به مناسبت 17 مرداد روز خبرنگار؛
منادیان آگاهی و آزادی در وادی معرفت و اندیشه/ مروری بر بیانات امام و رهبری درباره خبرنگاری
خبرگزاری رسا ـ عرصه خبر، نماد آگاهی بخشی و یادآوری و اطلاع رسانی است و این مسیر، آغازش با تلاش برای یافتن و پایانش با رهانیدن مخاطبان از بند جهل و ناآگاهی نسبت به موضوعی است که خبرنگار و نویسنده از برای تولید صحیح، منصفانه و عالمانه آن تلاش میکند.
به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا، «ن و القلم و مایسطرون»؛ اگر جز همین یک جمله و قسمی که حضرت باری تعالی بدان یاد کرده است در وادی قلم و میدان نوشتار، هیچ چیز دیگری نبود و بیان و بنان دیگری گفته و نوشته نشده بود، همین یک جمله کافی بود تا قدر و قیمت قلم و واژه و حرمت و اهمیت کلام و نوشتار بر همگان روشن گردد و در این میان، خبرنگاران به عنوان پیشقراولان این عرصه، وظیفهای بس خطیر و خبیر بر دوش دارند.
عرصه خبر، نماد آگاهی بخشی و یادآوری و اطلاع رسانی است و این مسیر، آغازش با تلاش برای یافتن و پایانش با رهانیدن دیگران -مخاطبان- از بند جهل و ناآگاهی نسبت به موضوع و مضمونی است که خبرنگار و نویسنده از برای تولید صحیح، منصفانه و عالمانه آن تلاش میکند و در این وادی از هیچ کوششی فروگذار نمینماید.
جهان امروز در حوزه خبر و رسانه، نسبت به ادوار گذشته، نو به نو تغییر کرده است و کارکردهای رسانه و به تبع آن نوع رویکردهای اهالی خبر هم تغییرهای شگرفی یافته است؛ اما آنچه تا همیشه ایام ثابت و لایتغیر خواهد بود، حقیقتی است که در پس این حرفه نهفته و آن جانمایه تلاشی صادقانه برای آگاهی بخشی و خبرآوری منصفانه و مبتنی بر حقگویی و حقجویی است.
خبرنگار را در واقع میتوان نمادی دانست بر همه این اصول و اصالتها؛ اصول حرفهای کار او که دقت و سرعت و صحت در امر اطلاع رسانی است و اصالتهای حرفهایاش که انصاف و حقگرایی و دوری از حب و بغضهای فردی و گروهی و جناحی و حزبی است.
و این همه، وقتی در قامت یک خبرنگار و هیئت یک نویسنده ظهور و بروز میکند، میتواند او را در مقام یک «پیغام بر» به نماد و نموداری از حرکت و تلاش برای روزگاری نو و هر چه بهتر در گستره آگاهی و شور و شعور مبدل نماید.
در ادامه این نوشتار، با بیان بخشهایی از بیانات و منویات امام راحل(ره)، مقام معظم رهبری در حوزه خبر و خبرنگاری و اطلاع رسانی و درنگ در نوع نگاه دقیق و موشکافانه و رهنمودهایی ارزشمند و ارائه طریقهای مرشدانه ایشان که میتواند به سان چراغی فراراه اهالی خبر و خبرنگاران عرصه مطبوعات و خبرگزاریها باشد، این مجال را مزین مینماییم.
بیان امام(ره) در تبیین مسیر روشنگری اهالی رسانه
در مسیر ملت باشید
به طور کلی در هر کشوری مطبوعات آن کشور و تلویزیون و رادیو آن کشور، باید در مسیر آن ملت و در خدمت ملت باشد. مطبوعات باید ببیند که ملت چه میخواهد، مسیر ملت چیست، روشنگری از این طریق داشته باشد و مردم را هدایت کند.
ملاکتان خدمت باشد
گویندگانی که هر جا ما داریم، در سرتاسر کشور، چه گویندگانی که از طبقه روحانی هستند و اهل منبر و چه گویندگانی که از سایر طبقات هستند و نویسندگان در هر جا که هستند، چه در حوزههای علمیه و چه در دانشگاهها و چه در سایر جاها هستند، باید با گفتار خودشان و نوشتار خودشان به این کشور خدمت کنند. عذر نیست برای آنها که چون من وارد به یک شغلی نیستم پس نویسندگی هم نکنم. شغل، امروز یک امری است که برای آن اشخاصی که شایسته هستند و ایران احتیاج به آن شغلها دارد، واجب کفایی است.
رسانهها آینه آرمانهای ملت
نقش مطبوعات در کشورها منعکس کردن آرمانهای ملت است. مطبوعات باید مثل معلمینی باشند که مملکت را و جوانان را تربیت میکنند و آرمان ملت را منعکس میکنند. در مملکتی که آن همه خونریزی شد و آن همه ملت ما خون دادند تا این که یک جمهوری اسلامی موافق آراء اکثریت قریب به اتفاق محقق شد و دست خائنین کوتاه گردید و دست چپاولگران قطع شد، اگر ـ مطبوعات ـ در مطبوعات بخواهند باز به پشتیبانی از جنایتکاران و خیانتکاران چیزی بنویسند، این مطبوعات ما نیست؛ این خیانت است. باید مطبوعات آن چه که ملت میخواهند بنویسند، نه آن چه که بر خلاف مسیر ملت است؛ مع الاسف در بعضی از مطبوعات چیزهایی که بر خلاف مسیر ملت است و بر خلاف آمال جامعه ملت است منعکس میشود و ما تاکنون به مسامحه رفتار کردهایم و من امیدوارم که مطبوعات را خود صاحبان مطبوعات اصلاح کنند.
گلگفتههای رهبر معظم انقلاب در جایگاه رسانه و اهالیاش
خبرنگاران لحظات نابودشدنى و زوالیافتنى را تثبیت و ابدى مىکنند.
گزارشگرى و خبررسانى، یک حرفه باارزش است.
خبرنگارى که در دشوارترین مناطق وارد عرصه خبررسانى مىشود و خود را به آب و آتش مىزند، نمىشود فرض کرد او صرفاً در صدد فرونشاندن آتش کنجکاوى شخصى است، یا براى بهدست آوردن یک مابهازاى مالى تلاش مىکند.
هر حادثه وقتى در چاردیوارى سکوت و بىاعتنایى و غفلت قرار بگیرد، خواهد مرد و فراموش خواهد شد. پایدار شدن حوادث بستگى دارد به اینکه مبلّغان و خبررسانانى امین، صادق و با انگیزه داشته باشند.
به مسئله خبررسانى باید به این چشم نگاه کرد که به نیت ترویج خبر باشد
در دعا مىخوانیم: «افضل زاد الرّاحل الیک عزم اراده»؛ برترین توشه رهروان این راه، عزم و اراده است. اگر این اراده و عزم وجود داشته باشد، نیروها در وجود انسان بهکار مىافتند؛ استعدادها شکوفا مىشوند و فکر و جسم - هر دو - کار مىکنند. ...کار کسانى که در عالم خبر و گزارش و کارهاى ذهنى و فکرى در ارتباط با مردم هستند، از این جهت بسیار اهمیت پیدا مىکند.
خبرگزاریهاى عمده دنیا، در دست صهیونیستها و سرمایهداران عمده است
خبرگزارى باید درست مثل نبضِ دستگاه عمل کند. ...بسیار دقیق و منظم. موارد زاید، اخبار ضعیف و گزارشهاى غیر مربوط به مسائل اصلى کشور، باید بر کنار باشد. خبرها در جهت سیاستهاى جارى باید تنظیم و مرتب شود. خبرهاى خارجى یا خبرهاى دنیا را که مىگیرید، عین آنچه که این چند خبرگزارى صهیونیستى معروف دنیا در کانال خبرىشان مىریزند، داخل ذهن مردم تلمبه نکنید! بررسى کنید ببینید این چیزى را که فلان خبرگزارىِ فلان جا گفته، صحیح است؟
آنچه که از مطبوعات یک جامعه مورد انتظار است، این است که معلومات مردم را بالا ببرند
این کار و این مسئولیت به معناى اثرگذارى مستمر بر روى ذهن و فکر یک مجموعهیى از مردم است که همین داراى اهمیت است؛ هر چند آن مجموعه وسیع نباشد و کوچک باشد.
رسانه وسیله بسیار مؤثر و برّایى است
کار مطبوعات به خاطر همین تأثیرى که بر روى ذهن و به تبع آن عمل و رفتار یک مجموعهاى از مردم دارد، نمىتواند به عنوان یک شغل محض و شغل کاسبانه مطرح بشود.
باری؛ خداوند متعال و منان در قرآن کریم می فرماید: «ن و القلم و مایسطرون»؛ و گفتیم که اگر جز همین یک جمله و قسمی که حضرت باری تعالی بدان یاد کرده است، در وادی قلم و میدان نوشتار، هیچ چیز دیگری نبود و بیان و بنان دیگری گفته و نوشته نشده بود، همین یک جمله کافی بود تا قدر و قیمت قلم و واژه و حرمت و اهمیت کلام و نوشتار بر همگان روشن گردد و در این میان، خبرنگاران به عنوان پیشقراولان این عرصه، وظیفهای بس خطیر و خبیر بر دوش دارند.
به راستی باید گفت و دوباره تأکید نمود که عرصه خبر، نماد آگاهی بخشی و یادآوری و اطلاع رسانی است و این مسیر، آغازش با تلاش برای یافتن و پایانش با رهانیدن دیگران -مخاطبان- از بند جهل و ناآگاهی نسبت به موضوع و مضمونی است که خبرنگار و نویسنده از برای تولید صحیح، منصفانه و عالمانه آن تلاش میکند و در این وادی از هیچ کوششی فروگذار نمینماید.
و در جهان امروز که جولانگاه رسانه های مختلف، آن هم با ترفندهای متنوع و تدلیسها و «غش» کردنهای مدرن در عرصه تولید خبر و در هم پیچیدن حق و باطل و راست و دروغ، در راستای مطامع و منافع بنگاههای صهیونیستی و استکباری است، وظیفهای بس سنگین و سترگ بر دوش خبرنگاران و نویسندگان مومن و جناح فرهنگی انقلاب اسلامی است تا با تلاشی مضاعف و دقت و مجاهدتی بایسته و شایسته، نقش تاریخی خود را در این پیچ تاریخی و سرنوشت ساز در تاریخ انقلاب اسلامی، خاصه در عرصه جهانی ایفا نمایند.
محمدرضا محقق
/1327/703/ر
ارسال نظرات