۱۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۲
کد خبر: ۲۷۸۷۵۸
به مناسبت 16 مرداد سالروز فتح اندلس به دست مسلمانان؛

بار دیگر حقیقت اندیشه اسلام اندلس هستی را فتح خواهد کرد

خبرگزاری رسا ـ در مرور تاریخ اسلام در قرن اول هجری، به رویدادی می‌رسیم که نشانه‌ای از ثمره جهاد و مقاومت و نمادی از وصال پیروزی و طنینی از غریو عظمت در آوردگاه مصاف با دشمنان آسمان بوده است؛ فتح غرورآمیز اندلس به دست مسلمانان.
قرآن کريم
 
به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا، مرور تاریخ از متن و بطن وقایع سترگ و از خلال رویدادهای بزرگ همواره گویا و جویای این حقیقت است که سلاح ایمان و منطق عشق و امید و عصاره حق‌جویی و آرمان‌خواهی همواره و همیشه بر همه موانع به ظاهر عظیم غلبه کرده و بر فراز تاریخ بشریت و انسانیت، این پرچم عبودیت و ایستادگی بوده است که به وصال پیروزی نایل گردیده و نام عاشقان و سرسپردگان حقیقت را بر چکاد تاریخ بر فراز و در تلألو، به درخشندگی هر چه تمام‌تر جاودانه نموده است.
 
 
مرور تاریخ و نشانه‌های روشن رهایی و آزادی
 
در مرور تاریخ اسلام در قرن اول هجری، به رویدادی می‌رسیم که نشانه‌ای از ثمره جهاد و مقاومت و نمادی از وصال پیروزی و طنینی از غریو عظمت در آوردگاه مصاف با دشمنان آسمان بوده است؛ فتح غرور آمیز اندلس به دست مسلمانان.
 
 
 
 
رویدادی که برای همیشه تاریخ در یادها ماند و علامتی شد برای مقاومت و رادمردی؛ و نشانه‌ای بر عشق و شور و شعور؛ «فتح اندلس به دست مسلمانان».
 
آری، فتح اندلس را باید نه به عنوان یک ثمره جنگی و رخدادی در قالب غلبه سلاح و جنگ آوری، بلکه زمینه‌ای برای روییدن نهال فهم و خرد جمعی و سر تعظیم فرود آوردن در برابر خورشید شکوه حق در شب دیجور ظلمانی جهل و ستم دانست که ورا و فرای سلاح و نبرد ظاهری، این سیطره بر دل‌ها و شعاع نورانیت اصالت و حقیقت بود که در آن میدان بزرگ، به ثمره‌ای همچون پیروزی و نتیجه‌ای همچون برافراشته شدن پرچم اسلام در بلاد اندلس منجر و نتهی شد.
 
 
فتحی نه با زور سلاح که با قدرت منطق و شمیم زیبایی
 
آری؛ در چنین روزی در سال 714 میلادی اسپانیا به دست اعراب مسلمان فتح شد.
 
اسپانیا یا همان اندلس که به نوعی دروازه ورود به اروپا در قرن اول هجری محسوب می شد در اواخر قرن اول هجرى توسط اعراب مسلمان و بربرهاى مسلمان شمال افریقا و در حقیقت با تابش نور حقیقت و زیبایی اصیل آموزه های اسلام به سیطره درآمد.
 
آری، در چنین روزی سپاهیان اسلام، آنگاه که با کوله‌باری از نور و دستاوردی از شور و شعور وارد سرزمین اندلس شدند و طنین رهایی و مجد و کرامت حقیقی انسان را برای مردمان آن سامان به سوغات آوردند؛ نقطه‌ای مشعشع و برگی زرین بر کارنامه افتخارات اسلام و مسلمین در طول تاریخ پرافتخار دین مبین ثبت و ضبط کردند.
 
 
 
 
کجاست طارق امروز سپاه اسلام بر فراز کوه اقتدار
 
نام «طارق بن زیاد»، سردار آفریقایی تبار، به عنوان فرمانده این سپاه و طلایه‌دار این پیرزوی تاریخی آن‌گاه که در افق دریای مدیترانه ایستاده است و به یاد می‌آورد که هنوز مدت کمی از سال‌های سال بردگی او و هم‌قطاران و هم‌نسلان سیاه پوستش می‌گذرد و اینک این او و یاران با ایمان و پرصلابتش است که در پناه اسلام عزیز و در زیر چتر معنویت و آموزه‌های باطراوتش به بزرگی و مجد و عظمت و بر فراز قله بندگی ایستاده است.
 
900 مرد دلاور و جنگ آور در کنار طارق به سوی تنگه می‌رانند و طارق برای سپاهیان مسلمان این چنین می‌گوید: «اینک کشتی‌ها را در هم بشکنید و شمشیرهایتان را آماده کنید. همانا اکنون هنگام جنگیدن و دندان بر دندان ساییدن است. باشد که پس از این، فتح و پیروزی را در آغوش بکشید.»
 
 
اندلس و عبور از مرز جهالت و رسیدن به دریای عظمت و شوکت
 
و این‌گونه بود که اندلس به مثابه تنگه قدرت و مسیر عبور از مرز اهمیت و ورود به بازار اروپا و به عنوان دروازه حرکت به سمت موفقیت و توسعه جامعه جهانی آن روز زیر گام‌های محکم و ایمان پولادین مردان طارق و مسلمانان غیور و رشید، فرش افتخار پهن نمود و تاریخ این‌بار هم به توسط مردان خدا فتحی دیگر را تجربه نمود.
 
«لاین پل» مستشرق انگلیسى مى‏نویسد: اسپانیا هشت قرن در دست مسلمانان بود و نور تمدن آن، اروپا را نورانى ساخته بود و دشت‏هاى سوزان این سرزمین در اثر کوشش ملت فاتح، آباد گردید و شهرهاى با عظمتى را در این وادى بزرگ به وجود آوردند.
 
 
 
 
علوم و ادب و صنعت فقط در همین سرزمین اروپایى رونق داشت و از همین رهگذر بود که علوم ریاضى، فلکى گیاه‏شناسى تاریخ، فلسفه و قانون‏گذارى، تنها در اسپانیاى اسلامى تکمیل شده و نتیجه داده بود.
 
اما «مارتینز مونتابث» مستشرق اسپانیایى در بیانی تابناک و تکان دهنده می‌گوید: اگر حاکمیت هشت قرنه‏ اسلام بر اسپانیا نبود، هرگز این کشور وارد گردونه‏ تاریخ تمدن نمى‏شد. این دوره، در حالى که اروپاى همسایه، اسیر تیرگى جهل و عقب ماندگى بود، روشنایى خرد و فرهنگ را به آن‏جا منتقل کرد.
 
آنچه به فتح اندلس به دست سپاه اسلام انجامید، نه زور بازو و قدرت سلاح و جنگ آوری که علم آوری و خردورزی بود و این تحفه معنوی و آسمانی آنچنان در دول و روح مردمان آن سامان نضج یافت و قد کشید که دل و جان باختند و با ایمان و عشق و دلپذیری، اسلام آوردند.
 
 
 
 
و این در حالی بود و اینان همان‌ها بودند که در اروپاى آن زمان و دوران، مبتلا و گرفتار در دوزخ مصائب فرهنگی و غرقاب تفتیش فکر و عقیده و در چنبره کسانی به اسارت رفته بودند که در مخالفت با مظاهر و بواطن تمدن از علم و فن و پیشرفت و خرد گرفته تا جدا نگهداشتن مردمان خویش از دنیای اندیشه و خلاقیت و آرامش و رفاه، نام آوران تاریخ شدند.
 
در حقیقت ورود اسلام به اندلس، همراه با رخدادهای فکری و اندیشگی بزرگ و دستاوردهای علمی و فکری به سزایی بود؛ زنان از تسخیر و سیطره دگماتیسم و گرفتاری در زندان جهالت و ارتجاع بیرون آمدند و زیر تابش نور خورشید اسلام و معنویت و خرد منبعث از آن، رشدی نو را تجربه کردند و از زمره بلندپایگاه و پیش آهنگان علم و فرهنگ و خرد شدند.
 
 
 
با ورود اسلام به اندلس، نشانه‌های روشن پیشرفت و عظمت و توسعه فکری و فرهنگی در آن سامان به حدی بود که مثلا در موضوع سواد آموزى در مدت یک سال در قرطبه، بیش از پانزده هزار جلد کتاب تألیف گشت و به دنبالش، صنعت چاپ نیز از بغداد به اندلس، رخ داد و این امر تسهیل شد.
 
در این باره، گفته‌های پروفسور «دالماس» استاد بیمارى‏هاى زنان دانشکده پزشکى شهر «مونت پلیه» بسیار شنیدنی است: «تمدن مسلمانان منحصر به فن معمارى و نقش و نگار ساختمان‏ها و مساجد پرشکوه نیست؛ بلکه شامل بسیارى از علوم و معارفى مى‏شود که اساس علوم جدید به ویژه علوم گیاه‏شناسى و پزشکى است.»
 
باری، مرور تاریخ از متن و بطن وقایع سترگ و از خلال رویدادهای بزرگ همواره گویا و جویای این حقیقت است که سلاح ایمان و منطق عشق و امید و عصاره حق جویی و آرمان خواهی همواره و همیشه بر همه موانع به ظاهر عظیم غلبه کرده و بر فراز تاریخ بشریت و انسانیت، این پرچم عبودیت و ایستادگی بوده است که به وصال پیروزی نایل گردیده است.
 
و فتح اندلس تنها یک نمونه و نماد از این کهکشان با شکوه عظمت و شوکت اسلام است که نام عاشقان و سرسپردگان حقیقت را بر چکاد تاریخ بر فراز و در تلألو، به درخشندگی هر چه تمام‌تر جاودانه نموده است.
 
و ما در مرور تاریخ اسلام در قرن اول هجری به رویدادی می‌رسیم همچون فتح اندلس که نشانه‌ای از ثمره جهاد و مقاومت و نمادی از وصال پیروزی و طنینی از غریو عظمت در آوردگاه مصاف با دشمنان آسمان بوده است.
 
و امروز هم پس از گذشت قرن‌ها، اندلس‌های عالم، منتظر شمیم دل افزای اسلام است تا با تابش نور معنویت و سیطره اندیشه دین مبین، به تسخیر حقیقت درآیند.
 
کجایند طارق‌های امروز جهان اسلام و سپاهیان دلاورشان که مردمان تشنه حقیقت جهان امروز را از شب دیجور غفلت و جهالت مدرن غربی برهانند و بر کشتی باشکوه خرد و حقیقت و شور و شعور اسلامی دعوت کنند.
 
محمدرضا محقق
 
/1327/703/ر
ارسال نظرات