نقش تربیتی مسجد در اطاعت و تبعیت از امام/ هدف نهایی مسجد هدایت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سلسله نشست های هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی با حضور آیت الله ملک حسینی نماینده ولی فقیه و امام جمعه یاسوج ظهر امروز دوم شهریور در دانشگاه تربیت معلم شهید بهشتی مشهد برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین ملک حسینی، امام جمعه یاسوج در این نشست به بیان معیارهای مسجد تراز اسلامی در آیات و روایات و وظیفه فعالان فرهنگی مساجد در شرایط حاضر در آبادانی مساجد پرداخت.
وی با بیان این که مساجد در آخر الزمان به لحاظ ظاهری آباد هستند ولی در واقع این گونه نیستند، اظهار داشت: مسجد رفیع، مسجدی است که به لحاظ کارکردهای باطنی این ویژگی های ظاهری را داشته باشد بدین معنا که باید مسجد گشایش داشته و به راحتی بتوان به آن داخل و خارج شد و از طرفی زیبایی های مناسب را نیز داشته باشد.
قدمت جزء معیارهای اصلی برای مسجد تراز اسلامی نیست
نماینده خبرگان رهبری با بیان این که قدمت جزء معیارهای اصلی برای مسجد تراز اسلامی محسوب نمی شود، بیان داشت: البته اگر از یک مسجد قدیمی نفس نبی اکرم(ص) به مشام برسد این مسجد دارای جایگاه ویژه ای است اما به طور کلی قدمت دارای اصالت نیست.
امام جمعه یاسوج با بیان این که هدف نهایی مسجد هدایت است، افزود: مسجد تراز اسلامی به لحاظ هدایت با شناخت منابع انسانی در این مکان قابل تعریف می شود به طوری که مسجد مفهوم دیگرش جدای از ویژگی های ظاهری، همان انسان هایی هستند که کارگزاران مسجد محسوب می شوند و انسان موضوع هدایت است و هدایت برای انسان است که منشأ هدایت هم از مساجد شروع می شود.
وی در ادامه با بیان این که مسجد به دو جزء تقسیم می شود، بیان داشت: این دو جزء مسجد شامل اجزای اصلی و رکنی است و آن چه حقیقت مسجد را تشکیل می دهد همان اجزای رکنی یعنی امام و مأموم هستند.
نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: هیأت امنا، خدام، کانون های فرهنگی و پایگاه مقاومت بسیج اجزای غیر رکنی مسجد هستند.
حجتالاسلام والمسلمین ملک حسینی تأکید کرد: رفعت مسجد بر پایه رفعت اجزا رکنی و غیررکنی آن استوار است و در این میان باید شاخصها و مؤلفههای لازم برای این رفعت را به درستی شناخت و از آنها استفاده کرد.
نماینده مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: شاخصها و مؤلفههای یک مسجد رفیع از نظر دینی و اسلامی متکی بر خصوصیات امام جماعت آن است که در گام اول این امام جماعت است که باید ابتدا خود رفیع باشد.
مسجد به منبع انسانی اش مسجد است نه به رفعت ظاهریش
حجتالاسلام والمسلمین ملک حسینی با بیان این که مسجد به منبع انسانی اش مسجد است نه به رفعت ظاهریش تصریح کرد: بهرهگیری از سه عنصر عقل، علم و تقوا از مهمترین مواردی است که ائمه جماعات مساجد برای ارتقا و رفعت مساجد باید از آنها بهرهمند شوند.
نماینده ولی فقیه در استان کهگیلویه و بویراحمد با بیان این که بر اساس عقل امام جماعت باید در زمینه جایگاهشناسی خودش، مسجد و مأمومین به درستی اقدام کند افزود: امام جماعت ابتدا باید جایگاه خودش را به درستی بشناسد و سپس به جایگاه شناسی مأمومین بپردازد.
وی ادامه داد: بنابراین بر طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب که برای مسجد یک مدیریت منطقهای قائل هستند، اظهار کرد: این امام مسجد است که بهعنوان یک مدیر باید به جایگاه شناسی خود، مسجد و مأمومین توجه ویژه داشته باشد و این از مباحث عقلی در این مقوله است.
امام جمعه یاسوج خاطرنشان کرد: در عنصر علم هم امام جماعت باید عقاید، احکام و نحوه ایجاد سؤال برای مأمومین را بشناسد و همچنین کانون گرم فکری و علمی در مساجد را به درستی دنبال کند.
حجتالاسلام والمسلمین ملک حسینی در ادامه سخنانش به عنصر سوم یعنی تقوا اشاره کرد و یادآور شد: آموزش دادن به انسانها بر پایه رفتار و عمل و تربیت دینی مقدمهای دارد و آن شروع کردن از خود امام جماعت است.
نماینده مجلس خبرگان رهبری افزود: امام جماعت باید بداند مسجد، مکانی برای تقرب الیالله است و انسان در مسجد باید به سوی خدا نزدیک شود و مسجد مکانی است برای عبادت و خضوع و خشوع و نتیجه این عبادت تقرب انسانها و مأمومین به سوی خالق هستی، پروردگار متعال است.
امام جمعه یاسوج ادامه داد: مسجد در کنار کارکردهای دینی و معنوی میتواند کارکرد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و حتی اقتصادی داشته باشد و در این میان باید از مسجد به عنوان محل همایش روزانه مومنان و مأمومین به نحو صحیح استفاده لازم را به عمل آورد.
مسجد به عنوان پایگاه نهضت و جهاد
وی از مسجد به عنوان پایگاه نهضت و جهاد یاد کرد و افزود: بسیاری از شهدا در صدر اسلام و در انقلاب اسلامی ایران در طول دوران مبارزه با کفر و شرک و الحاد و استکبار و طاغوت از مساجد به پاخاستهاند.
حجتالاسلام والمسلمین ملک حسینی در بیان خصوصیات دیگر مساجد گفت: مسجد محل آرامش یافتن انسانها و مومنان از دنیای پرتلاطم امروزی است.
وی سپس به نقش تربیتی مساجد در اطاعت و تبعیت از امام پرداخت و افزود: هم امام جماعت و هم مأمومین در مساجد تمرین تبعیت از پیشوا و رهبر میکنند و این نکته بسیار مهم است که رهبر جامعه اسلامی و در نهایت امام معصوم(ع) و ولی خدا باید همیشه بهعنوان جلودار جامعه اسلامی مورد اطاعت و فرمانبرداری قرار گیرد.
امام جمعه یاسوج خطاب به فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد گفت: کانونهای فرهنگی هنری مساجد که از اجزای غیررکنی مساجد به شمار میآیند، بازوی توانمند امام جماعت در ایفای نقش مدیریتی او هستند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری افزود: همه آنچه که در مورد امام جماعت از نظر عقل، علم و تقوا به جز موارد خاصی که مخصوص امام جماعت است، بقیه موارد نیز در فعالیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز صادق است و میتواند بهعنوان یک معیار و شاخص مورد توجه قرار گیرد.
حجتالاسلام والمسلمین ملک حسینی اظهار امیدواری کرد: با هماهنگی بیشتر بین اعضای رکنی و غیررکنی مساجد و با به کار بستن سه عنصر عقل، علم و تقوا با محوریت و مدیریت امام جماعت و تلاش و همت کانونهای فرهنگی هنری مساجد، شاهد بروز برکات و آثار ثمربخش حضور مردم و مأمومین در مساجد باشیم و در این میان کانونهای فرهنگی مساجد باید به جایگاه شناسی امام، مسجد و مأمومین براساس موارد یادشده بیش از پیش توجه کنند.
براساس این گزارش، در هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشههای آسمانی که از 31 مرداد تا 22 شهریور در پردیس شهید بهشتی دانشگاه فرهنگیان برگزار میشود حجتالاسلام والمسلمین قرائتی، آیتالله خاتمی، حجتالاسلام پناهیان، معاونان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نوبخت، حجت الاسلام ماندگاری، حجتالاسلام حاج علی اکبری، رحیم پور ازغدی، حجتالاسلام مصباحی مقدم، رجبی دوانی، دکتر لاله افتخاری، دکتر خزعلی و دکتر محمد علی انصاری به سخنرانی می پردازند.
هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی در دو گروه برادران و خواهران برگزار می شود که دوره برادران از تاریخ 31 مرداد در سه دوره پنج روزه و خواهران نیز از 15 شهریور در دو گروه چهار روزه برگزار خواهد شد.
گفتنی است، هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشههای آسمانی با حضور 2500 نفر از اعضا و فعالان کانونهای فرهنگی هنری مساجد از 31 مرداد لغایت 21 شهریورماه سال جاری در مشهد مقدس در حال برگزاری است./934/پ201/ب4