۱۵ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۱
کد خبر: ۲۸۵۷۴۰

چند درصد از جوانان به ازدواج فکر می‌کنند

خبرگزاری رسا ـ آمار ازدواج همچنان نزولی است، درست بر‌خلاف آمار جدایی‌ها که با شتاب در حرکت است و خط قرمزها و هشدارها را پشت سر گذاشته اما هنوز مسئولان نتوانسته‌اند برای این بحران تدبیری بیندیشند.
ازدواج آسان

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، آمار ازدواج همچنان نزولی است، درست بر‌خلاف آمار جدایی‌ها که با شتاب در حرکت است و خط قرمزها و هشدارها را پشت سر گذاشته و با وجود آنکه چند سالی می‌شود این فرآیند بر همین منوال طی شده اما هنوز مسئولان نتوانسته‌اند برای بحرانی که می‌رود تا نهاد خانواده را با تهدید جدی مواجه کند، تدبیری بیندیشند. این در حالی است که مطابق پژوهش‌های انجام شده ازدواج اولویت تنها 3/5 درصد از جوانان دم بخت است.

 

آمارها خبرهای خوشی از وضعیت آینده خانواده در کشورمان ندارند. اگر به سراغ آمار سازمان ثبت اسناد برویم می‌بینیم مقایسه میان ازدواج و طلاق طی سال‌های اخیر حکایت از سیر صعودی طلاق در برابر سیر نزولی ازدواج دارد. طبق آمارهای موجود، نسبت ازدواج به طلاق از 6/12 درصد در سال 90 به 4/43 درصد در سال 93 رسیده که این آمار از کاهش 27 درصدی نسبت ازدواج به طلاق در چهار سال گذشته حکایت دارد. از سوی دیگر به گفته محمد‌رضا رستمی، معاون ساماندهی جوانان وزارت ورزش و جوانان، از 24میلیون جوان 15 تا 29 ساله تنها 3/5 درصدشان به خانه بخت رفته‌اند و بیش از 95 درصد از آنان همچنان مجردند. این 3/5 درصد شاید همان 3/5 درصدی باشند که ازدواج را به عنوان اولویت خود اعلام کرده‌اند.

 

بی‌رغبتی جوانان و فرصت‌هایی که می‌سوزد

به گفته محمد‌اسماعیل مطلق، مدیرکل سلامت خانواده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی 6 میلیون و 600 هزار دختر 15 تا 49 ساله ایرانی در سن باروری ازدواج نکرده‌اند. وی به آماری اشاره می‌کند که بر اساس نظرسنجی‌های انجام شده توسط وزارت ورزش و جوانان تنها 3/5 درصد از پاسخ‌دهندگان، ازدواج را اولویت زندگی خود ذکر کرده‌اند و مابقی با طرح مشکلاتی همچون اشتغال، تحصیل و نابسامانی وضعیت مالی و معیشتی رغبتی به امر ازدواج نشان نداده‌اند. بی‌رغبتی بیش از 95 درصد از جوانان به ازدواج موجب شده هم‌اکنون سالانه بیش از 440 هزار فرصت فرزندآوری در کشور از دست برود. البته در مفهوم واقعی نمی‌توان یک جوان را به ازدواج «بی‌رغبت» دانست بلکه شاید «تن‌ندادن به مسئولیت ازدواج» علت واقعی کاهش ازدواج‌ها است. از طرفی نابسامانی مالی هم، گزینه‌ای واقعی نیست زیرا بسیاری از متمولین هم با بحران ازدواج فرزندانشان مواجهند.

 

تحقق 140 ازدواج از 100 هزار ازدواج

هر‌چند دغدغه معیشت و اشتغال آنقدر ذهن جوانان را به خود مشغول کرده که کمتر کسی به فکر ازدواج کردن بیفتد اما پیدا کردن همسر مناسب هم یکی از دغدغه‌هایی است که ذهن بیش از 11 میلیون جوان دم‌بختی را که رفته رفته دارد از زمان ازدواج‌شان می‌گذرد، به خود مشغول کرده است. جدی بودن این دغدغه را می‌توان از پا گرفتن صدها سایت غیر‌مجاز همسریابی متوجه شد؛ ‌سایت‌هایی که نه فقط در پیدا کردن نیمه گمشده جوانان نقشی نداشتند بلکه گاهی وقت‌ها به خصوص برای دختران جوان چالش‌هایی جدی را ایجاد کرده‌اند. حالا چند ماهی می‌شود که سایت همسان گزینی مؤسسه تبیان به عنوان تنها سایت مورد تأیید نیروی انتظامی و وزارت ورزش و جوانان را‌ه‌اندازی شده است. به گفته مدیر پروژه همسان‌گزینی تبیان از 25 خرداد تا‌کنون 16 هزار و500 نفر در بخش همسان‌گزینی سایت تبیان اطلاعات خود را ثبت کرده‌اند و 140 ازدواج انجام شده است. زهره حسینی می‌افزاید: بیشترین ثبت‌نامی‌ها متولدین دهه 60 بوده‌اند. همچنین 8 درصد از متقاضیان سایت افرادی بوده‌اند که سابقه ازدواج قبلی داشته‌اند که همسرشان فوت شده یا متارکه کرده‌اند و 92 درصد افرادی هستند که سابقه ازدواج ندارند. ثبت 140 مورد ازدواج از طریق این سایت در حالی است که بنا بود سالی 110 هزار جوان از این مسیر به خانه بخت فرستاده شوند و این آمار نشان می‌دهد که سایت همسان‌گزینی تبیان هنوز نتوانسته جایگاه خود را در بین جوانان و خانواده‌ها پیدا کند. آمار پایین ازدواج‌های صورت گرفته به همت این مؤسسه شاید هم بیانگر آن است که اصلی‌ترین مانع ازدواج جوانان دم‌بخت یافتن گزینه مناسب نیست و برای به ثمر رسیدن این مهم مقدمات دیگری مورد نیاز است.

 

آنطور که مدیر پروژه همسان‌گزینی تبیان می‌گوید، به لحاظ تحصیلات نیز بیشترین سطح تحصیلی کارشناسی و سپس کارشناسی ارشد و دکترا است و از نظر وضعیت اقتصادی و جایگاه مالی افراد نیز اغلب متقاضیان قشر متوسط جامعه هستند. با عنایت به سطح تحصیلات افرادی که در این سایت ثبت‌نام کرده‌اند، می‌توان به این نتیجه رسید که سیستم آموزشی ما هیچ نقشی در آمادگی افراد برای ورود به جامعه و کسب مهارت‌های زندگی ندارد. بالا رفتن طلاق‌های توافقی و طلاق عاطفی در کنار کاهش آمار ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج نشانه‌ای است از اینکه در بسیاری از مفاهیم و سرفصل‌های نظام آموزشی به عنوان اصلی‌ترین پایگاه آموزش افراد جامعه باید تجدید‌نظر کنیم./998/د102/س

 

منبع : روزنامه جوان

 

 

 

 

ارسال نظرات