا ببینند که ایران چه حرفی برای گفتن دارد.
وی ادامه داد: این که رهبر معظم انقلاب و مراجع تقلید فتوا می دهند که استفاده و ساخت بمب های اتمی حرام است مبنای قرآنی دارد، کل جهان در اختیار داوود و سلیمان بود آیا آن ها از این قدرت برای ساخت سلاح های کشتار جمعی و قتل مظلومان استفاده کردند؛ حضرت داوود با قدرت الهی خود برای مردم زره ساخت تا کشته نشوند.
مفسر برجسته قرآن کریم با بیان این که جهان را با کشتار نمی توان اداره کرد، ابراز داشت: بارها به مسؤولانی که آمدند گفتیم به جناب جان کری بگویید اگر قدتان بلند است به دلیل ایستاد بر 70 میلیون قبر است، آمریکا در جنگ های جهانی اول و دوم حداقل هفتاد میلیون انسان را کشته است.
وی عنوان کرد: آمریکا هیچگاه علم، تمدن و فرهنگ نیاورده است، این کشور فقط با غارت و کشتار کار خود را به پیش می برد؛ آمریکا دارای تمدن نیست این کشور در حد روستا نشینان نیز نبوده است، تمام پیشرفت های آمریکا به دلیل وجود دانشمندان ایرانی در آن کشور است.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه خاطرنشان کرد: قرآن روش حکومت داری و سیاست را بیان کرده است، عالم برای یک روستا و شهر خوب است اما مشکلات کشور را قائمان به علم و عقل می توانند حل کنند؛ برخی از افراد گروه خونشان فهم و اجتهاد است می تواند در روز حساس و خطر حرف اساسی بزند و راه نشان دهد، امام راحل از این دسته بودند.
وی اضافه کرد: رشته قرآن تنها علوم قرآنی نیست بلکه شامل آسمان شناسی، معرفت شناسی، زمین شناسی، ریاضی، کلام، فلسفه، عرفان نظری و عرفان شهودی می شود، امروزه طلاب و اساتید مسؤول هستند و افزون براین که مردم را به سوی عدل می برند باید آن ها را به عقل، علم و اجتهاد دعوت کنند.
حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که بین اومانیسم و خلافت باید فرق گذاشته شود، گفت: فرق عمیقی بین جانشین شدن انسان نسبت به خداوند و جایگزین شدن وجود دارد، کرامت انسان را خداوند امضا کرده است؛ اگر انسان کرامت خود را در کنار خلافت ندانست تازیانه اولئک کالانعام آن را تعقیب می کند چون نان خلافت را می خورد و سخنان اومانیسمی می گوید.
وی افزود: پس از آن که درب غدیر را بستند و سقیفه را باز کردند به علما گفتند که فتوا دهید که نمی فهمید این درد کم نیست، خطر باز کردن در سقیفه فقط گرفتن حق حکومت از امام علی(ع) نبود بلکه عقل جامعه را از انسان ها گرفتند.
مفسر برجسته قرآن کریم با بیان این که استعمار بشر را مجبور می کند تا بگوید که نمی فهمد، اظهار داشت: زمانی که فهم بشر از آن گرفته شود استعمار و استکبار همه کاری می تواند بکند؛ فدک یعنی ولایت و حکومت حق اهل بیت(ع) است.
وی با تأکید بر این که نباید نهال فروشی کرد، ادامه داد: زمانی که انسان مقداری در مسیر عالمیت جان گرفت نباید وارد در امام جمعه شدن و قضاوت شود البته این کارها نیز واجب کفایی است اما اگر خداوند به کسی استعداد خاص و برتر داد حیف است که آن را هدر بدهد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه با اگر کسی دارای استعداد برتر است در برابر این نعمت مسؤول است، ابراز داشت: کسی که استعداد برتر دارد نباید با قبول سمت ها و کارها آن را هدر دهد؛ اساتید باید حوزه علمیه را حفظ کنند.
وی عنوان کرد: تمام نیازهای شرق و غرب باید به وسیله طلاب و معارف ناب اسلام حل شود، در سایه رشته های نخصصی رشته های عمومی نیز سامان پیدا می کند؛ اساتید باید حوزه پر بار را پر بار تر کنند، جامعه اسلامی در سایه خدمات علمی حوزه به صلاح و سعادت می رسد.
در پایان برنامه نیز با حضور حضرت آیت الله جوادی آملی، آیت الله حسینی بوشهری، آیت الله غروی و آیت الله بهشتی از حجج اسلام عبد الکریم بهجت پور، محمد رضا جباری و محمد امین بالادستیان به عنوان اساتید برتر تقدیر شد./1323/پ203/ی