ضرورت نهادینه شدن روحیه عذرخواهی و عذرپذیری
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران پنج شنبه شب در صحن جامع حرم مطهر رضوی با تأکید بر نهادینه شدن روحیه عذرخواهی و عذرپذیری در افراد اظهار کرد: عذرخواهی و عذرپذیری سطح فکری و اخلاقی جامعه را بالا می برد و از بروز خطای مجدد پیشگیری می کند.
وی با بیان این که اعتراف به اشتباه دون شأن انسانیت نیست، تصریح کرد: امام خامنه ای درباره تنظیم و تحدید نسل بود که فرمودند باید از سال 1370 جلوی آن گرفته می شد، همه کسانی که در این عرصه کوتاهی کرده اند باید استغفار کنند و خود ایشان نیز با شهامت گفتند «استغفرالله ربی و اتوب الیه» در صورتی که شخص ایشان هیچ گونه دخالتی در تحدید نسل نداشتند بلکه عکس این موضوع را تشویق می کردند.
عذرخواهی ارزش است
امام جمعه موقت تهران تأکید کرد: عذرخواهی به عنوان یک ارزش باید در زندگی اجتماعی نهادینه شود، که لازم است به پنج نکته در این خصوص توجه شود؛ اول این که سعی شود فرد کارش را درست و قانونی انجام دهد که نیاز به عذرخواهی نباشد، روایت است از امام علی(ع) که مؤمن بد انجام نمی دهد و نیاز به عذرخواهی ندارد. اما کسی که پایپند دین و قانون نیست پشت سرهم خطا و رفتار نادرست دارد و دائم معذرت خواهی می کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: دوم وقتی متوجه اشتباه شدی، عذرخواهی کن براساس فرموده حضرت علی(ع) در غررالحکم این نشانه عقل و خردورزی است، مفهومش این است رفتار کسی که لجبازی می کند و تأکید و اصرار بر کار غلطتش دارد، ناخردورزانه است و خلل وارد می کند.
وی تصریح کرد: زن و شوهر در زندگی اگر بر خطای خود اصرار بورزند، این اصرار آن ها منجر به اختلافات خانوادگی و گاهی طلاق می شود، براساس آمار طلاقی که از مسؤولان مربوطه دارم در هر پنج ازدواج یک طلاق داریم و در برخی شهرها نیز هر در چهار ازدواج یکی منجر به طلاق می شود.
آیت الله خاتمی با اشاره به این که بیش از 15 عامل می توان برای این جدایی ها یافت که یکی از آن عوامل اصرار بر خطا است، ابراز کرد: گاهی سرمنشأ آن یک عصبانیت جزئی است؛ نشان خرد این است که جلوی دعواها گرفته شود و قرار نیست به محض عصبانی شدن فرد هر چه خواست بر زبان جاری کند، از نشانه های مؤمن این است که خودش را کنترل کند.
عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت خاطرنشان کرد: دلیل سفارش و تأکیدهای ائمه اطهار(ع) بر عذرخواهی این است که می خواهند زندگی ها با صفا بماند.
عذرنپذیری ضد ارزش است
وی افزود: مسؤولان، رییس و رؤسای مجلس نیز توجه کنند که بلافاصله با خطاهای دیگران برخورد نکنند، باید سخن و عذرشان را شنید سپس حکم صادر کرد، اگر عذر به جا و موجه بود از طریق قانون حل شود قرار است باهم زندگی اجتماعی داشته باشیم، مشکل برای همه پیش می آید برای رییس هم مشکل پیش می آید.
آیت الله خاتمی با تأکید بر این که عذرپذیری نیز به میزان عذرخواهی حائز اهمیت است، گفت: امام علی(ع) در این باره فرموده اند: «عذرپذیر باشی با همه صمیمی می شوی»، هم چنین امام سجاد(ع) فرموده اند: «هرکس عذرخواهی کرد بپذیر حتی اگر بدانی خطا است» هم چنین امام علی (ع) سفارش کرده اند: عذر برادر دینی ات را بپذیر، حتی اگر دیدی کسی زبانش بند آمد و نتوانست عذرخواهی کند برایش عذری بتراش، این یعنی کرامت و بزرگواری.
وی با اشاره به این که آدم های کینه جو حاضر به گذشت نیستند، ابراز کرد: امام سجاد(ع) عذرناپذیری را ضد ارزش می داند، آبرویی که خداوند به شما داده آن را در راه خدا خرج کنید خدا این آبرو را زیاد می کند، نگذارید مظلوم تنها باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: سبک زندگی اجتماعی این است که باهم زندگی کنیم، نقاط قوت و ضعف خود را بشناسیم، در عرصه خانوادگی تأکید بیشتری بر عذر خواهی و عذرپذیری شده است که باید نهادینه شود زیرا جامعه ترکیب یافته از واحدهای کوچک خانواده است، دینی زندگی کنیم، با آیین نامه دین خیر دنیا و آخرت را می بینیم./1308/پ202/ی