نگاه کردن به اخلاق تنها به عنوان یک درس ظلم به آن است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در قزوین، حجتالاسلام حسین انصاری، استاد حوزه علمیه صبح امروز در سالن اجتماعات مدرسه علمیه کوثر قزوین با بیان اهمیت عمل به اخلاق، گفت: نگاه کردن به اخلاق تنها به عنوان یک درس ظلم به اخلاق است، باید اخلاق را به نیت دانا بودن و عمل به اخلاق فرا گرفت.
این استاد حوزه علمیه در ادامه افزود: ما باید همواره به یاد داشته باشیم و بگوییم که قرآن و اخلاق میخوانم تا بدانم و بفهمم، بدانم تا با خلوص نیت به آن عمل نمایم و آن را برنامه زندگی و عمر خود قرار دهم.
وی با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) ابراز داشت: اگر ما هیچ اعتمادی به بهشت و آتش جهنم و ثواب و عقاب نداشته باشیم، باز هم سزاوار است اخلاق خوب داشته باشیم، زیرا اخلاق خوب انسان را تا پیروزی و رستگاری هدایت میکند.
حجتالاسلام انصاری با بیان اینکه داشتن اخلاق منحصر به انسان است، عنوان کرد: اخلاق از صفات ممیزه انسان است و انسان را از سایر موجودات جدا میسازد، بنابراین حتی اگر فردی مسلمان هم نباشد باید دارای اخلاق باشد.
وی ادامه داد: با اینکه بسیاری از علوم و امکانات امروزی بسیار مفید هستند و در زندگی کارایی دارند؛ اما بشر منهای آنها میتواند زندگی کند درحالی که بدون اخلاق قادر به زندگی نیست.
این کارشناس اخلاق با بیان جایگاه مکارم اخلاق عنوان کرد: پیامبر اکرم(ص) هدف از مبعوث شدن خود را تمام کردن خوبیهای اخلاق بیان کرده است، بنابراین با توجه به تأکید پیامبر اکرم(ص) برای اخلاق اگر به اخلاق عمل نکنیم به پیامبر اکرم(ص) ظلم کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: البته اخلاق مختص به پیامبر اکرم(ص) نیست و تمام پیامبران نیز دارای اخلاق خوب و شایسته بودهاند.
این استاد حوزه با برشمردن نمونههایی از مکارم اخلاق، بیان کرد: گذشتن از کسی که به تو ستم کرده است، بخشش به کسی که از تو دریغ کرده است و پیوستن به کسی که از تو بریده است از جمله مکارم اخلاقی هستند که پیامبر اکرم(ص) به آنها اشاره کرده است.
وی با بیان اینکه پرداختن به مکارم اخلاقی دارای اهمیت بسیاری است، ابراز داشت: عمل به مکارم اخلاقی بسیاری از اختلافات را حل میکند و سبب میشود زود رنج نباشیم و از توقعات بیجا دوری کنیم.
حجتالاسلام انصاری با بیان جایگاه اخلاق نیکو در جامعه عنوان کرد: خداوند رمز موفقیت پیامبر اکرم (ص) را اخلاق خوب و دور از خشونت میداند که البته ایشان بواسطه لطف و رحمت خدا نرم خو شده بودند، در جامعه نیز رفتار با اخلاق خوب باعث عزیزشدن میشود و بداخلاقی به ضرر خود انسان است.
وی ادامه داد: برای مثال اگر کافر خوش اخلاق و مسلمان بداخلاق فروشنده باشند مردم ترجیح میدهند از فرد خوش اخلاق خرید کنند تا از مسلمانی که بد اخلاق است.
این کارشناس دینی در ادامه به سخنی از امام صادق(ع) اشاره کرد و بیان داشت: طبق سخنی از امام صادق(ع)اگر میخواهی مورد کرامت قراربگیری خوش اخلاق باش و اگر میخواهی مردم به تو توهین کنند بداخلاق باش.
وی با اشاره به معنی اخلاق عنوان کرد: اخلاق جمع خُلق به معنای طبیعت و سرشت و عادت است و به درون انسان مربوط است، در مقابل خَلق مربوط به ظاهر است، پیامبر اکرم(ص) نیز در مرود خلق خوب داشتن فرمودهاند؛ تو انسانی هستی که خدا خلقت تو را نیکو آفریده پس اخلاق خود را هم نیکو ساز.
این کارشناسی دینی ادامه داد: با غلبه کردن میلی از میلهای انسان بر دیگری، خُلق شکل میگیرد، درون ما مانند گود زورخانهای است که همواره امیال مختلف در آن به مبارزه میپزدازند، اگر میلهای نیکو پیروز شوند انسان دارای خُلق نیکو میشود.
حجتالاسلام انصاری در پایان به اهمیت اراده در شکل گیری خُلق و اخلاق نیکو اشاره کرد و گفت: لازم است به این نکته توجه داشت که خدوندا صیرت و درون انسان رو نمیسازد، انسان با قوه اختیاری که در دست دارد درون خود را میسازد و این درون در آخرت نمایان خواهد شد./955/202/ب2