پرونده های کلان فساد نتیجه عدم مراقبت و نظارت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیتالله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید شامگاه عصر امروز در دیدار جمعی از مسؤولان و اساتید دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری تهران که در مدرسه امام سجاد(ع) برگزار شد، آبروی نظام اسلامی را تا حدود زیادی به دستگاه قضایی مرتبط دانست.
وی وجود دستگاه قضایی سالم، جدی و کارآمد را آبرویی برای نظام اسلامی عنوان کرد و بیان کرد: هدف نظام اسلامی اجرای عدالت است که بخش مهمی از آن به نظام قضایی وابسته است. اگر خدایناکرده نظام قضایی آسیب ببیند، آبروی نظام در خطر خواهد بود.
این مرجع تقلید با اشاره به سفارشات حضرت امیر(ع) درباره دستگاه قضا، عنوان کرد: این تأکیدات نشان میدهد که دستگاه قضا در حکومت اسلامی یا حرف نخست را میزند و یا اینکه بخشی است که حرف نخست را میزند. همه باید دست به دست هم بدهیم تا نظام قضایی خوبی داشته باشیم.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در ادامه سخنان خود به بیان برخی از مشکلات سیستم قضایی کشور پرداخت و با بیان اینکه سیستم قضایی جدید از غرب آمده و ما به دنبال تطبیق این سیستم با سیستم قضایی اسلامی هستیم، عنوان کرد: این تطبیق کار آسانی نیست و هنوز برخی جاها تطبیق کاملی صورت نگرفته است که باید با تلاش، نظام قضایی کاملی برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشیم.
استاد برجسته درس خارج فقه و اصول، یکی از مشکلات دستگاه قضایی کشور را طولانی شدن زمان رسیدگی به پروندهها دانست و با یادآوری این نکته که مکرر شنیدهایم برخی از افراد به دلیل این مشکل حاضر به پیگیری شکایت خود و گرفتن حق شان نیستند، گفت: برخی از پرونده به آسانی به نتیجه نمیرسد، به همین دلیل افراد از پیگیری شکایت خود و رسیدگی به حقشان مأیوس میشوند.
این مرجع تقلید، با بیان اینکه برخی از وکلای دادگستری نیز زمان رسیدگی به پروندهها را به بهانههای مختلف طولانی میکنند، بیان کرد: این خود سبب میشود برخی به نظام قضایی مراجعه نکنند. باید علت و عیب این کار با تشکیل گروهی و مطالعه دقیق از سوی آنها، بررسی شود.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در توصیهای به مسئولان و اساتید دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری تهران، خواستار تربیت قضات قاطع شد و خاطرنشان کرد: قاضی باید به گونهای باشد که وقتی مطلبی برای او روشن و آشکار شد، با قاطعیت حکم کنند و وسواس به خرج ندهد تا صدور حکم به عقب بیفتد.
استاد برجسته درس خارج فقه و اصول، سومین مشکل دستگاه قضا را وجود پروندههای فراوان عنوان کرد و تأکید کرد: متأسفانه بسیاری از مردم برای یک چیز جزئی نیز شکایت میکنند که این حجم پروندههای دستگاه قضا را زیاد و رسیدگی به آنها را طولانی کرده است؛ در حالی که میتوان با صلح و یا حضور ریش سفید آن مشکل را حل و فصل کرد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی ضمن تأکید بر آموزش مردم به وسیله رسانههای جمعی برای فرهنگ سازی جهت عدم مراجعه بیهوده به دستگاه قضا، ایجاد شورای حل اختلاف را امری پسندیده عنوان کرد و خواستار افزایش این شوراها برای رسیدگی به کار مردم شد.
وی یادآور شد: البته شورای حل اختلاف نباید به آفت دستگاه قضا که همان طولانی شدن امر رسیدگی به پروندهها است، گرفتار شود.
این مرجع تقلید در ادامه با تأکید بر اینکه نباید دستگاه قضا به گونهای باشد که در آن قاضی را بخرند، تصریح کرد: خدایناکرده اگر قاضی را بخرند، مسلما عملکرد دستگاه قضا نتیجه عکسی خواهد داد، یعنی هدف این دستگاه که ایجاد عدالت است، محقق نمیشود.
استاد برجسته در خارج فقه و اصول، با ابراز تأسف از وجود برخی از پروندهها مانند اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی، گفت: گاهاً پروندههایی در جریان میافتد که واقعا سبب آبرویزی بوده و میگویند: فلان فرد با رانت توانسته 3 هزار میلیارد تومان و امثال آن را به دست آورد.
وی ادامه داد: مسلما چنین افرادی یک مرتبه گرفتار چنین مسائلی نشدهاند و به تدریج نفوذ کردهاند؛ لابد تدریجی عمل کرده و جایی نبوده که او را تحت نظر داشته و کنترل کند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی، دستگاه قضا را دستگاهی مهم و محترم برشمرد و حضور در آن را واجب کفایی دانست که در صوت نبود افراد به قدر کفایت، واجب عینی میشود و گفت: باید هدف در این دستگاه، ایجاد عدالت باشد. دستگاه قضا باید عالم و عادل پرور بوده و تشکیلات کنترلی قوی داشته باشد.
وی اضافه کرد: دستگاه قضایی اسلام دارای آداب و ریزه کارهای خاصی است که حتی دستگاههای قضایی غرب نیز ندارد.
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به پرسشی درباره بانکداری اسلامی نیز بیان کرد: بانکداری کنونی از غرب آمده که به دنبال تطبیق آن با موازین اسلامی هستیم. بانک ضرورت است، ولی کارهای آن باید بر اساس عقود شرعی باشد.
وی ادامه داد: اگر عقود شرعی در بانکها رعایت شود، نظام، نظام سالمی خواهد بود، ولی اگر رعایت نشود کما اینکه در بسیاری از جاها رعایت نمیشود و برای نمونه برخی با فاکتورهای قلابی مبالغی را دریافت میکنند، این کار ربا میشود.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی، دریافت جریمه دیرکرد و همچنین جریمه جریمه دیرکرد را نیز رباخواری شفاف دانست و تصریح کرد: البته نباید مردم در پرداخت بدهی خود غفلت کنند، بلکه باید سر موعود پرداخت شود. مشکلات بانکداری قابل حل است ولی عزم جدی میخواهد.
وی افزود: برخی از بانکها جریمه دیرکرد و یا جریمه جریمه دیرکرد را تخلف بر تعهد بیان میکنند، ولی بانک، قاضی نیست که بتواند تشخیص داده و حکمی را بیان کند. همچنین پولهایی که در این صورت به دست میآید برای بیت المال است، نه خود بانک./993/پ201/ج