تفاوت اعتکاف با رهبانیت
حجت الاسلام محمد علی بخشی، استاد حوزه و دانشگاه، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، در رابطه با فضیلت اعتکاف و تفاوت آن با رهبانیت و گوشه گیری از اجتماع که در اسلام نهی شده است، گفت: رهبانیتی که در اسلام مورد مذمت قرار گرفته به معنای جدا کردن خود از خلق خدا و اجتماع و سکنی گزیدن در گوشه ای دور از شهر و روستا و مردم و مشغول عبادت شدن است.
وی ادامه داد: اسلام این چنین سبک زندگی را قبول ندارد و به شدت با آن مقابله می کند و در این زمینه حدیث داریم که" لا رهبانیه فی الاسلام" ، ولی اسلام در بعضی مواقع جدا شدن از خلق را به مومنین توصیه می کند از جمله موارد توصیه اسلام در این زمینه هم همان اعتکاف است.
استاد حوزه علمیه، افزود: بین علما اختلاف است که اعتکاف در چه مکانی صحیح است، برخی اعتکاف را فقط در چند مسجد خاص مانند مسجدالحرام، مسجد النبی، مسجد بصره، مسجد کوفه و تعدادی دیگر صحیح می دانند و در مساجد جامع دیگر شهرها هم به قصد رجاء توصیه به اعتکاف می کنند، اما گروهی دیگر مانند مقام معظم رهبری می فرمایند که در مکان های غیر از مساجد هم می توان به قصد رجاء نیت اعتکاف کرد.
حجت الاسلام علی بخشی، اظهار داشت: البته همه علما معتقدند که بهتر است تا مومنین در مساجد جامع معتکف شوند و مسجد جامع هم مسجدی است که در آن بیشترین جمعیت از اقشار مختلف مردم می آیند و اختصاص به گروه خاصی ندارد، که همین مسجد جامع که در اعتکاف مورد تاکید قرار گرفته نشانه جمع بودن و جماعت و اهمیت به جامعه است.
وی بیان داشت: اما آن رهبانیت که از آن نهی شده است، جمع را مطرود می داند و می گوید می خواهم فقط خود و خدای خود باشد و دیگر هیچ کس را نمی پذیرد، مرحوم سید علی قاضی می فرماید" هر چه گشتم عبادتی را بعد از واجبات بالاتر از خدمت به مردم ندیدم"، اسلام بر روی خدمت به خلق تاکید دارد و می گوید حق ندارید از اجتماع گریزان شوید.
استاد حوزه و دانشگاه ابراز داشت: اسلام می گوید اگر می خواهید به قرب بالاتری برسید باید با جماعت باشید و خداوند در قرآن می فرماید" ید الله مع الجماعه"، خطاب ها در اسلام اکثراً به صورت جمع آمده است، اسلام یک دین اجتماعی است.
حجت الاسلام علی بخشی ابراز داشت: در اسلام داریم که خودتان را وابسته و محتاج به خلق نکنید و سعی کنید خودتان در رفع ما یحتاج خود تلاش کنید و با دسترنج خود نان بخورید، اسلام گوشه گیری های موقت را برای خودسازی های خاص توصیه می کند که اعتکاف هم جزء این نوع دستورات اسلام است.
وی تصریح کرد: پیامبر اسلام(ص) برای مدتی از مردم جدا می شد و در غار حراء مشغول عبادت خدا می شد، اما وقتی به رسالت مبعوث شد خداوند به او فرمود که ماموری و باید به سراغ خلق بروی و آن ها را هدایت کنی، " قم فانذر و ربک فکبر"، اسلام می گوید مدتی موقت از مردم و جامعه جدا شو و خودسازی کن و دوباره به جامعه برگرد و به خدمت به خلق خدا مشغول باش./869/302/ب3