نشست «جریان شناسی فکری اهل سنت» برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نشست «جریان شناسی فکری اهل سنت» با حضور حجت الاسلام محمد مهدی تجریشی، نویسنده کتاب «اطلس رهبران» معرفی و بررسی متنفذترین جریان های زنده اهل سنت و رهبران مذهبی عصر امروز 7 بهمن در محل فرهنگسرای قرآن و عترت مشهد برگزار شد.
حجت الاسلام محمد مهدی تجریشی درباره تقسیم بندی جریان های مذهبی اهل سنت، گفت: جریان های صوفی، سنتی و سلفی از جمله مهم ترین جریان های مذهبی اهل سنت به شمار می روند که صوفی و معنوی بودن از عناصر مهم سنی بودن است و در عین حال در سلفی ها هم صوفی وجود دارد.
وی در ادامه افزود: سلفی ها به دو دوسته نوسلفی و سلفی سنتی تقسیم می شوند که این دو گروه توانایی گفتمان مشترک با علمای شیعه را ندارند چرا که منبع مشترک ندارند و در عین حال می توان به منبع مشترک نگاه خشک یا نو داشته باشیم.
حجتالاسلام تجریشی ادامه داد: این دو گروه برای فتواهای خودشان لازم نیست که از قرآن یا حدیث نبوی استفاده کنند و با شیعه کمتر مشکل دارند و از طرفی مشکلات عدیده ای با غرب دارند.
ویژگی های تفکر سنتی
نویسنده کتاب «اطلس رهبران» اظهار کرد: سکوتی گری و عدم دخالت در امور سیاسی، انقیاد در مقابل حاکمان جائر و سیاست خارجی آنان با انعطاف پذیری در برخورد با دگر اندیشان از شیعه تا جامعه غرب از جمله مهم ترین ویژگی های تفکر سنتی است.
وی افزود: این جریان تعارض کم و بیش با تشیع انقلابی و اباحی گری نسبی در فقه دارند و مواضع مصلحتی در سیاست خارجی دارند به طوری که هر گاه مواضع انقلابی جمهوری اسلامی به اوج خود می رسد این گروه رابطه شان با ایران خدشه دار می شود.
حجتالاسلام تجریشی در ادامه درباره جریان های مهم سنتی در حال حاضر، گفت: الازهر، جنبش کولن، نهضت العلما، مالکیه و منهاج القرآن از مهم ترین این جریان ها در شرایط حاضر هستند.
نویسنده کتاب «اطلس رهبران» بیان داشت: در الازهر تفکرات سلفی به شدت نفوذ کرده است و این جریان تأثیر پذیر از فضای سیاسی است و از طرفی جنبش کولن نماد بارز اسلام آمریکایی است و اساس این نوع اسلام گرایی در ترکیه است به طوری که اسلام گراها در ترکیه در حکومت نفوذ کرده اند و به شدت ضد انقلاب هستند./934/202/ب1