فعالیتهای فرهنگی مردمی؛ دغدغه متولیان مسجد مقدس جمکران
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی مسجد مقدس جمکران، حسن جمکرانی عالم و فقیه نبود، حاکم و ثروتمند هم نبود. یکی از اهالی ساده و عامی قم بود که البته به صلاح و تدین و تقوا شهرت داشت. اما از میان همه بزرگان و مشاهیر وقت، از سوی امام زمانش برای اجرای وظیفهای سترگ انتخاب شد و نخستین سنگبنای یک پایگاه را گذاشت و مأمور شد تا مردم را به اینجا فرابخواند و از آنها استقبال کند. جمکران نامی آشنا برای دلدادگان امام حی(عج) در جهان است و سالانه 20 میلیون نفر برای تجدید بیعت با تنها ذخیره الهی بر زمین به آن مشرف میشوند. گفتوگویی انجام دادیم با حجتالاسلام «عباس ابراهیمی» معاون فرهنگی مسجد جمکران که میخوانید.
در فعالیتهای فرهنگی جمکران بر مردمی بودن تأکید میشود. علت این تأکید چیست؟
حضرت خطاب به حسن مثله جمکرانی میفرمایند «هر کس این دو رکعت را در این مسجد بخواند، گویا در کعبه نماز گزارده است.» این بخشی از فرمان امام زمان(عج) برای احداث مسجد مقدس جمکران است که پرده از حقیقتی شگرف و مقدس برمیدارد. به راستی چه تناسب و شباهتی میان این دو وجود دارد؟ آن یکی نخستین مسجد ساختهشده در زمین که نخستین پیامبران مباشر و کارگزار تأسیس و تعمیر و توسعهاش بودهاند و این یکی آخرین مسجد بنا شده بر اساس فرمان مستقیم امام معصوم(ع) خطاب به فردی عامی.
ابراهیم خلیل و فرزندش اسماعیل که کار ساخت خانه کعبه را به پایان میبرند، فرمان الهی میرسد: «مردم را به حج فرا بخوان تا پیاده یا سوار بر شتران چابک، از هر راه دوری به سوی تو آیند». پس این خانه ساخته شده تا مردم در آن گرد آیند و امامشان را دریابند و فرقی نمیکند که نزدیک باشند یا دور و سوار باشند یا پیاده و البته وظیفه شیخ پیامبران آن است که به ایشان آب بنوشاند و از آسایششان مطمئن شود. شاید آن تناسب و شباهت را بشود در همین کلمه جستوجو کرد: «مردم». مردم محور هر دو ماجرایند و تا ایشان نباشند و حاضر نشوند و مشارکت نکنند، کار به سرانجام نمیرسد. مردمی بودن مهمترین ویژگی حرکتهای اسلامی است. نهضت اصیل اسلام از ابتدای هبوط انسان بر زمین تاکنون جز با حضور مردم ادامه نیافته است و هرجا ایشان به میدان نیامدهاند، نامدارترین مصلحان و خیرخواهان تاریخ نیزکاری از پیش نبردهاند.
نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و محمد(علیهمالسلام) و جانشینانشان همه کوشیدهاند تا مردم را به صحنه آورند و همه توانشان را در این راه به کار گرفتهاند. شاید به همین دلیل است که نهاد مسجد مهمترین کانون تحولات جامعه مسلمان است و هیچ تحولی در آن رخ نمیدهد؛ مگر به گونهای با این نهاد پیوند خورده باشد. مسجد جمکران آخرین حلقه این زنجیر است و گویا اینبار مردم آنقدر رشد وترقی کرده بودند که خود متکفل ساخت این پایگاه شدند و اداره آن را به دست گرفتند.
اهتمام تولیت مسجد جمکران و مجموعه خدمتگزاران بهویژه در معاونت فرهنگی باتوجه به تأکیدات ومنویات مقام معظم رهبری در احکام صادره برای تولیتهای این مکان نیز خود ناظر به حفظ و ارتقای محور مردمی بودن آن است و امروز در تمام برنامهها و فعالیتها شاهد حضور و مشارکت جدی مردم هستیم.
فعالیتهای فرهنگی در مسجد جمکران با چه رویکردی صورت میگیرد؟
خادمان معاونت فرهنگی مسجد جمکران با افتخار همجواری کریمه اهلبیت حضرت فاطمه معصومه(س) و بهرهمندی از ظرفیتهای ارزشمند حوزه علمیه قم، با رویکردی مردمی در تلاشند تا فضایی مناسب برای ترویج، تبیین و تعمیق مفاهیم قرآن کریم، سیره اهلبیت(ع) تکالیف شرعی و دینی و معارف مهدوی در میان نمازگزاران معزز و مشتاقان این مسجد فراهم کنند و در راه نیل به این آرمان، همه همت خود را به کار میگیرند. معاونت فرهنگی ضمن تلاش برای ارتقای سطح فعالیتها و خدمات فرهنگی در قالب برگزاری محافل انس با قرآن کریم، ذکر مدایح و مراثی اهل بیت(ع) جلسات وعظ و خطابه، پرسش و پاسخ، تصحیح قرائت و آموزش نماز، همایش، نشست و نمایشگاههای علمی و فرهنگی، مراسم ادعیه و مناجات (توسل، ندبه، کمیل، آلیاسین، سمات و مانند آن)، حلقههای معرفت و سایر ظرفیتهای مشابه، زمینهای را مهیا کند تا نمازگزاران و زائران این مکان با معارف اسلامی و بهویژه معرفت ویژه به امام زمان(ع) آشنا شوند. قابل ذکر است ضمن حضور ارزشمند و قابل توجه مردم بهعنوان مخاطبان و بهرهبرداران، مردم در اجرای برنامهها نیز مشارکت جدی دارند و ما شاهد حضور پرنشاط گروههای مردمی هستیم.
در حوزه قرآن و عترت مسجد جمکران چه برنامههایی را در دست اجرا دارد؟
گروه هدف ما در فعالیتهای قرآنی متنوع دیده شدهاند که شامل کودکان، نوجوانان، جوانان، بانوان و نخبگان میشود و برای همه آنها برنامه ویژه داریم. در واقع مسجد جمکران به دنبال ایجاد بستری برای نهادهای فرهنگی است که به این مکان آمده و فعالیت خود را گسترش دهند زیرا در طول هفته شاهد حضور زائران بسیاری در این مکان هستیم که باید از این موقعیت استفاده و تلاش کنیم تا سطح مباحث دینی و اعتقادی و همچنین فرهنگی را در مخاطبان مسجد ارتقا دهیم./1323/د101/ف